Annonce
Randers

Nye beregninger på E45 viser kritisk trængsel ved Randers tidligere end først antaget: Det er benzin på lokale folketingspolitikeres bål

Business Region Aarhus har fået COWI til at lave nye beregninger på trafikken mellem Aarhus og Randers på E45, når regeringens nye trafikudspil er med i ligningen. De nye beregninger viser, at trængslen på strækningen vil blive kritisk 10 år tidligere end de beregninger, som regeringens trafikplaner hviler på. Arkivfoto: Annelene Petersen
Business Region Aarhus har bedt COWI være konsulent på nye beregninger, hvor regeringens kommende trafikudspil indgår. De viser, at trafikken stiger betydeligt omkring Randers 10 år tidligere, end de beregninger, som regeringens infrastrukturplan bygger på. Derfor haster det med at få det tredje spor på E45 til Randers, mener lokale folketingspolitikere

Randers: I kampen for at få et tredje spor fra Aarhus til Randers på motorvej E45 har Business Region Aarhus allieret sig med COWI og fået lavet nye beregninger. Beregninger, der inddrager de kommende trafikudspil, der er i regeringens infrastrukturplan, som jo netop ikke havde et tredje spor med på disse breddegrader.

De nye tal er benzin på bålet for de lokale folketingspolitikere, for de viser, at den trafikale trængsel omkring Randers bliver kritisk 10 år tidligere end de tal, som regeringens infrastrukturplan hviler på. Allerede i 2029 vil trafikken være kritisk på E45 fra Aarhus til Randers, viser de nye beregninger, mod 2040 i den tidligere beregning, som regeringen har truffet afgørelse ud fra.

Enighed om tredje spor

Folketingsmedlemmerne Michael Aastrup Jensen (V) og Malte Larsen (S) er enige om at kæmpe for at få det tredje spor gjort til virkelighed.

- De nye tal gør bare, at vi føler, at der er endnu mere behov for det tredje spor fra Aarhus til Randers, hvor erhvervsvirksomheder allerede nu oplever trængsel. Så det er et vigtigt indspark i forhandlingerne, hvor jeg håber, at de nye beregninger kan virke som en døråbner, siger Michael Aastrup Jensen, der vil arbejde videre med sagen.

Også Malte Larsen mener, at det er vigtigt nyt:

- Det vil vi selvfølgelig bære ind i forhandlingerne til både transportminister og transportordfører. Der er jo en direkte løbende dialog om sagen, og vi gør, hvad vi kan, siger Malte Larsen.

Annonce

Samfundsøkonomisk godt

Med i de nye tal er de nye planer om at udvide E45 mellem Aarhus N og Aarhus S, E45 mellem Vejle og Skanderborg S, en motortrafikvej på strækningen Tilst (E45) Søbyvad (rute 26 mod Viborg) samt Marselistunnellen fra Aarhus Havn til E45.

COWI slår også fast, at det er en samfundsøkonomisk god investering (4,9 procent i intern rente) at udvide strækningen Randers N og Aarhus N i forlængelse af de vejinvesteringer, der indgår i regeringens infrastrukturudspil. Samt at udvidelse af Randers N og Aarhus N er en investering, der har afgørende betydning for virksomhederne.

Lige nu sidder partierne i infrastrukturforhandlinger på Christiansborg, og derfor er det magtpåliggende for Business Region Aarhus og deres samarbejdspartner, at de nye beregninger kommer frem.

- Den nord-syd gående trafik i Jylland får fra 2029 massive trængselsudfordringer på E45 Aarhus N-Randers N, hvis ikke strækningen udvides til en tresporet motorvej. Vi kan forudse, at trængslen bliver så kritisk, at hastigheden bliver reduceret med 25 til 30 kilometer i timen, og der er stor risiko for, at trafikken bryder sammen, hvilket vil betyde en endnu større reducering af hastigheden, siger formand for Business Region Aarhus og borgmester i Hedensted Kommune, Kasper Glyngø.

Annonce

Samlet udvidelse, tak

De fleste af Rygaard Transport og Logistik A/S's kunder ligger langs E45, og de er derfor dybt afhængige af at kunne køre uden trængsel på hele E45.

- Vi har behov for, at strækningen Randers N til Vejle bliver en samlet udvidelse, så man ikke ender med en flaskehals ved Randers. Da man udvidede strækningen fra Aarhus S til Skanderborg N, hjalp det rigtig meget, men man flyttede bare flaskehalsen længere op mod Aarhus. Når vi mister en time eller to ved at holde i kø på E45, så er det ekstraomkostninger, vi bliver nødt til at sende videre til vores kunder, der i sidste ende havner hos forbrugeren, fortæller Bjørn Jensen, Disponent, Rygaard Transport og Logistik A/S.

For Sekura Cabins er en udvidelse af hele strækningen fra Vejle til Randers N essentiel:

- E45 er en livsnerve for os. Alle vores kabiner - tre og et halvt tusinde stykker om året - bliver sendt herfra Randers - enten til Aarhus eller direkte til vores kunder i Europa. Det er vigtigt for os, at E45 udvides, så vores forsyningskæde sikres de næste mange år, udtaler CEO Carsten Tønnesen, Sekura Cabins.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce