Annonce
Randers

Ny rapport: Huset Nyvang havde fra starten ikke en chance - manglede penge og uddannet personale

Demens-plejecentret Huset Nyvang var underfinansieret fra begyndelsen, og der manglede uddannet personale. Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny rapport, der beskriver forholdene på ældreområdet i Randers Kommune. Arkivfoto: Annelene Petersen
En helt ny rapport peger på en stribe problemer i forbindelse med Huset Nyvang som årsagen til, at plejecentret har været udsat for hård kritik. Rapporten anbefaler desuden, at Randers Kommune laver klare standarder for, hvilken service borgere på plejehjem kan forvente.

Randers: Da Huset Nyvang åbnede i begyndelsen af 2018, var der ikke overensstemmelse mellem opgaven at være et plejecenter for beboere med demenssygdomme og de midler, der var afsat.

Sådan lyder en af konklusionerne i en rapport, som firmaet Implement Consulting Group netop har afleveret til Randers Kommune.

I august sidste år besluttede byrådet at sætte gang i en ekstern undersøgelse, der dels skulle afdække problemerne på Huset Nyvang, desuden sætte fokus på forholdene på kommunens plejecentre generelt, og endelig vurdere, om administration og politikerne har et ansvar for, at tingene på Huset Nyvang kørte skævt.

Annonce

Baggrunden for ønsket om rapporten var en udsendelse på TV2 i sommeren 2020, der påviste store problemer i ældreplejen på plejecentre rundt omkring i landet, blandt andet på Huset Nyvang.

Ikke nok ressourcer

Rapporten peger på, at der ikke var de nødvendige ressourcer og heller ikke tilstrækkeligt med uddannet personale.

Samlet set var planlægningen og idriftsættelsen af Huset Nyvang ikke tilfredsstillende.

Den alvorligste fejl var, at visiteringen af borgere med demens blev påbegyndt og gennemført uden tilstrækkelig opmærksomhed på, om plejecenteret reelt var klar til opgaven, lyder det blandt andet i rapporten.

Annonce

Større klarhed, tak

I rapporten anbefaler Implement Consulting Group desuden, at Randers Kommune gennemgår de eksisterende kvalitetsstandarder og øvrige dokumenter, som beskriver det gældende serviceniveau på plejecentrene. Formålet hermed skal være at (gen)overveje, om serviceniveauet for de forskellige typer af ydelser fremstår sådan, som kommunen ønsker.

Serviceniveauet er i dag beskrevet så overordnet, at det reelt giver begrænset information. Undersøgelsen viser også, at det for hovedparten af de pårørende ikke er tydeligt, hvilket serviceniveau kommunen ønsker at tilbyde.

Byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen (VL) understreger, at han håber på, at rapportens konklusioner snarest fører til en bedre finansiering af demensområdet, blandt andet Huset Nyvang.

Annonce

Meget forskellig service

Som det er nu, er det ikke politikernes kvalitetsstandarder, der udstikker rammerne for den pleje og omsorg, som borgerne får. Det afgøres i stedet af, hvor mange ressourcer det enkelte plejehjem tildeles, forklarer han.

På den måde kan det være meget forskelligt, hvilket serviceniveau de ældre, og deres pårørende oplever. Og da der ikke er klare krav til omsorg og pleje, er det også svært at klage over noget, man finder forkert.

- Vi skal kigge på tildelingsmodellen til plejecentrene og lave klare rettigheder for borgerne via kvalitetsstandarder, siger Kasper Fuhr Christensen.

Han understreger, at det er vigtigt, at det er politikerne, der beslutter, hvilken pleje og omsorg de ældre skal have og står på mål for det efterfølgende.

Annonce

Et fint billede

Christian Brøns, der er gruppeformand for Venstre, vil gerne være med til at skabe ændringer.

- Jeg tror, rapporten giver et fint billede af situationen på Huset Nyvang og på ældreområdet generelt. Der er heldigvis mange borgere og pårørende, som er tilfredse med kvaliteten. Der er selvfølgelig også nogle, som ikke er tilfredse med det, de oplever. Det, der dybest må være i vores interesse, er, hvordan vi kan få vendt utilfredshed til tilfredshed med den service, borgerne modtager, siger han.

Hvad kalder rapporten på af handling fra byrådets side?

- Jeg synes i forhold til Huset Nyvang, at sygefraværet har været for højt, og at medarbejderomsætningen har været for stor. Der stilles spørgsmålstegn ved de kompetencer, som der har været på stedet i forhold til at udgøre et specialiseret demenstilbud, at det har det ikke været på noget tidspunkt, og det er det fortsat ikke. Der er nogle oplagte ting at tage fat i, blandt andet i forhold til en tildelingsmodel. Lige nu tildeler vi per ældre, og ikke i forhold til de udfordringer, de kommer med. Det betyder, at nogle plejecentre er heldige i det spil, og at Huset Nyvang taber lidt i forhold til, at de har en række borgere med nogle komplicerede problemstillinger, siger Christian Brøns (V).

Annonce

Kig på modellen

Hvad skal I så aktivt gøre?

- Vi skal ind at kigge på tildelingsmodellen, så det ikke kun er per hoved, men i forhold til de udfordringer, folk har. Generelt skal vi blive skarpere på vores pårørendesamarbejde, for der er uomtvisteligt nogle udfordringer. Vi skal også blive skarpere på vores kvalitetsstandarder. Hvad kan borgerne forvente af service? De nuværende standarder er for overordnede og for lidt målrettede, så borgerne og de pårørende har sådan set ikke nogen idé om, hvad de kan forvente fra Randers Kommune.

Skal der kastes flere penge efter ældreområdet?

- Det er for tidligt at svare på. Noget af det, rapporten giver indikationer af, er, at kigger man på ældreområdet som helhed, så er Randers Kommune sådan set fint med, men der kan være nogle omfordelinger i forhold til eksempelvis demensområdet, hvor vi ligger relativt lavt. I det samlede hele peger rapporten ikke på, at ældreområdet er underfinansieret, siger Christian Brøns (V).

Susanne Nielsen (DF), der er medlem af omsorgsudvalget, vil vente med at udtale sig, til hun har læst rapporten grundigt.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce