Annonce
Kultur

Ny restauratør på Værket lover meget mere mad og skæve arrangementer, når han til sommer svinger kniven i husets køkken

Christian Haun Enoch er den nye forpagter på musik- og teaterhus Værkets Restaurant Madværket, hvor han har planer om at øge åbningstiden betragteligt. Foto: Jakob Lerche
Musik- og teaterhus Værkets nye restauratør, Christian Haun Enoch, satser på at åbne meget mere op for restaurantdelen, når han til august overtager forpagtningen. Her kommer Ridehuset også ind i billedet. For her er der plads til sjove og anderledes arrangementer. Og selve restauranten vil holde åbent de fleste dage i ugen, hvor man kan droppe ind og snuppe en enkelt kop kaffe eller forsyne sig fra spisekoret med a la carte-menuerne.

Randers: Ud med det gamle navn. Og ind med et nyt.

I 30 år har musik- og teaterhus Værkets restaurant heddet Café Sven Dalsgaard. Fremover vil kulturens centrale spisested hedde Restaurant Madværket - med tydelig reference til husets  fortid som elværk.

- Nu var det ligesom på tide at lave lidt om på både navn og indhold, siger den kommende forpagter på Værket, Christian Haun Enoch, 36, der tiltræder 1. august. Og han siger det i øvrigt med al respekt for den afgående restauratør Jørgen Østergaard.

Annonce

- Han har gjort det så godt. Og lavet en fin forretning, understreger Christian Haun Enoch med tydelig henvisning til, at det nu er en anden tid og en anden restauratør.

Og det, som den nye mand i køkkenet vil satse på, er en meget længere åbningstid. Så fremover vil man også kunne spise i Værkets restaurant på dage, hvor der ikke er forestilling på en af scenerne.

- Umiddelbart forestiller jeg mig en åbningstid i Restaurant Madværket fra tirsdag til lørdag. Og lukket søndag og mandag medmindre der er arrangementer i huset. For så holder vi naturligvis åbent, understreger Christian Enoch, der også har mange planer med Ridehuset.

Gule ærter og fusionsmad

- Det er et dejligt rum, hvor vi kan lave temaaftener,  workshops og kokkeskole. Jeg forestiller mig, at vi inviterer nogle dygtige kokke til at køre forskellige arrangementer. Det kunne være for firmaer. Det kunne være en anderledes polterabend, hvor deltagerne først går og hygger sig over at lave mad og bagefter hygger sig med at spise det, de har lavet, siger Christian Enoch, der også har planer om at lade Ridehuset være ramme om de store julefrokoster.

- Det kunne være flere firmaer, der køber hele pakken med mad, underholdning og musik. Der kan jo snildt være 500 gæster i Ridehuset, når vi vender tilbage til normale tilstande, siger han.


Vi laver mad af hjertet, hvor håndværket er selve grundstenen.

Christian Haun Enoch


I Madværket vil han byde på lidt af hvert.

- Det skulle gerne være et sted, hvor randrusianerne lige dropper ind og får en kop kaffe eller et glas vin, eller de bestiller fra a la carte-kortet. Det kunne også være kokkens hverdagsmad som en gang gule ærter eller stegt flæsk. Det er min ambition at køre restauranten derhen, hvor gæsterne spiser og nyder deres mad, uanset om de skal videre til et arrangement i huset eller ej.

Annonce

Det skal også mætte

Han er ikke så glad for at sætte en etikette på sit køkken. Men siger, at det er en slags fusion mellem det nordiske køkken og det franske, men lægger vægt på, at man også skal kunne blive mæt af hans mad.

- For mig betyder selve håndværket rigtig meget. Og det skal man kunne mærke, uanset om man bestiller en gang stegt flæsk eller napper en syv-retters menu, fastslår Christian Enoch, der ikke ønsker at underlægge sig smarte dogmer.

- Vi laver mad af hjertet, hvor håndværket er selve grundstenen. Og så laver vi naturligvis mad fra bunden. Sidst men ikke mindst bliver maden sammensat af sæsonens råvarer både for at få en større smagsoplevelse og for at være så bæredygtig som mulig, siger Christian Enoch, der lige nu prøver at skaffe sig et netværk af lokale leverandører, som han kan trække på, når han for alvor hiver kokkeknivene frem på Værket.

Og det bliver i et nyrenoveret køkken, som han selv er med til at udstyre med de maskiner og det udstyr, han skal bruge for at indfri de mange ambitioner, han har for det nye spisested i Randers.

Køkkenet trænger virkelig til at blive renoveret. Det er nedslidt efter mange års flittig brug, og forventes at stå klar i august-september. Endnu ved han ikke, hvornår han kan invitere til reception for sin overtagelse af forpagtningen.

- Det afhænger af, hvornår håndværkerne er færdige, og hvordan restriktionerne til den tid vil være i forhold til coronaen.

Annonce

Både mad og servering

Egentlig er den nye mand på Værket uddannet tjener og har som sådan både vundet guld ved DM og NM. Men på et tidspunkt landede han så ved kødgryderne.

Da han var dreng - og i øvrigt i en periode var avisbud og gik med Randers Amtsavis - var han ikke typen, der skulle være pilot eller politibetjent. Han vidste godt, at han skulle være noget med mad. Han tog så lige omvejen over tjenerfaget først.

Christian er født i Ebeltoft og vokset op i Aarhus og Mariager. Og det var i folkeskolen i Mariager,  han via undervisning i hjemkundskab blev orienteret mod mad og tjenerfag.

Efter gymnasiet gik han efter at blive kok, uden held. For det var der mange andre, der den gang også gerne ville.

- Jeg var rundt med 40 personlige ansøgninger. Men det eneste, jeg kunne få, var et bøfhus i Esbjerg. Og det var ikke lige det, jeg gik efter.

Til gengæld blev han tilbudt en elevplads som tjener på Norsminde Kro, hvor han lærte at nørde igennem med viden om vin, og stiftede bekendtskab med vinstokkenes og jordbundsforholdenes indflydelse på de druer, som vinbonden høster og laver til vin.

Han færdiggjorde sin uddannelse på Restaurant Marselis i Aarhus, hvor nørderiet blev lagt på hylden.

- Her lærte jeg at få noget fra hånden i en fart.

Annonce

Glæder sig til Randers

Begge færdigheder var gode at tage med i de jobmuligheder, der fulgte. Blandt andet som restaurationschef og køkkenchef i Aarhus og Skanderborg.

Det med madlavningen blev for alvor aktuelt, da han for fem år siden fik konstateret rygsøjlegigt og ikke længere kunne jonglere rundt med tunge fade som tjener.

I stedet blev han medejer af restaurant Sørens i Skanderborg, hvor han begyndte at stå i køkkenet. Det førte ham videre til en stilling som restaurantchef i Kulturhuset Skanderborg og derefter som køkkenchef i Musikhuset Aarhus.

Christian Haun Enoch

36 år.

Født i Ebeltoft og vokset op i Aarhus og Mariager.

Bor i dag med kæresten Kathrine og sønnen Aksel på et år.

Han er uddannet tjener  fra Norsminde Kro og Hotel Marselis.

Vandt i elevtiden vandt han guld  både DM og Nordisk Mesterskab.

Har erfaring som restaurantchef i Kulturhuset i Skanderborg og som køkkenchef i Musikhuset Aarhus.

Har været medejer af restaurant Sørens i Skanderborg.

Deltog i 2016 i madprogrammet Masterchef på TV3.

Starter som forpagter på musik- og teaterhus Værket i Restaurant Madværket til sommer.

Privat bor Christian i Skanderborg med sin kæreste Katrine og parrets et-årige søn Aksel.

- Jeg lagde billet ind på Værket, fordi det så interessant ud, og fordi jeg ligesom har mulighed for at viske tavlen ren og skabe en ny restaurant. Og jeg glæder mig rigtig meget til at slå dørene op til nye madoplevelser på Værket, understreger han.

Desuden vil Madværkets gæster i rigt omfang opleve den nye restauratør i restauranten. For de sociale kompetencer som tjener bærer han med sig ind i sit nye job i Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce