Annonce
Navne

Ny sognepræst kender Randers godt i forvejen

Jacob Haukedal Neergaard er ny sognepræst ved Sct Clemens Kirke. Foto: Annelene Petersen
Jacob Haukedal Neergaard har en varieret baggrund for sit arbejde som præst.

Den nyudnævnte sognepræst ved Sct. Clemens Kirke, Jacob Haukedal Neergaard, 34 år, kender Randers udmærket i forvejen, idet han i tre år var kirke- og kulturmedarbejder ved Skt. Andreas Kirke.

Undervejs i sin foreløbige løbebane har Jacob Haukedal Neergaard hentet erfaringer fra flere forskellige former for arbejde, herunder fra arbejdsophold i udlandet.

Jacob Haukedal Neergaard er vokset op i Almind, men hans forældre har boet et par steder i Viborg. Skolegangen foregik i Hald Ege Skole, hvorefter den unge mand flyttede ind på Viborg Katedralskoles kollegium.

Annonce

- Jeg havde det kendte generationsopgør med min far, forklarer Jacob Haukedal Neergaard, der tog en sproglig studentersamen med speciale i tysk og italiensk. Sideløbende var den unge mand medlem af Viborg Domkirkes kor.

Efter sin studentereksamen tilbragte han en tid - som blev kortere end forudset - i et Taizé-kloster i Sydfrankrig. Et ophold på en uge eller 14 dage kunne forlænges til for eksempel en måned.

- Men jeg blev smidt ud, lyder det kontant.

Det viste sig nemlig, hvad den unge danske ikke vidste, at et krav for at få opholdet forlænget til en måned, måske endnu mere, lød på absolut tavshed en hel uge.  Man måtte tale én time om dagen og synge med på salmerne, ellers være helt stille. Og det krav kunne Jacob Hauke Neergaard ikke leve op til. Han kunne dog forsøge sig igen efter to år.

En lidt speciel plads

Jacob Hauke Neergaard ville gerne ud som au pair, og det blev hos en familie i Bayern med to voksne og fire børn, heraf to helt små.

- Så jeg lærte pottetræning på tysk, fortæller Jacob Hauke Neergaard, der også på anden måde husker opholdet.

Familien var nemlig lidt speciel.  Den tog til gudstjenester lige på den anden side af grænsen til Østrig i en Agape-menighed, hvor der blev talt i tunger.

- Min madmor talte i tunger, når hun lagde tøj sammen, og når vi drak øl om aftenen, hvad vi som regel gjorde, var det altid til citater fra Biblen, fortæller Jacob Hauke Neergaard.

Annonce

Studier med afbrydelse

I 2008 tog Jacob Hauke Neergaard fat på at læse teologi ved Aarhus Universitet og er cand. theol. fra 2015.

Undervejs var der en afbrydelse, der dog var yderst relevant. For sammen med sin mand, Kristian Hauke Neergaard, blev han i 2013 af Danske Sømands- og Udlandskirker, DSKU, ansat ved den danske kirke i New York for et år.

- Vi skulle populært sagt sørge for alt det, som præsten ikke lavede, forklarer Jacob Hauke Neergaard. Det vil sige at være kirkesangere, kirketjenere, gøre rent, tage imod gæster og meget andet.

Men da det trak ud med at få visum til USA, måtte de to forinden arbejde for DSKU i først Hamborg, derefter Berlin og Bruxelles, så det hele til halvandet års tjeneste i alt.

Annonce

Skt. Andreas i Randers

Som hovedopgave havde Jacob Hauke Neergaard valgt at skrive om frivilliges indsats i den danske folkekirke, og de praktiske erfaringer hentede han i Skt. Andreas Kirke i Randers. Her blev han i 2017 ansat som kirke- og kulturmedarbejder og var i stillingen i tre år.

Det blev da også sognepræst Steen Uhre Knudsen, der blev hans mentor.

I 2019 gennemførte Jacob Hauke Neergaard det obligatoriske ophold på Pastoralseminariet. Han blev ordineret af biskop Henrik Wigh-Poulsen og ansattes i en stilling på 25 procent i Låsby Sogn og 75 procent som teologisk leder i Skanderborg kirke-skole samarbejde, som han var med til at bygge op.

Det er fra denne stilling, han nu kommer til Sct. Clemens Sogn.

Annonce

Holder af nyere kirker

Jacob Hauke Neergaard holder meget af nyere kirker, som Sct. Clemens jo også er det.

- Kirkerummet i Sct. Clemens er fantastisk, her bliver himmel og jord knyttet sammen, siger den nye sognepræst, der også mener, at de nyere kirker åbner flere muligheder for aktiviteter end de gamle.

- Man kan sætte spots op i siderne til en musical, som Jacob Hauke Neergaard giver som et eksempel. I de gamle kirker kan man - med præstens ord - føle sig lidt "låst".

I Sct. Clemens Sogn bliver Jacob Hauke Neergaard, der som tidligere kort nævnt indsættes i embedet søndag den 26. juni, kollega med provst og sognepræst Birgith Nørlund Jensen og sognepræst Liselotte Skrejborg Hansen.

Annonce

Idyllisk privatbolig

Sammen med sin mand har Jacob Hauke Neergaard nu i tre år boet for enden af Paderup Mosevej, hvor en 2500 kvadratmeter stor grund afgrænses af Brusgård Møllebæk.

Man skal være lidt mere end lokalkendt for at finde frem til huset, hvor Jacob Hauke Neergaard holder meget af at arbejde i haven.

Kristian Hauke Neergaard er ansat i kvalitetsafdelingen ved Erhvervsakademi Dania, ikke langt fra den idylliske privatbolig. Han er AC-fuldmægtig.

Til husstanden hører også adoptivsønnen Andreas, der er halvandet år og kom til huset, da han var otte måneder. En hund af den helt store størrelse hører også til i huset.

I sin fritid slapper Jacob Hauke Neergaard også af med håndarbejde. Han kan ikke strikke, men kan brodere og hækle, ligesom han arbejder med filt. Og haven ligner noget, man kun kan misunde.Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce