Annonce
Østjylland

Ny rosenhave blomstrer op

Eskild Skau (tv) og Erik Kirkegaard Mikkelsen glæder sig til at se resultatet af anstrengelserne med at plante 800 roser i Munkholmanlægget. Til sommer vil Rosenhaven stå i fuldt flor. Foto: Ole Jakobsen

På en kold dag først i januar kræver det lidt fantasi at forestille sig hvordan Rosenhaven i Mariager kommer til at se ud, når 800 roser springer ud i fuldt flor.

På en kold dag først i januar kræver det lidt fantasi at forestille sig hvordan Rosenhaven i Mariager kommer til at se ud, når 800 roser springer ud i fuldt flor.

Den nye rosenhave er placeret ved siden af naturlegepladsen. Der sættes hegn omkring roserne, hvor der skal gro klatreroser. Foto: Ole Jakobsen

Lige nu stikker kun nøgne grene fra de mange planter op af jorden på den gamle dyrskueplads i Munkholmanlægget. Men til sommer vil roserne gløde i alle farver og duften vil brede sig i det nye anlæg, som Cittaslowrådet står bag.

Rosenhaven i Mariager

Rosenhaven i Mariager er placeret på den gamle dyrskueplads ved Munkholmanlægget, som er en kommunal grund.

Rosenhaven er 2000 kvadratmeter med 22 bede, fyldt med 418 forskellige rosensorter, i alt 800 planter.

De mange planter kom i jorden i løbet af efteråret, og skal blomstre til næste sommer, når byens Rosendronning traditionen tro skal kåres i forbindelse med byfesten.

Elro-Fonden har doneret knap en halv million kroner til projektet og dermed skabt mulighed for at realisere rosenhaveplanerne i Mariager.

»Vi har plantet roser der er så nye, at de endnu ikke har et navn. Og vi har eksemplarer af Rosa Sancta, »Mumierosen«, der er den ældste dyrkede rose,« fortæller Eskild Skau, der er lokal rosenekspert og medlem af Det Danske Rosenselskab.

Annonce

Han har udvalgt de mange rosensorter, der kan opleves i Mariager.

I de 22 bede finder man for eksempel roser der er så brogede at de nærmest ligner papegøjetulipaner.

»Vi har også helt nye roser. For eksempel en rose der er krydset med æble. Planten blev fundet på en belgisk planteskole, og siden gentestet på et japansk laboratorium. Nu har vi fået lov til at plante den her for at se, om den er vinterhårdfør,« fortæller Eigil Skau.

Der er også andre helt nye roser i bedene, samt naturligvis historiske roser i forskellige farver og størrelser.

Roserne kommer fra tre danske og en tysk planteskole, og de findes i alle mulige størrelser og klasser, så det bliver en have for rosen-nørder.

»Og selvfølgelig for alle andre,« understreger Eskild Skau.

Sammen med Erik Kirkegaard, Mariagers tidligere borgmester og medlem af Cittaslowrådet, har Eskild Skau sammen med en lille håndfuld frivillige plantet de mange roser.

Erik Kirkegaard Mikkelsen glæder sig over at planen nu er realiseret, takket været en donation fra Elro-Fonden.

Og det er ikke slut endnu. Der skal laves madpakkehuse, en ramme om Rosenhaven hvor der skal gro klatreroser, og sandsynligvis skal der placers en pavillon inde i haven.

»Sidst i maj vil vi sandsynligvis kunne opleve de første roser i blomst,« siger Eskild Skau. De fleste roser er remonterende, det vil sige at de blomstrer mange gange i løbet af sæsonen.

Ideen om en rosenhave er ikke ny, for Mariager har været omtalt som »Rosernes By« i mere end 100 år.

Det var Peter Nansen, forlagsdirektør, journalist og forfatter, der boede i København men ofte kom i Mariager, der mente, at »Rosernes By« var et passende navn til den hyggelige købstad ved fjorden.

Sammen med andre digtere, blandt andet Nis Petersen, yndede han at opholde sig i og omkring Mariager. Nis Petersen døbte byen »Digternes Skagen«.

Efter Peter Nansens død i 1918 påtog kredslæge Effersø sig at få plantet 250 roser langs vejene i Mariager. Siden har der været flere forsøg på at skabe en særlig samling roser i byen, ligesom byens borgere er blevet opfordret til at plante roser i haverne.

Og nu bliver det altså en realitet.

»Rosenhaven bliver indviet søndag 3. juli, når Rosendronningen kåret,« fortæller Erik Kirkegaard Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce