Annonce
Randers

Ny X-Files-skuespiller er fra Randers: Første rolle var på egnsteatret

Som barn havde Thomas Nicholson ikke de helt store skuespilsambitioner, men var glad for at gå i skole og god til det boglige. Foto: Annelene Petersen

Thomas Nicholson er fra Randers men bor i dag i Canada, hvor han skaber sig en karriere som filmskuespiller. Han har blandt andet en rolle i den nye sæson af tv-serien 'The X-Files'.

Randers: Dengang Thomas Nicholson spillede på Randers Egnsteater i sine gymnasieår, havde han ikke forestillet sig, at han som voksen ville arbejde som professionel skuespiller i Canada.

Men det er simpelthen, hvad der er sket. Den 33-årige randrusianer har 25 filmroller på cv'et, og til foråret spiller han med i den verdenskendte tv-serie 'The X-Files'.

- Jeg har en lille rolle i sæsonens sidste afsnit, hvor jeg spiller en slags soldat, fortæller Thomas Nicholson, der ikke må afsløre for meget om rollen.

Han bor til hverdag i byen Vancouver, men er hjemme for at besøge forældrene i Randers hen over julen.

Med skuespil kan jeg gøre det personligt at fortælle en anden persons historie.

Thomas Nicholson

'The X-Files' vender tilbage

'The X-Files' blev vist i amerikansk tv fra 1993 til 2002, hvor mange millioner af seere fulgte med.

I serien følger man FBI-agenterne Mulder og Scully (spillet af David Duchovny og Gillian Anderson) i deres undersøgelser af usædvanlige og ofte overnaturlige sager.

Serien blev sendt første gang i Danmark fra midten af 1990'erne og blev dengang oversat til 'Strengt Fortroligt'.

Efter 13 års pause vendte den tilbage i 2016.

Den 3. januar 2018 havde første afsnit af seriens 11. sæson premiere på amerikansk tv. Randrusianske Thomas Nicholson har en rolle i sæsonens sidste afsnit, som bliver vist i marts.

For seks år siden fik han et skuespilskursus i julegave af sin kæreste. Tanken var, at kurset kunne hjælpe ham med at lære nye mennesker at kende i Vancouver, som parret dengang lige var flyttet til. Det blev imidlertid starten på hans skuespilkarriere. Foto: Annelene Petersen

De første roller og kommunalpolitik

Som barn var han glad for at gå i skole og god til det boglige, og han forventede ikke, at han en dag ville komme til at gøre karriere i filmverdenen.

- Jeg var middelklassebarn og har altid ubevidst tænkt, at jeg nok skulle i gymnasiet, tage en uddannelse og have et almindeligt job, siger Thomas Nicholson.

I gymnasietiden spillede han sine første roller på Randers Egnsteater under producent Tine Eibye. Han spillede blandt andet Jeppe i 'Jeppe på bjerget' og Don José i teaterversionen af 'Carmen'. Han holdt dog senere op for at bruge mere tid på at spille musik i et band.

- Det var virkelig sjovt at lave egnsteater, men jeg betragtede det aldrig som mere end bare en hobby, fortæller Thomas Nicholson, der dengang var mere interesseret i journalistik og i at fortælle historier.

Politik var også spændende, og faktisk stillede han op til kommunalvalget i Randers Kommune i 2005 for Radikale Venstre.

- Jeg meldte mig ind i partiet, fordi jeg var nysgerrig efter at se, hvordan politik så ud bag linjerne, og min kammerat var også medlem allerede, fortæller han.

Kammeraten hed Andreas Steenberg og er i dag medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre. Sådan gik det imidlertid ikke for Thomas Nicholson, der kort efter kommunalvalget forlod politik.

- Det var spændende men slet ikke noget for mig. Det var aldrig, fordi jeg troede, jeg skulle være politiker. Jeg var bare nysgerrig, siger han.

Tre af Thomas' roller

Thomas Nicholson har 25 filmroller på cv'et, og Amtsavisen har bedt ham fremhæve tre.


  • 'Dog Bite' (stadig i produktion): - Det er den anden kortfilm, som min kæreste og jeg har produceret sammen. Hun har skrevet manuskriptet, som er løst baseret på sande hændelser, vi har været ude for. Det er en meget personlig kortfilm, og vi regner med at sende den ind til Odense Kortfilmfestival.
  • 'Overboard' (stadig i produktion): - Jeg har en lille rolle i 'Overboard', som kommer i biograferne 26. april i Danmark. Det er en remake af en 80'er komedie.
  • 'Damnnation' (2017): - Min rolle i Damnnation er nok den, der rykker mest. Serien kommer på Netflix engang i det tidlige forår, måske februar. Jeg er med i et enkelt afsnit, hvor jeg dog har en stor rolle og spiller en slags rival til en af hovedrollerne.
Annonce

Skuespil ved et tilfælde

I foråret 2009 blev Thomas Nicholson uddannet journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. På skolen havde han mødt sin canadiske kæreste, som var på udveksling i Danmark.

De flyttede sammen til London og arbejdede som journalister i nogle år, og da kæresten senere blev optaget på en manuskriptforfatteruddannelse i Vancouver, flyttede de dertil. Thomas Nicholson arbejdede hjemmefra som freelancejournalist og skrev samtidig på et udkast til en roman, som dog aldrig blev udgivet.

- På det tidspunkt troede jeg, at jeg ville være romanforfatter. Men jeg fandt ud af, at jeg kan godt lide at skrive, men ikke at omskrive, og så er det svært at være forfatter, siger han.

I den følgende jul gav hans kæreste ham en gave, der endte med at sætte skub i filmkarrieren, nemlig et skuespilkursus. Tanken var, at kurset kunne hjælpe ham med at lære nye mennesker at kende i Vancouver. Byen har ry for at være et sted, hvor den slags kan være svært, når man kommer udefra.

- Der er relativt få, som går i byen, fordi folk mere hænger ud hos hinanden privat, forklarer Thomas Nicholson.

Hvad der altså startede som en tilfældig social aktivitet, endte med at blive en fast del af hans liv.

- Jeg blev hooked og ville blive ved med at spille skuespil som hobby, fortæller Thomas Nicholson, hvis daværende underviser afkræftede hans forestillinger om skuespillere:

- Jeg har nok altid haft en fordom om, at skuespil handler om at lære linjer udenad og være kendt. Men jeg fandt ud af, at det gør det ikke.

Han mener, at skuespil handler om at fortælle historier, og det handler også om at forstå og leve sig ind i andre menneskers følelser og situation.

- Med skuespil kan jeg gøre det personligt at fortælle en anden persons historie. Uanset hvem jeg skal spille, skal jeg gøre alt for at stille mig i personens sted. Det kan være meget terapeutisk nogle gange, fordi jeg er nødt til at udtrykke en følelse, som personen har, men som jeg ellers ikke normalt viser selv, siger Thomas Nicholson.

Annonce

Beholder freelancejob lidt endnu

Halvandet år efter skuespilkurset var færdigt, samlede han modet til at søge ind på en intensiv etårs skuespilleruddannelse i Vancouver. Efter det år fik han en agent, og med det fulgte jobtilbuddene. Hans første betalte job var for tre år siden.

- I de første par år har jeg været til mange auditions og fået job hist og pist. De sidste seks måneder har der været lidt mere ryk i, siger Thomas Nicholson, som håber, det fortsætter sådan i 2018.

Han kan ikke helt leve af skuespillet endnu og har derfor stadig sine freelancejob. Han skriver blandt andet tekster for det britiske firma Skyscanner, der ligesom det danske Momondo sammenligner flyrejser.

- Jeg har skåret ned på journalistik-lignende arbejde og laver flere oversættelser, fordi det er mere fleksibelt. Hvis jeg skal til en casting en torsdag klokken 14, så får jeg det først at vide dagen før, fortæller han.

Efter at have fejret jul og nytår hos sine forældre er det snart tid til, at Thomas Nicholson skal tilbage til Vancouver. Mandag skal han deltage i en ugelang workshop som forberedelse til pilot season - den tid, hvor produktionsselskaber optager testafsnit af nye serier, som de håber, at tv-selskaberne vil købe.

- Hvis man er heldig, er der mulighed for at få mere arbejde eller blive indkaldt til flere auditions. Med pilots er der desuden mulighed for at komme til auditions på større roller, end man normalt får. Hvis jeg laver stærke auditions, kan castingfolkene måske huske mig senere på året, siger Thomas Nicholson.

Han ved ikke, om han bliver boende i Vancouver resten af sit liv:

- Lige nu er jeg klar til at flytte hen til det sted, hvor skuespilarbejdet er. Uanset om det så er i Vancouver eller Toronto eller Randers.

Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce