Annonce
Østjylland

Ny udstykning i Hornsyld skal varmes op af vejvand

På Vestergårdsmarken i Hornsyld skal en kommunal udstykning forsynes med varme fra overfladevand. Foto: Elisabet D. hyttel
Seks kommende husejere kan blive både varmet op og kølet ned af en såkaldt termovej, der bliver anlagt i forbindelse med en ny udstykning.
Annonce

Hornsyld: På Vestergårdsmarken i Hornsyld tager en ny udstykning form. Men den bliver markant anderledes end andre, hvad angår varmeforsyning.

De seks huse, der er plads til, skal nemlig varmes op af en såkaldt termovej, som udnytter en kombination overfladevand fra vejen og varmeslanger.

- Populært sagt kan du sige, at vi anlægger et badekar under vejen, som vi putter varmeslanger i, forklarer Theis Raaschou Andersen fra VIA University College, der er projektlederen bag termovejen, som en række aktører står bag.

Annonce

Vand fra vejen

Ideen er afledt af erfaringerne fra den såkaldte klimavej i Hedensted, som blev anlagt i 2018. Den fungerer ved, at vand siver ned gennem asfalten til et jordvarmeanlæg, der forsyner Børnehuset Lille Dalby Bakker med varme.

- Projektet bliver lidt anderledes i Hornsyld. Vi leder vandet fra vejen og området ned til anlægget via en faskine. Den permeable asfalt skal nemlig "støvsuges" en gang om året for snavs, og det vil vi gerne undgå i dette projekt, fortæller Theis Raaschou Andersen.

I 2018 blev en del af Dalbyvej omdannet til en såkaldt klimavej. Vandet kan trænge ned gennem asfalten til et jordvarmeanlæg nedenunder. Ulempen er, at asfalten hvert år skal støvsuges for snavs. Foto: Søren E. Alwan

Anlægget kan både håndtere overfladevand, som der fx kan komme meget af ved skybrud, og afgive miljørigtig varme. Når vandet kommer ned under vejen, bruges det til at opvarme en række varmeslanger, der kan levere varme ind i husene. Der bliver også lavet et jordvarmeanlæg, der kan supplere.

- Vores erfaringer fra Hedensted er, at klimavejen har kunnet levere varme nok til hele børnehuset, så derfor tror vi på, at det kan dette anlæg også, forklarer Theis Raaschou Andersen.

Annonce

Køling som noget nyt

Som noget helt nyt vil det nye anlæg også kunne tilbyde køling af de nye huse.

- Vores huse er så velisolerede, at vi har problemer med varme om sommeren, men med termovejen, vil husene have den samme temperatur året rundt på en miljøvenlig måde, forklarer Theis Raaschou Andersen.


De seks familier, der køber en grund, får en varmepumpe i deres hus, og så skal de ikke tænke mere over det, men får grøn og bæredygtig varme.

Theis Raaschou Andersen


Endnu har projektmagerne ikke en endelig pris på, hvad det koster at etablere anlægget.

- Det er et komplekst regnstykke, fordi vi eksempelvis ikke skal håndtere overfladevand med regnvandsbassiner. Anlægsomkostningerne er større end normalt, men driften vil være billigere end andre varmekilder, forklarer Theis Raaschou Andersen.

Annonce

Pris som på fjernvarme

Søren Skjold Andersen, direktør i GeoDrilling, der skal bygge anlægget, forsikrer, at husejerne ikke kommer til at betale mere for varmen end konventionel fjernvarme.

- Vi kan ikke sætte en pris på, fordi det kommer an på dem fremtidige drift. Hvis husejerne selv køber anlægget og står for det, kan de komme helt ned på en årlig varmeudgift på 3000 kr., men det kræver, at de køber anlægget først. Det mest oplagte vil være at sælge anlægget til et fjernvarmeværk, der så står for drift og vedligehold, så varmeprisen for husejerne vil blive, hvad der svarer til fjernvarmeprisen, forklarer Søren Skjold Andersen.

En række aktører er med i termovejen, for hvis projektet bliver en succes, kan det bane vejen for grøn varme til boliger, der ligger for langt væk i forhold til traditionel fjernvarme.

Projektgruppen

Består af VIA University College i Horsens (projektledelsen), Hedensted Kommune (grundejer), Hedensted Spildevand, Løsning Fjernvarme, NCC Industry, Energy Machines, GeoDrilling og PlanEnergi. 

Projektet er finansieret dels af partnerne og af Det Energiteknologiske, Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), som er en offentlig tilskudsordning administreret af Energistyrelsen.

- VIA er med, fordi det er et forskningsområde, vi kan se potentiale i, og det er mit klare indtryk, at både fjernvarmeværker og kommunen har en interesse i det, fordi der er mange områder, som skal gennem en grøn omstilling. Det handler om at finde værktøjer til at gøre det, som eksempelvis termovejen, siger Theis Raaschou Andersen.

Det førset seks grunde på Vestergårdsmarken bliver udbudt til efteråret, men anlægget er bygget, så der kan kobles yderligere otte huse på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce