Annonce
Randers

Ny sag om ventetid på kørestol forarger: Men kommunen overholder for det meste sin egen tidsgrænse

Fatma Cetinkaya (A), formand for Omsorgsudvalget, ville ønske, at borgere, som vidste, at de ville få brug for at udskifte deres hjælpemiddel, ville søge i god tid. Arkivfoto: Ole Jakobsen
Onsdag i vinterferien kunne P4 tilføje endnu en sag om urimelig ventetid på kørestole til den historie, Amtsavisen præsenterede sidste forår. Men der er sandsynligvis allerede forbedringer på området.
Annonce

Randers: 30. marts sidste år fortalte Amtsavisen historien om en ung kvinde, der havde ventet otte måneder på svar fra Randers Kommune, fordi hun havde fået brug for en ny kørestol. Thea Tychsen på 22 år, havde fået behov for en lettere udgave, fordi hun efter vellykket behandling med hamp-piller var blevet mere bevægelig. Hendes mor, Tina Tychsen, stod frem og fortalte om den frustrerende oplevelse.

Sagsbehandlingstiden i Randers Kommune på større hjælpemidler som kørestole og proteser er bestemt til 24 uger.

Flere uger efter artiklen var i avisen fik hun et nyt brev, hvor der stod, at hun kunne forvente endnu længere ventetid. Men samme dag blev hun kontaktet af en sagsbehandler, stoleønsket gik igennem og Thea Tychsen fik mulighed for at få den bedst mulige stol. Tina Tychsen sad bare tilbage med følelsen af, at det kun var fordi, hun var gået i pressen.

- Hvad så med dem, der ikke har nogen til at kæmpe for sig?, spørger Tina Tychsen retorisk.

Derfor blev hun også oprørt, da hun i midt i denne uge kunne høre i radioen, at en ny familie var i præcis samme problemer dog på grund af en søn, som var vokset ud af sin kørestol.

- Jeg er rystet over, at det fortsætter, siger hun.

Annonce

Ikke flere penge til visitationen

Men selvom den seneste sag ikke tyder på det, er der sket forbedringer internt i Visitationsenheden. Det fortalte forvaltningen i december på et møde med Omsorgsudvalget, som har Fatma Cetinkaya (A) som formand.

I det meste af 2019 var der således knyttet konsulenter til afdelingen for at arbejde på sagsbehandlingstiderne, skaffe bedre data at tage beslutninger ud fra og organisere området bedre. De nye tal fra slutningen af 2019 tyder på, at tiderne ikke længere altid løber løbsk.

Ifølge tallene bliver hele 83% af sagerne, som handler om for eksempel kørestole, behandlet indenfor tidsfristen på 24 uger, mens 17 % overskrider med gennemsnitligt fire uger yderligere. Der er ikke præcise data fra begyndelsen af 2019, men forvaltningen formoder, at sagsbehandlingstiden var længere der.

Derfor er Fatma Cetinkaya også afvisende overfor at sende flere penge i retning af visitationsenheden.

- Forvaltningen siger selv, at de godt kan leve op til sagsbehandlingstiderne med den nuværende bemanding, så må vi tro på det. Det er forvaltningens opgave at råbe op, hvis deres opgaver er urealistiske, forklarer hun.

Annonce

Søg i god tid

Desuden fortsætter konsulenterne med at arbejde sammen med afdelingen, og Fatma Cetinkaya har stor tro på, at de kan hjælpe med at forbedre sagsbehandlingstiden yderligere. Derfor har hun også bedt om en ny opdatering i sagen hver tredje måned.

- Jeg kan jo godt forstå, at det er svært at vente på de her svar. Man ansøger jo, fordi man har et behov, og det behov skulle helst være opfyldt i går, siger hun.

Hun forklarer, at antallet af ansøgninger er i vækst, og at nogle af sagerne kræver omstændelige undersøgelser, før bevillingerne kan blive givet. Derfor ville hun også ønske, at borgere, som ved, at de snart får brug for at udskifte et hjælpemiddel, søger i god tid, så de ikke kommer i klemme.

Til gengæld mener hun i høj grad, at der mangler flere penge til hjælpemidler. Budgettet tager nemlig ikke højde for for eksempel væksten i ældre, der har brug for et hjælpemiddel.

- Sidste år overskred vi budgettet med ti millioner, fortæller Fatma Cetinkaya og understreger, at det pres på økonomien altså ikke får lov til at bremse ansøgningerne på området.

Annonce
Annonce
Randers HK For abonnenter

Randers HK vendte tilbage til harpiks, håndbolde og halgulv: Reaktioner og billeder fra opstarten efter fire måneder i dvale

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Randers HK For abonnenter

Fra U17-bold til håndboldligaen: - Jeg havde slet ikke regnet med at skulle stå her nu

Annonce