Annonce
Danmark

Nye råd skal beskytte sæler og marsvin

Man kan se sæler mange steder i Danmark - her er det ved stranden ud for Esbjergs kyst. Arkivfoto: Robert Attermann/Red Star/Ritzau Scanpix
Miljøstyrelsen anbefaler, at der laves et sæt retningslinjer for havturisme i Danmark. Det skal sikre, at stigende interesse ikke går ud over sæler og marsvin.
Annonce

Havdyr: Det er populært at tage på sæl- og marsvinesafari i de danske farvande. Så populært, at der ifølge Miljøstyrelsen er brug for et sæt etiske retningslinjer for, hvordan det kan foregå, uden at havdyrene bliver generet. Det skriver DR.

- Det vil vi sætte os sammen med Danmarks Naturfredningsforening (DN), Dyrenes Beskyttelse, Friluftsrådet og repræsentanter for naturturismeerhvervet for at se på, siger Ejgil Andersen, forstfuldmægtig hos Miljøstyrelsen.

- Det skal være et etisk kodeks for, hvordan man opfører sig, både som udbyder af naturturisme og som fritidssejler og kajakroer, når man er ude at se på sæler, marsvin og delfiner.

Retningslinjerne kan eksempelvis handle om antal af både, afstand til dyrene og opførsel om bord. Ejgil Andersen regner med, at de kan være på plads i efteråret.

- Det er rettidig omhu. Vi har fået mange sæler i vores farvand, og marsvin er så hyppigt forekommende i Lillebælt, at det er et af de bedste steder at se havpattedyret i hele verden, siger han.

Ifølge Bo Håkansson, biolog i DN, er der stigende interesse for marsvine- og sælsafari, og den stigende interesse for at komme ud i naturen er positiv, lyder det. Men der har været eksempler på, at man er kommet lidt for tæt på revlerne.

Annonce

Støj skræmmer

Henrik Traugott-Olsen, skipper på Aventura i Middelfart, sejler turister på hvalsafari i Lillebælt. Han ser ifølge DR ofte, at skibstrafikken påvirker marsvinene.

- Kommer der en speedbåd forbi, kan vi se, at flokken dykker og er væk i 20 minutter. Det er over deres ydeevne, siger han til DR.


Undervandsstøj er en af de faktorer, der virkelig betyder noget for dyrene. Vi sejler måske flere kilometer væk, men dyrene kan tydeligt høre det.

Jonas Teilmann, seniorforsker, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet


Ifølge Jonas Teilmann, seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, vil det være en god idé, hvis retningslinjerne også har fokus på den støj, bådene skaber.

- Undervandsstøj er en af de faktorer, der virkelig betyder noget for dyrene. Vi sejler måske flere kilometer væk, men dyrene kan tydeligt høre det. Det kan give nogle knald, der nærmest lyder som fyrværkeri. For eksempel kunne det være fint, hvis turistbådene havde elmotorer, der ikke larmer, siger han.

Sådan kan man beskytte sælerne

  1. Indføre afstandszoner til dyrenes hvilepladser. Det skal undgås, at sælerne går i vandet som følge af besøget.
  2. Anbefale brug af kikkert og stilhed om bord på både og køretøjer. Maksimalt ophold ved hvilepladser på 10 minutter. Højst to både samme sted samtidig.
  3. Langsom sejlads (højst fem knob) i nærheden af hvilepladser. Sejl forbi pladsen, ikke lige på. Sejl langsomt væk ved tegn på uro hos dyrene.

Ifølge Miljøstyrelsen kan der søges inspiration i lignende retningslinjer fra lande såsom England, Norge, Island, Australien, New Zealand og USA. Friluftsrådet og Dyrenes Beskyttelse bakker op om planerne. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Buschaufførerne opfordrer: Drop kontanter, luk fordøren og gå ikke i nærheden af chaufføren

Annonce