Annonce
Erhverv

Ny rapport: Import af soja til landbruget truer regnskoven

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmark er storimportør af soja til dyrefoder, men det kan ifølge rapport føre til fældning af regnskov.

Langt størstedelen af den danske sojaimport til blandt andet dyrefoder truer regnskoven.

Det fremgår af en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

Danmark er en af de største importører af sojaskrå i Europa, og det bruges blandt andet som foder til de 12,7 millioner svin i danske svinestalde.

Sidste år importerede Danmark cirka 1,8 millioner ton soja. Det blev produceret på et areal på 600.000 hektar jord. Det svarer til to gange Fyns areal.

Problemet er, at dyrkning af soja i Sydamerika kan være ensbetydende med, at dele af regnskoven inddrages for at skabe plads til marker.

71 procent af den samlede sojaimport til Danmark er således konventionelt dyrket og kan ifølge rapporten stamme fra produktioner i Sydamerika, hvor skov ryddes for at gøre plads til soja.

Interessen for at importere soja dyrket under mere bæredygtige forhold har hidtil været begrænset, konkluderer rapporten.

- Modsat fødevareprodukter som kaffe og kakao, hvor forbrugerne har efterspurgt bæredygtig produktion, og palmeolie, hvor fødevarevirksomheder og detailhandlen har været med til at fremme en ansvarlig produktion, så er vi kun for nylig begyndt at se samme reelle interesse for og krav om ansvarlig soja, siger lektor Aske Skovmand Bosselmann i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten er 20 procent af den importerede soja produceret efter en certificeringsordning kaldet RTRS. Ordningen skal sikre, at sojaen dyrkes på bæredygtig vis.

Hvis hele importen af soja til Danmark skulle produceres efter denne ordning, ville det ifølge rapporten betyde en merudgift på 28 millioner kroner om året.

- I virkeligheden er det et relativt lille beløb set i det samlede billede. Det vil være en stigning på cirka 2,5 dollar (17 kroner) per ton sojaskrå, og det overstiger ikke de udsving, importørerne i forvejen oplever på sojapriserne fra måned til måned, siger Aske Skovmand Bosselmann.

Den mest bæredygtige løsning på sigt er dog ifølge lektoren, at de danske importører kigger efter alternative proteinkilder, eksempelvis forarbejdet græs og hestebønner.

Erhvervet er i fuld gang med at finde alternative produkter, der kan erstatte soja, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

- Målet er inden for en kort årrække at producere bæredygtigt protein i Danmark svarende til 30 procent af den danske sojaimport, og der er allerede sat gang i mange nye, store projekter.

- Så vi synes da i al beskedenhed, at vi gør ganske meget. Ikke bare snak, men rigtige tiltag med rigtige penge, siger områdedirektør Anders Martin Klöcker i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Pressemeddelelse fra Københavns Universitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce