Annonce
Randers

Ny opgørelse: Butikslivet i midtbyen er i rivende udvikling

For tiden er der god grund til at slå på tromme for midtbyen. Arkivfoto: Lars Rasborg
Efter en periode med lidt for mange tomme butikslokaler i midtbyen, dårlig omtale og bekymrede miner, ser butikslivet nu for alvor ud til at have fået vind i sejlene igen.
Annonce

Randers: Midtbyens tomme butikslokaler har længe været en torn i øjet på både de erhvervsdrivende, de handlende samt politikerne i byrådet. Meget er blevet sagt, og en del er blevet gjort, for at vende udviklingen inden for cityringen. Og det ser nu ud til at have båret frugt.

At midtbyen ligefrem skulle være genopstået fra de døde, er nok så meget sagt, men i hvert fald er den tilsyneladende blevet vækket af en relativt dyb søvn, konkluderer Jesper Fangel, indehaver og erhvervsmægler ved Nordicals Randers.

- På et tidspunkt stod det helt stille, og der skete ingenting, men det gør der nu. Der er kommet bevægelse i markedet igen. Selvfølgelig er der også butikker, som flytter fra en adresse til en anden, som eksempelvis Louis Nielsen, men det er også med til at skabe noget dynamik.

En helt ny opgørelse fra Randers Kommune over tomme butikslokaler og butikslokaler under ombygning, udlejning eller salg tegner samme positive billede som Jesper Fangel.

Mens antallet af tomme butikslokaler i udgangen af maj ser ud til at være stagneret siden november sidste år, viser antallet af lokaler under ombygning og lokaler under udlejning/salg, at der i den grad sker noget på butiksfronten i Randers.

Således er syv lokaler i øjeblikket under ombygning mens seks lokaler er på vej til at blive udlejet eller solgt. Og det vækker selvsagt glæde hos Cityforeningen.

- Vi oplever meget mere interesse om byen, og så er det jo dejligt, at fakta stemmer overens med følelser, siger citychef Mette Bræmer-Jensen.

- De her tal er et øjebliksbillede, som det så ud i maj, men hvis man kigger ud ad vinduet i dag, er der allerede sket forandringer. Det går rigtigt stærkt lige nu, og der sker noget hver uge.

Der vil altid være butikker, som lukker, og hvis der ikke er en efterspørgsel, så bliver det et problem. Men det er ikke tilfældet lige nu.

Jesper Fangel, erhvervsmægler og medlem af Midtbyudvalget

Annonce

Mange bække små

Den præcise årsag til den positive udvikling kan hverken Mette Bræmer-Jensen eller Jesper Fangel give. Begge er dog enige om, at det sandsynligvis er summen af de mange forskellige tiltag, der er gjort, som har skubbet tingene i den rigtige retning.

- Den positive udvikling skyldes mange ting. Blandt andet nogle helt konkrete tiltag inde i byen, som eksempelvis nye grønne områder, men det betyder også noget, at vi ligesom er rykket sammen i bussen og har fået fortalt om alt det der sker, og de mange butikker hvor det faktisk går rigtigt godt. I det hele taget synes jeg, vi har et meget stærkt lokalt samarbejde, siger Mette Bræmer-Jensen.

Borgmester Torben Hansen (S) var tilbage i marts sidste år ude med en kras kritik af visse udlejere af erhvervslokaler i midtbyen. Priserne var simpelthen alt for høje, mente han. Noget kunne tyde på, at udlejerne har taget kritikken til sig.

- Jeg ved, at udlejerne, som ellers har fået mange hug, har sat lejen ned flere gange, og det tror jeg bestemt også har haft en effekt på de erhvervsdrivendes lyst til at slå sig ned i Randers midtby, fortæller Jesper Fangel.

Annonce

Efterspørgslen er vigtigst

Kommunens opgørelse er lavet på adresseniveau, hvilket blandt andet vil sige, at Slotscentret tæller som et enkelt lokale. Mette Bræmer-Jensen fortæller dog, at det omvendt også er med til at trække tallet op. Eksempelvis er en bygning i Middelgade optalt som fire adresser, til trods for, at ejeren kun ønsker at sælge det hele samlet, og ikke leje lokalerne ud enkeltvist.

Kortlægningen er som nævnt gennemført de sidste dage i maj, og siden da er Louis Nielsen åbnet på en af de adresser, der er opgjort som værende under ombygning. Desuden står det gamle Modecentret stadig registreret som en tom ejendom på trods af, at lokalerne er solgt.

Siden optællingen har endnu en butik meldt ud, at nøglen drejes om, nemlig Slikbamsen, så der nu er tre butikker under ophør. Men det bekymrer ikke Jesper Fangel, der udover at være erhvervsmægler også er medlem af Midtbyudvalget i Randers.

- Vi har oplevet en større efterspørgsel fra nye kunder, hvilket i min optik er det vigtigste. Der vil altid være butikker, som lukker, og hvis der ikke er en efterspørgsel, så bliver det et problem. Men det er ikke tilfældet lige nu, forklarer han.

Desuden håber han, at de positive takter kan have en selvforstærkende effekt fremover.

- Det, at der er en positiv udvikling, kan i sig selv være med til at understøtte den positive udvikling. Hvis nogen bemærker, at der er gang i noget i midtbyen, så kan de blive mere tilbøjelige til at ville være en del af det, siger Jesper Fangel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakter fra comebacksejren mod OB: To af profilerne strålede klarest i flot holdpræstation

Randers FC

Johnny Thomsen tvivler på flere kampe efter skade: Kan ikke undgå at blive rørt over hyldest

Annonce