Annonce
Klima

Nye superbatterier på vej: 1000 km på en enkelt opladning

Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen, Verdens Bedste Nyheder
En ny teknologi giver nu mulighed for, at fremtidens batterier om få år kan indeholde meget mere energi. El-biler forventes at få langt længere rækkevidde, og det kan blive et gennembrud i klimaindsatsen.

Et hold af forskere i Australien har nu taget patent på en ny teknologi, der kan få de kendte litium-ion-batterier til at holde fem gange længere på hver opladning.

Det er et internationalt hold af forskere ved Monash University i Melbourne, der står bag opfindelsen, og deres studie er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. Ved at bruge svovl i batterierne har man kunne gøre batterierne mere effektive, men udfordringen har været, at de rent fysisk gik hurtigere i stykker ved opladning, fordi dele af batteriet udvidede sig og trak sig sammen. Det er det problem, det nu er lykkedes at undgå, så batterierne stadig har næsten 100 pct. kapacitet efter 200 genopladninger.

De første prototyper af batterierne er blevet produceret af det tyske Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology, og de skal nu testes yderligere i Australien i starten af året.

Annonce

Over 1000 km på en opladning

Hvis den nye batteriteknologi slår igennem, forventes det at betyde, at en smartphone vil kunne holde fem dage på en enkelt opladning, og at en el-bil vil kunne køre over 1000 kilometer, før den skal lades op, skriver Monash University. Det har især stor betydning, da bekymringer om at bilens batteri måske løber tør for strøm langt fra en ladestation er en af de største grunde til, at nogle holder sig tilbage fra at købe en elbil. Og overgangen til elbiler der kører på vedvarende energi er en vigtig indsats mod klimaforandringerne. Det skriver det anerkendte klimamedie Carbon Brief.

Ifølge professor Matthew Hill, der var med til at udvikle teknologien, er de nye batterier også bedre for miljøet end de gamle. Alt er dog ikke rosenrødt, for de nye litium-svovl-batterier vil stadig kræve brugen af store mængder litium. Efterspørgslen efter grundstoffet er eksploderet i de senere år, og det belaster miljøet de steder, litium udvindes. Blandt andet har det medført vandmangel nogle steder, fordi udvindingen af litium kræver store mængder vand.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stop snob. Hellere streetfood end stjernemad

Selv om smagsdommerne fra michelinguiden forleden ikke lod stjerneregnen drysse over Randers og stort set ikke lod den drysse over Vestdanmark, er der alligevel god mad og drikke på menuen i den kronjyske hovedstad, der netop i disse år oplever en enorm opblomstring i antallet af spændende restauranter og andre spisesteder, og som netop i disse dage oplever spændende nyheder om streetfood på Randers Havn og god mad i Læsten. Mulighederne for god mad og drikke i den randrusianske midtby er på det nærmeste eksploderet de seneste år, hvor nye restauranter i massevis har forandret bybilledet og er godt i gang med at forvandle vores midtby, så blandingsforholdet mellem butikker og restauranter i fremtiden bliver mere ligeligt og i øvrigt følger den forandring, der i disse år sker i de fleste andre midtbyer overalt i den vestlige verden. Michelinstjerner eller ej er vi godt stillede i landets sjettestørste by. Det er ikke stjernerne men maden, vi skal spise, og hvis den er velsmagende, er det fint for os. Vi har intet behov for at betale ekstra for at kunne se en stjerne ved indgangsdøren. Så hellere fornuftige priser på fornuftige menuer, og hellere spændende nyheder som det streetfoodmarked, der næste lørdag åbner i det gamle Adolph Andersen sukkerlager på Randers Havn, og hellere spændende planer om kokkekonkurrencer og kvalitetsmad på det lokale vineri i Læsten. Hatten af for de foretagsomme restauratører bag det nye streetfoodmarked på Randers Havn og for den fremsynede indehaver af Cold Hand Winery i Læsten, Jens Skovgaard, der sikrer de kommende måneders videreudvikling af restaurant-mulighederne i det randrusianske. Det skal blive overordentlig interessant at følge fødslen af et streetfoodmarked i Randers og en god restaurant med egen køkkenhave, bålplads, natursti, shelters og måske hotel i Læsten. Det giver god mening her hos os, hvor vi alligevel ikke vil betale ekstra for stjerner og snobberi for den finere kogekunst.

Østjylland

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce