Annonce
Randers

Ny teknik gør livet lettere for kvinder med menstruationsgener

Maria Stentebjerg Skøtt og Kamal Ojha gør klar til undersøgelse af den frivillige patient for bagefter at fjerne den generende polyp. Foto: Helle Brandstrup Larsen
Mandag var ikke færre end 80 gynækologer fra hele landet samlet i Randers for at lære og udveksle erfaringer med ambulant og smertefrit at fjerne polypper og muskelknuder fra livmoderen. Blandt andet overværede de livesending fra flere operationer udført af tre britiske eksperter på området.

Randers: Op mod halvdelen af alle kvinder får på et eller andet tidspunkt polypper eller muskelknuder i livmoderen, og symptomerne er typisk uregelmæssige og kraftige blødninger. Med en ny teknik kan man imidlertid nu såvel finde og fjerne polypperne eller knuder ved ét enkelt og smertefrit ambulant indgreb. På Regionshospitalet Randers er man langt fremme i anvendelsen af den nye teknik, og mandag var det lokale sygehus vært ved en konference om netop behandling af polypper og muskelknuder i livmoderen.

I alt 80 gynækologer fra hele landet havde takket ja til invitationen om at deltage og blandt andet opleve tre britiske gynækologer fra London tale om og udføre behandlinger, som blev livetransmitteret fra ambulatoriet til sygehusets store auditorium.

En af initiativtagerne til konferencen, afdelingslæge Maria Stentebjerg Skøtt, har selv været på et fem måneder langt ophold i London, hvor hun arbejdede sammen med de tre britiske gæster, Kanna Jayaprakasan, Kamal Ojha og Paul Bulmer.

- Jeg er helt overvældet over fremmødet, som jo fortæller meget om, hvor spændende det her er for folk i faget, siger hun.

Annonce
Seks centrale personer bag konferencen mandag. Fra venstre er det Kanna Jayaprakasan fra Royal Derby Hospital, Margit Dueholm fra Aarhus Universitetshospita, Maria Stentebjerg Skøtt og Pinar Bor, Regionshospitalet Randers, samt Kamal Ojha og Paul Bulmer, begge fra St. Georges Hospital, Tooting, London. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Videns- og erfaringsdeling

- Kort fortalt handler konferencen om det nyeste inden for ultralydsskanning og kikkertundersøgelser af livmoderen. Med den allernyeste teknologi kan man, samtidig med at man undersøger livmoderen for polypper og knuder, også fjerne dem. Kikkerterne er nu blevet så små, at man sammen med kikkerten kan føre et apparat ind, som så at sige "sluger" polypperne eller knuderne.

- Tidligere krævede det narkose og indlæggelse, når man skulle have fjernet polypper, men med den nye teknik kan det klares ambulant og smertefrit. Og patienten kan i princippet gå på arbejde lige efter det korte indgreb, fortæller Maria Stentebjerg Skøtt.

Selv foretager hun i dag cirka et indgreb som dette hver uge, og hendes afdeling i Randers er faktisk en af de gynækologiske klinikker i landet, som er længst fremme på netop dette felt, hvilket får kollegaen og medarrangøren af konferencen, forskningsansvarlig overlæge Pinar Bor, til at bemærke, at "det er ikke altid, man skal til de store universitetshospitaler for at finde de fremmeste læger inden for et bestemt område".

De to gynækologer er enige om, at det er et område, som lige nu er i rivende udvikling, hvilket også forklarer den store interesse for konferencen.

- De 80 deltagende gynækologer repræsenterer et bredt spekter af forskellig viden på området, og ingen er kommet for blot at lære. Vi er her allesammen for at udveksle viden og erfaringer, siger Maria Stentebjerg Skøtt og nævner, at også regionshospitalet i Viborg er rigtig godt med.

Livesending

Blandt deltagerne møder vi Kristine Nielsen, der er ledende overlæge på Aalborg Universitetshospitals afdeling i Thisted, og hun har set meget frem til konferencen.

- Vi er ikke selv rigtig kommet i gang med at anvende den nye teknik, men det ligger lige om hjørnet, at vi får installeret et minihysteroskop, som apparatet med den lille kikkert hedder. Det er derfor spændende og yderst relevant for os at være med her, lyder det fra Kristine Nielsen.

Konferencen strakte sig over hele dagen og vekslede mellem forelæsninger, diskussioner og som nævnt også en livetransmitteret fjernelse af en polyp hos en kvinde i 50 års alderen, som havde indvilget i at lægge krop til læreprocessen.

I auditoriet kunne de mange gynækologer således følge med, mens først Kamal Ojha foretog en undersøgelse af livmoderen, hvorefter Paul Bulmer demonstrerede, hvor let og hurtigt man med teknikken kan fjerne en større polyp. Undervejs i operationen blev der stillet spørgsmål fra auditoriet, som Bulmer besvarede, mens han opererede.

Og patienten? Hun forsikrede overfor de mange tilskuere selv flere gange under indgrebet, at hun havde det fint.

Konferencen var velbesøgt. Foto: Helle Brandsrup Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce