Annonce
Randers

Stadig mange ubesvarede spørgsmål i lungekræftsag

Nu præsenteres undersøgelsen af, om brugen af lavdosis CT på hospitalet i Silkeborg har været afgørende for, at man her har fundet flere tidligere stadier af lungekræft. Foto: Hospitalsenhed Midt
Region Midtjyllands hospitalsudvalg bliver mandag præsenteret for en dugfrisk rapport, som er udarbejdet af de arbejdsgruppe, der blev nedsat for et år siden. Gruppen skulle undersøge sammenhængen mellem brugen af lavdosis-CT i undersøgelsen af lungerne og antallet af fundne kræfttilfælde i tidlige stadier.

Regionen: I kølvandet på sagen, som sidst i april sidste år førte til, at Ulrich Fredberg måtte forlade sin stilling som ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, nedsatte forretningsudvalget i Region Midtjylland en arbejdsgruppe, som skulle afdække et par af de stridspunkter, sagen indeholdt.

Nu er arbejdsgruppen færdig med sit arbejde og har barslet med en rapport, som mandag 7. juni præsenteres for regionsrådets hospitalsudvalg.

Kort fortalt blev der rejst kritik af Fredbergs brug af såkaldt lavdosis CT-skanning i udredningen af sygdom, som gav symptomer fra brystkassen. Hans afdeling tilbød de praktiserende læger at henvise direkte til lavdosis-skanning.

Annonce

Kritikerne mente, at når der var mistanke om lungekræft, burde patienterne retteligt henvises til et kræftpakkeforløb med blandt andet den lidt sikrere fuld dosis CT-skanning med kontrast.

Finder flere tilfælde

Fredberg og hans støtte påpegede omvendt, at de kun anvendte lavdosis på patienter, hos hvem man ikke havde mistanke om noget specifikt, og som stort set alle andre steder ville være blevet henvist til røntgen af brystkassen.


Undersøgelsen giver ikke svar på, om lavdosis-CT kan anbefales som den primære billeddiagnostiske undersøgelse i udredningen af andre sygdomme end lungekræft.

Fra arbejdsgruppens konklusion


Videre påpegede de, at man i Silkeborg faktisk fandt langt flere tidlige stadier af lungekræft end andre steder i landet.

Den omtalte arbejdsgruppe bad Diagnostisk Center, Dansk Lunge Cancer Gruppe og Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram undersøge, om der er sammenhænge - og i givet fald hvilke - mellem stigningen i antallet af lavdosis-CT-skanninger på hospitalet og stigningen i antallet af lungekræfttilfælde fundet i sygdommens tidlige stadier.

Og videre blev de tre instanser bedt om at finde ud af, hvorvidt de praktiserende lægers mulighed for at henvise til lavdosis-CT kunne være en årsag til disse stigninger.

Nu foreligger altså en færdig rapport, og arbejdsgruppen vurderer efter at have drøftet rapportens indhold, at "undersøgelsen giver ikke svar på, om lavdosis-CT kan anbefales som den primære billeddiagnostiske undersøgelse i udredningen af andre sygdomme end lungekræft".

Videre konkluderes det blandt andet, at undersøgelsen ikke giver svar på, om det øgede fund af patienter med lungekræft i tidligt stadie medfører et fald i lungekræftdødsfald. Det vil først kunne påvises i de kommende år, hvis dødeligheden som følge af lungekræft falder i Silkeborg.

Annonce

MTV på vej

På mandagens møde i hospitalsudvalget vil medlemmerne få rapportens konklusioner uddybet, ligesom der vil være lejlighed til at stille spørgsmål til en epidemiolog fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Rapporten vil også blive præsenteret og drøftet på regionsrådets temadag torsdag 17. juni.

En nærmere afdækning af fordele og ulemper ved brugen af lavdosis CT vil senere blive foretaget i forbindelse med en såkaldt Medicinsk Teknologivurdering (MTV), som regionsrådet har afsat en million kroner til, og som også Sundhedsstyrelsen har erklæret sig klar til at bidrage til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Aktivitetscenter Tirsdalen skaber glæde i Kristrup: Nu skal der pustes nyt liv i det oprindelige millionprojekt

Sport

Fra Mariager Fjord til OL i japansk farvand: Fie Udby har lagt smerter og tvivl bag sig i ny ambitiøs konstellation

Annonce