Annonce
Rejser

Ny bog vil gøre os klogere på den danske natur: Snør vandrestøvlerne og lær Danmark at kende

I 1912 købte en gruppe dansk-amerikanere Rebild Bakker og skænkede dem til den danske stat. Foto: Finn Terman Frederiksen
- Klimakrisen har fået mig og nok også mange andre til at kaste et blik på, hvordan det egentlig er, vores natur ser ud, siger Gunhild Riske, der netop har udgivet ”Turen går til Danmarks smukkeste vandreruter”. Bogen er blevet til i samarbejde med Naturstyrelsen og indeholder 33 forslag til vandreruter og en grundig indføring i egnenes historie, flora og fauna.

Høje skrænter, hvor man kan være heldig at finde fossiler i ler- eller kalklagene, dybe dale, der blev skabt, dengang isen smeltede, flade hedelandskaber, kyst, nåleskove og bøgetræer. Trods landets relativt beskedne størrelse er den danske natur utrolig mangfoldig, og mange steder står landskabet som en vidnesbyrd om, hvordan mennesket har brugt - og i nogle tilfælde misbrugt - naturen gennem hundredvis af år.

28. maj udkom bogen ”Turen går til Danmarks smukkeste vandreruter”, der indeholder forslag til 33 vandreture på 29 forskellige lokaliteter i Danmark.

- Udgangspunktet for bogen var, at der blev indgået et samarbejde med Naturstyrelsen, og de fleste ruter går på statsligt land, hvor Naturstyrelsen i forvejen har en masse information om stederne. Der er enkelte ruter, der ikke er på statsligt land, men det var for at få en god geografisk fordeling, fortæller forfatteren til bogen, journalist og antropolog Gunhild Riske, der har skrevet flere bøger i Politikens ”Turen går til”-serie.

Annonce

Forskellige måder at vandre på

Gunhild Riske har selv gået alle 33 ruter. Nogle ruter var allerede etableret og markeret på forhånd, mens hun andre steder har fået hjælp af Naturstyrelsen til at stykke en rute sammen.

Gunhild Riske er forfatter til flere bøger i Politikens ”Turen går til”-serie. PR-foto

- De fleste ruter har en eller anden form for stimarkering, og i Rebild Bakker følger min rute helt Rebild Bakker-ruten. Når det var muligt, havde jeg en naturvejleder eller skovfoged fra Naturstyrelsen med, der kendte området. Det gav ekstra viden til bogen, fortæller Gunhild Riske.

Ruterne er typisk omkring 10 kilometer lange, men man behøver ikke være garvet vandrer for at gå dem.


Det er tiltænkt den almindelige vandrer. Jeg har ikke selv nogen forudsætninger for at gå langt, og jeg går nærmest aldrig 10 kilometer. Jeg har heller ikke særligt grej. Jeg tænker, ruterne har fleksibilitet indbygget, så de fleste kan være med.

Gunhild Riske


- Det er tiltænkt den almindelige vandrer. Jeg har ikke selv nogen forudsætninger for at gå langt, og jeg går nærmest aldrig 10 kilometer. Jeg har heller ikke særligt grej. Jeg tænker, ruterne har fleksibilitet indbygget, så de fleste kan være med, fortæller Gunhild Riske, der har lagt mærke til, at folk går ture på mange forskellige måder:

- Nogle går på tid og skal se, hvor hurtigt de kan nå igennem ruten, og nogle går, fordi de vil opleve et bestemt naturfænomen. Og andre igen gør det til en social begivenhed og går måske med en veninde eller en flok venner, siger hun.

Annonce

Skoven var nærmest udryddet

Ud over forslag til en bred palet af vandreruter får læseren også en grundig indføring i egnenes historie, flora og fauna.

Flere steder får skovene lov at ligge urørt for at skabe et mere mangfoldigt dyre- og planteliv. Foto: JC Schou

- Jeg skrev en artikel om vandreruter til Jyllands-Posten sidste år, og der snakkede jeg med en forsker, der fortalte, at han oplevede stor interesse i alle mulige egne af landet for at forstå mere om det sted, man bor, fortæller Gunhild Riske, der har samme indtryk:

- Klimakrisen har fået mig og nok også mange andre til at kaste et blik på, hvordan det egentlig er, vores natur ser ud. Hvis man kommer ud i bredden af landskabet, får man mere viden om, hvordan vores landskaber og natur ser ud, og så kan man måske også bedre deltage i debatten eller have en mere kvalificeret mening om, hvor vi skal hen med vores natur, siger hun.

Der bliver truffet store beslutninger for den danske natur i disse år. Der er nye nationalparker på vej foruden de fem, der er i forvejen, og flere steder får skove lov at ligge urørt for at give plads til et mere mangfoldigt dyre- og planteliv i skoven.

Bulbjerg Knude er 47 meter høj og er lavet af kalksten. Foto: Gunhild Riske

Gunhild Riske blev også selv klogere på den danske natur af at skrive bogen.

- Det var en øjenåbner for mig, at der i 1800-tallet stort set ikke var skov tilbage i Danmark. Der var kun to til fire procent skov tilbage, og det var en katastrofe, for så var der ikke noget brændsel og noget at bygge af, fortæller forfatteren.

Når der ikke var nogen træer, gav det vinden frit spil, og det gjorde, at flere egne, blandt andet i Vestjylland, var plaget af sandflugt.

Skovene blev ofte ryddet for at gøre plads til landbrug, og på Læsø blev træet brugt som brændsel til saltsydning, som øen er kendt for. Det førte til, at Læsø på et tidspunkt var fuldstændig blottet for skov.

Gunhild Riskes anbefalinger

Gunhild Riske har gået alle 33 ruter, hun beskriver i ”Danmarks smukkeste vandreruter”. Her er hendes bud på fem meget forskellige vandreruter, der giver et godt indtryk af Danmarks mangfoldige natur:

Klosterheden ved Lemvig: Stor variation i landskabet: skov, sø, Flynder Å med bævere, smeltevandsdal, hede. Hvis man vil gå en endnu længere tur, er der rigeligt med plads. Ruten er 12 kilometer lang.

Nordby Bakker på Samsø: Flot bakket landskab på den nordlige del af øen omgivet af hav. Græssende dyr, mange fugle, mose, strand og gammelt landsbyliv i Nordby. Ruten er 12 kilometer lang.

Nordskoven ved Silkeborg: Man kan gå direkte fra byen og i skoven; gamle træer, mange bakketoppe med flot udsigt, sølandskab på vejen tilbage. Ruten er 12 kilometer lang

Gudenåens og Skjernåens kilder: Mildt ådalslandskab med lidt bakker, klukkende vand, bronzealderhøje, egekrat og en ikonisk strækning af Hærvejen gennem vandskellet. Ruten er 10 kilometer lang.

Svanninge Bakker og Bjerge ved Faaborg: Gå i De fynske maleres fodspor og motivverden i bakker med udsigtspunkter, skov, mose, istidsfortælling. Ruten er 11 kilometer lang.

Man begyndte mange steder at plante nye træer, ofte i form af plantager, og i dag er cirka 14 procent af Danmarks areal dækket af skov.

- I dag ville man ikke plante skov på den måde med en masse nåletræer, men viljen til at få det til at lykkes var der. Skovområderne har siden udviklet sig og er mere blevet til skovlandskaber, fortæller Gunhild Riske og tilføjer, at naturen mange steder er gået fra at være til nytte til nu at være til nydelse og friluftsliv.

”Turen går til Danmarks smukkeste vandreruter” er udgivet med Politikens Forslag og kommer både som coffee table-bog og i det klassiske lommebogsformat.

Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Selv på en kold, regnfuld sommerdag: I Botanisk Have kan du komme til Middelhavet, ørkenen og troperne

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce