Annonce
Kultur

Ny bog til unge, der flytter hjemmefra: Sådan kommer du godt og sikkert hjemmefra

Mor og datter, Karin Hede og Kristine hede, har skrevet bogen "Hjemmefra", der er en guide til unge, der flytter hjememfra. Foto: Annelene Petersen

26-årige Kristine Hede har sammen med sin mor Karin Hede skrevet en gedigen og lærerig guide, der skal hjælpe unge mennesker til at komme godt fra start, når de forlader hjemmets trygge rammer. Det skulle gerne være en glæde at flytte hjemmefra, siger Kristine, der har masser af tips til, hvad man skal gøre og ikke gøre.

Annonce

Randers: Hvis man har levet en teenage-tilværelse med højt service-niveau, kan det være noget af en brat omvæltning at skulle starte sit voksenliv med studier i en fremmed by, hvor man kan føle sig lidt som Palle alene i verden og samtidig have styr på alt det økonomiske og praktiske, der følger med det at flytte hjemmefra.

Det er så her, mor og datter, Karin Hede og Kristine Hede, kommer ind i billedet. De to har nemlig skrevet en lærerig guide til flytte-manøvren fra beskyttet til fri tilværelse. For med friheden følger også ansvaret for at forvalte det nye liv, hvor man selv bestemmer, men også hæfter for sine fejl.

Med en god portion snusfornuft og tæft for faldgruber beretter de to om alt det, man bør sørge for at få gjort, når man flytter i egen bolig. Bogen er spækket med faktuelle oplysninger og to-do lister. Og selv om det dybest set er tungt og trivielt stof at læse om emner som lejekontrakter, forsikringer og kviklån, så formår de to at gøre det interessant. Og læsbarheden piftes yderligere op af Niels Rolands kække illustrationer, der sammen med teksten serveres i et overskueligt og delikat layout.

"Hjemmefra"

Forfattere: Kristine Hede og Karin HedeForlaget Hovedland.

Pris: 149,95 kr.

Udkommer 1. marts.

Illustration: Niels Roland
Annonce

Har prøvet det selv

Ideen til "Hjemmefra" opstod så småt for seks år siden, da Kristine stod klar til at flytte fra barndomshjemmet i Vissing syd for Randers for at studere statskundskab på Aarhus Universitet.

Forinden var hendes storesøster Ditte rejst hjemmefra. Og med dem kammerater og venner, der også havde meldt sig flyvefærdige. Men spørgsmålet er, hvor klar man egentlig er, når det handler om alt det praktiske omkring flytning og det at være alene og skulle starte en ny livsepoke i en fremmed by.

- Jeg husker, hvordan mange af Kristines venner spurgte hende til råds om nogle af de her ting. Det fik hende til at samle dem alle en søndag eftermiddag med computer og nem-id parat, hvor hun gennemgik de mest oplagte spørgsmål, fortæller Karin Hede, der til hverdag arbejder som journalist på Randers Amtsavis med lokalpolitik som ansvarsområde. I sin fritid har hun skrevet flere krimier. Så hun har styr på formidlingsdelen, mens datteren har tjek på fakta.

Og det match har potentiale til en bog. De to begyndte så små at snakke om, at det kunne være sjovt at samle alle disse spørgsmål i en bog som en hjælp til at komme godt hjemmefra.

Illustration: Niels Roland
Annonce

Vil selv

- Det skulle jo gerne være en glædelig og god oplevelse at flytte hjemmefra og blive sig selv. For det er da en glæde at finde ud af, at man kan selv. Ret fedt, understreger Kristine, der selv måtte igennem et par hurdler, førend hun og kæresten i sin tid kunne flytte sammen i en bolig i Aarhus.

Men hun har under studietiden sat en ære i at klare sig selv og ikke forvente, at mor og far stod klar med en ejerlejlighed i studiebyen. Hun vidste også godt, at hylderne med spaghetti og toiletpapir ikke automatisk blev fyldt op, når hun flyttede i sit eget. Til gengæld oplevede hun glæden ved at styre sit eget liv. At have sit eget sted sammen kæresten. At stå på egne ben.

Hun er typen, der sætter tæring efter næring. Og i udgangspunktet er, som hun selv udtrykker det, en fornuftig jyde.

Derfor var hun også den ene af den håndfuld elever, der i sin tid takkede ja til en fællestime på gymnasiet i Hadsten, hvor en bankrådgiver fortalte om bankprodukter som lån, gæld og tilbagebetaling. Tørt stof. Javel. Men hun lærte meget ved det, siger hun i dag. Desuden har hun en ballast fra sit studium, hvor den blandt andet har stået på forvaltningsret, offentlig forvaltning og beslægtede emner. I dag er hun færdig med at studere og har job i Viborg, hvor hun er ansat som fuldmægtig i Nævnenes Hus.

Så det falder hende ikke svært at tænke i tørre emner som boligsikring, skatteopgørelse, varmeregninger, og hvad der ellers findes af skrevne og uskrevne regler om at være borger i et velfærdssamfund.

Illustration: Niels Roland
Annonce

Skab dig overblik

Fordelt over 12 kapitler gennemgår de to, hvad man skal huske, og hvad man skal gøre i mange forskellige sammenhænge. For eksempel at dokumentere boligens tilstand, inden man pakker flyttekasserne ud og bestiller flytte-pizzaer til vennerne.

En anden vigtig ting er forsikringer.

- Jeg ved godt, det er nederen at betale til forkringer. De penge har jo været sjovere at bruge på en cafè. Men det er altså nødvendigt, hvis man vil sikre sig, siger Kristine, der også løfter et par pegefingre i bogen.

- Det nytter ikke noget at købe en mobil til 7.000 kr., hvis du ikke har råd til huslejen, understreger Kristine, der fra dag 1 satte sig ned og lavede en madplan for ugens hverdage. Og det gør hun stadigvæk, selvom både hun og kæresten har fuldtidsarbejde.

- Det er både nemt og praktisk. Og meget billigere, siger hun.

Han arbejder i Odder som fysioterapeut. Hun som fuldmægtig i Viborg. Parret bor stadig i deres gamle studieby.

I bogen kommer mor og datter også ind på det at vælge bolig. At vægte for og imod at bo dyrt i centrum af studiebyen eller uden for byen, hvor man kan bo større og billigere. De bruger eksemplet fra Akutbolig.dk fra 2016, der peger på en besparelse på 2.200 kr. om måneden ved at bo i Randers i stedet for i Aarhus. Men så må man også give afkald på noget af det sociale liv, som mange synes, hører med til det at være ung og at studere.

Illustration: Niels Roland
Annonce

Vandpolo

De to forfattere er enige om, at det er en styrke, at de hver især kan byde ind med forskellige kompetencer.

- Det er min fortjeneste, at Kristines akademiske formuleringer er omskrevet til et forståeligt dansk, siger Karin, der også har haft blik for de bløde emner som sundhed, mad, motion og appel om at huske tandlægen, når du flytter hjemmefra.

Der er ingen pyldren. Og udsagnet om, at man bliver nødt til at leve af fastfood, fordi man ikke kan lave mad, bliver mødt med opfordringen: Så se at få det lært! For det er alt for dyrt at lade være.

- Det handler også om, at man bliver nødt til at blande sig og indgå i fællesskaber, når man flytter til en fremmed by, siger Karin.

Kristine har et eksempel fra sig selv og fra det halve år, hvor hun studerede på universitetet i Lund sammen med mange andre internationale studerende.

- Jeg vidste, jeg skulle lave andet end studere. Der skulle også være noget, der hed fritid. Så jeg meldte mig til vandpolo. Ikke fordi jeg kendte noget til den sport. Men jeg kan li' at svømme, fortæller Kristine, der har gode minder og venner fra sin vandpolo-tid.

Annonce

Panik på

Begge håber, at deres bog kan hindre unge i at snuble, når de drager ud i livet.

- Det er vigtigt, at man kender både sin ret og sin pligt. Sætter sig ind i regler om boligsikring, SU-lån og alt det trælse, siger de to, der også håber, at bogen kan være anledning til en snak mellem forældre og unge på vej væk fra reden.

På det personlige plan har de to forfattere nydt at arbejde sammen om et projekt, hvor mor-datter-forholdet blev lagt på hylden.

En enkelt gang har der været panik på.

- Vi arbejdede på den måde, at Kristine skrev om de forskellige emner, hun mente, vi skulle beskæftige os med og sendte dem i mails til mig. Jeg samlede og omformulerede det på min computer. Desværre havde jeg ikke lavet en back-up, da vi havde indbrud og computeren blev stjålet. Heldigvis havde vi Kristines mails. Men det var da surt arbejde, konstaterer Karin.

Begge understreger, at "Hjememfra" ikke leverer hele opskriften på det at træde ind i voksenlivet uden for hjemmets trygge rammer. Men bogen giver forslag til, hvordan man kan få et godt liv og luft under vingerne, når man flytter hjemmefra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce