Annonce
Østjylland

Ny praksis med plads til fremtiden

Lægerne i Voldum er flyttet fra deres gamle lokaler på Voldum-Rud Vej 1 til det nye lægehus Voldumvej 40a. Fra venstre ses læge Hans Jørgen Jaritz-Nielsen, lægesekretær Hanne Roed, læge Anne Wellin og læge Ole Mikkelsen. Foto: Louise Enstrøm

Lægerne i Voldum slog tirsdag dørene op til deres nye lægehus. Det er med til at sikre lokal lægebehandling i fremtiden og er, ifølge lægerne selv, et produkt af en landsby, der løfter i flok og får ting til at ske.

Voldum: Når de borgere, som er tilknyttet lægerne i Voldum, skal stivkrampevaccineres eller have tjekket polypperne, skal de for fremtiden henvende sig lidt længere nede ad gaden, end de hidtil har været vant til.

Landsbyens tre læger, Hans Jørgen Jaritz-Nielsen, Ole Mikkelsen og Anne Wellin, slog nemlig dørene op til deres splinternye praksis på Voldumvej 40a i byen tirsdag. Og i en tid, hvor lokale lægepraksisser i stigende grad må lukke for patienttilgangen, og hvor det i det hele taget kniber med at få nye læger til yderområderne, er det ikke noget, man ser hver dag.

- Ja, det er jo lidt usædvanligt med sådan et nyt lægehus i en lille by som Voldum, men her i byen holder vi sammen og sørger for, at der sker noget, og det er også lidt historien med lægehuset, synes jeg, lyder det fra Ole Mikkelsen, praktiserende læge i Voldum.

Annonce

Gode rammer til nye læger

De to læger Ole Mikkelsen og Hans Jørgen Jaritz-Nielsen har drevet praksissen i byen siden henholdsvis 1979 og 1985, men idéen til det nye lægehus opstod først for små fire år siden i 2014, da den praktiserende læge Anne Wellin kom til.

- Bygningen havde kun to konsultationsrum, så vi fik store problemer med pladsen. Det var faktisk helt håbløst, for vi måtte holde fri på skift og flytte fra rum til rum, for at få det til at gå op. Der var ikke andet for end at bygge nyt, fortæller Hans Jørgen Jaritz-Nielsen.

Det nye lægehus er dobbelt så stort som det gamle og rummer blandt andet tre konsultationsrum og et rum til en sygeplejerske. Og udover, at det letter arbejdsgangene for praksissens nuværende læger, er der med den nye klinik nu også god plads og gode rammer til, at nye læger forhåbentlig kan finde sig til rette i landsbyen på sigt, lyder det.

- Jeg går på pension ved årsskiftet, og med det nye lægehus vil vi da også gerne være med til at sikre, at rammerne er i orden, når der løbende kommer nye folk til. Men det havde da været lidt sjovere, hvis det kunne have stået færdig for fem år siden, så jeg kunne have været med til at starte det ordentligt op, siger Hans Jørgen Jaritz-Nielsen smilende.

Et lokal projekt

Ifølge lægerne selv er tilblivelsen af den nye klinik - i en tid, hvor det ellers kniber med at opretholde lægegerningen i de små byer - et produkt af, at Voldum er en by, hvor man i fællesskab får ting til at ske. For uden de lokale borgeres velvilje, er det slet ikke sikkert, at der havde været noget nyt lægehus at åbne op for.

- Byens sportshal er selvbygget, og da kommuneskolen blev lukket, oprettede man selv en privatskole. I Voldum kan man få ting til at ske. Huset her er tegnet af en arkitekt fra Hadsten, og det er et firma fra Voldum, der har været entreprenør på det. Tidsplanen og budgettet har holdt til punkt og prikke, og så var det endda 30 procent billigere end de tilbud, vi kunne hente udefra. Jeg synes, det siger noget om, hvad byen og området kan, siger Ole Mikkelsen.

- Vi har et fantastisk landsbymiljø, hvor man kender hinanden og hjælper hinanden, og folk i byen har selv sagt, at de ville gøre alt for at beholde deres lægehus. Det har kunnet mærkes, og uden den opbakning, er jeg ikke sikker på, vi havde siddet her i dette hus i dag, tilføjer Hans Jørgen Jaritz-Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce