Annonce
Østjylland

Ny kæmpevilla får stor opmærksomhed: - Endelig et nybyggeri, der respekterer det gamle

Den gamle villa fra 1897 og den nye villa, der lige nu er ved at blive bygget i baghaven på hjørnegrunden ved Nordre Ringgaden og Skovvangsvej. Foto: Tobias H. Niebuhr
Et glimrende eksempel på nybyg, der passer med det oprindelige. Sådan lyder det om en ny villa – en lillebror til Villa Landluft på Nordre Ringgade, der har rejst sig fra jorden.
Annonce

AARHUS: Roser vælter lige nu ned over et nybyggeri i Aarhus. For én gangs skyld.

Flere steder på de sociale medier deler folk deres begejstring over en nyopført villa, som er ved at blive færdigbygget på hjørnet af Nordre Ringgade og Skovvangsvej.

Huset er på 392 kvadrater, indeholder seks lejligheder og er bygget på samme matrikel som den historiske Villa Landluft fra 1897, der har været gennem en massiv forvandling, der blev afsluttet tidligere på året.

Derefter gik arbejdet med at opføre det nye hus i baghaven i gang, og nu er huset så tæt på afslutning, at opmærksomheden for alvor er dukket op.

”Det er blevet så flot. Og man tænker på, hvor mange år det hjørne har set forfærdelig forfaldent ud. Super forbedring. Ros i lange baner,” lyder det blandt andre fra Kirsten Buur Stranddorf under et opslag i Facebook-gruppen Vores By Aarhus.

”Stor ros til bygherren, som har udført denne renovering og nybygning. Dejligt at se, at der kan laves nybyggeri som matcher og respekterer det gamle," lyder det yderligere fra Elin Foss, der har lavet opslaget i Facebook-gruppen.

Vinduerne er bevidst ikke sprossede i den nye villa. Det ville være pynt og en efterligning, lyder det fra arkitekten. Foto: Tobias H. Niebuhr
Annonce

Arkitekturkritiker begrejstret

Begejstringen deler Jep Loft, som ellers sjældent spreder ros ud over nybyggeri og derfor har startet bevægelsen Arkitekturoprøret, hvis formål er at få landets arkitekter til at bygge smukt igen.

For i dette tilfælde er formand for Arkitekturoprøret glad.

- Jeg har ikke noget dårligt at sige om den nye villa. Så vidt jeg kan se, søger den at tilpasse sig stedets ånd. Den er fri for det, man så ofte ser, nemlig det infantile "her-kommer-jeg"-syndrom, hvor arkitekten søger at skille bygningen mest muligt ud fra omgivelserne bare for at være anderledes og få opmærksomhed, lyder det fra Jep Loft.

- I mange år synes arkitekter med nybygninger i gamle bykvarterer og tilbygninger til eksisterende huse at have tilstræbt disharmoni og forstyrrelse af bymiljøerne. Det er glædeligt hver gang nogen har mod til at bryde med den praksis. Forhåbentlig er det tegn på nytænkning i arkitektstanden, lyder rosen yderligere.

- At jeg så måske gerne havde set nogle lidt mindre vinduer, er ikke så afgørende i den sammenhæng.

Annonce

Arkitekt glæder sig

Det er firmaet Landluft ApS og Claus Pihlmann, der er bygherre på begge, mens det er arkitektfirmaet Lenschow & Pihlmann, som har stået for både restaureringen af den originale villa og opførelsen af den nye. At det nye spiller sammen med det gamle uden at efterligne er hele tanken, fortæller Søren Pihlmann.

- Vi har prøvet at arbejde med den italiensk-inspireret palazzo-stil, som Landluft er bygget efter. Vi har brugt de motiver, som stadig er relevante, men på en ny måde, så det ikke bliver en efterligning.

Blandt andet derfor har den nye bygning heller ikke de klassiske sprossevinduer.

- Det giver mening i Villa Landluft at have de vinduer. Men de stammer fra dengang glas var dyrt, og derfor sprossede man dem op i mindre dele. I dag kan man få vinduer, hvor sprosserne er påklisterede bagefter, og så bliver det bare pynt. Derfor har vi valgt mere tidssvarende vinduer til det nye hus, forklarer Søren Pihlmann.

Det forventes, at byggeriet står færdigt i begyndelsen af det nye år. Udeområderne vil stå klar lidt senere, da al beplantning først bliver plantet til foråret.

Villa Landluft som den så ud i sin forfaldsperiode. Arkivfoto: Axel Schütt
Foto: Tobias H. Niebuhr
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce