Jobbet som kirketjener er alsidigt og stiller varierede krav, hvilket ikke forskrækker den nytiltrådte ved Sct. Clemens Kirke, Dorthe Carøe Jensen, 48 år.
Hun har nemlig i sin foreløbige erhvervskarriere løst flere forskellige opgaver, og det er da også nok karakteristisk, at hun med egne ord var mest nervøs for, om hun første gang fik det praktiske vedrørende klokkeringningen til at fungere - det lykkedes.
Dorthe Carøe Jensen voksede op i Randers, var elev på Vestervangsskolen, og hun er såmænd konfirmeret i netop Sct. Clemens Kirke.
Familien flyttede siden til Enslev, og det var i kantinen i Hadsund-virksomheden KEW, den unge pige fik sit første job.
Det blev til seks år hos KEW, inden Dorthe Carøe Jensen fik til opgave at etablere en kantine i den daværende Nørhald Kommune med titel som kantineansvarlig. Administrationen var som bekendt placeret i Tvede.
Næste trin blev en stilling som kantineleder hos Arla i Hobro. Her var der - fraset nogle timer lørdag - åbent i alle døgnets timer, og dermed blev der arbejdet i treholdsskift.
Sideløbende tog Dorthe Carøe Jensen en lederuddannelse og arbejdede hos Arla gennem tre år, inden hun gerne ville prøve noget andet.
Vikariater
Dorthe Carøe Jensen sagde selv sit job op og virkede i den følgende tid med vikariater i vuggestuer, børnehaver og SFO'er, inden hun blev fast ansat ved Specialtilbud for Børn og Unge i Mellerup.
Dorthe Carøe Jensen fik status som såkaldt kontaktpædagog og arbejdede i stedets rytme med skiftende vagter, hvad hun i øvrigt ikke altid var lige begejstret for. Det kunne være aften- og natarbejde og vagter også i weekender.
Da Dorthe Carøe Jensen blev gjort opmærksom på den ledige stilling ved Sct. Clemens Kirke, kontaktede hun formanden for menighedsrådet, Hanna Broadbridge, og dennes beskrivelse af opgaverne som meget varierede afskrækkede bestemt ikke den potentielle ansøger.
Mange ser nok først og fremmest kirketjeneren i aktion ved kirkelige handlinger, men arbejdet omfatter også opgaver, som Dorthe Carøe Jensen kender alt til fra sine år i kantiner. Og rent praktisk: hun møder i sin normale påklædning, men i kirken hænger et sort sæt, jakke og benklæder, som hun skifter til, når opgaven er publikumsvendt. Og skifter igen, når den givne opgave er udført.
Bor i Dalbyover
Dorthe Carøe Jensen bor i Dalbyover sammen med sin mand, Niels Jensen, der efter en arbejdsulykke arbejder i flexjob i Hadsund.
Sammen har de en datter og en søn, der bor i lokalområdet, og et barnebarn, en lille pige, kom til for et år siden.
Gåture i omegnen, cafébesøg med veninder og weekendophold sammen med ægtefællen er foretrukne fritidsinteresser. Hertil gerne rejser i europæiske lande, ligeledes sammen med ægtefællen.
Klokkerne
I lighed med mange andre kirker er der automatisk klokkeringning i Sct. Clemens Kirke.
Og dog - for tre minutter inden gudstjenesten skal gå i gang, skal kirketjeneren trykke på en knap og senere på den knap, som sætter de tre gange tre bedeslag i gang. Når det niende slag har lydt, vinker kirketjeneren op til organisten som tegn på, at nu kan denne sætte i med præludiet. Og gudstjenesten eller en anden kirkelig handling er i gang.
Dorthe Carøe Jensen har afløst Mikael A. Olesen som kirketjener. Han var på ingen måde træt af jobbet, men i forbindelse med, at hans hustru har fået en stilling som teamleder i en virksomhed i Silkeborg, er der sket en flytning fra Randers til Gl. Rye, og nu er Mikael A. Olesen blevet kirketjener ved Alderslyst Kirke, 20 minutters kørsel fra privatbopælen.
Jobbet som kirketjener ved Sct. Clemens Kirke deler Dorthe Carøe Jensen med Willy Danielsen.