Annonce
Østjylland

Nye udvalgsformænd får meget mindre i løn i Favrskov

- Vi syntes, at formændene fik for meget, og at medlemmerne fik for lidt, så nu omfordeler vi de midler, der er, lyder det fra borgmester Nils Boring, der ligeledes kalder ændringen af honorarerne for en naturlig udvikling. Arkivfoto.

Byrådet skal på to ekstraordinære møder vedtage en nedsættelse af honoreringen af formændene for kommunens stående udvalg.

FAVRSKOV: De nye formænd for Favrskov Kommunes stående udvalg kommer til at få et væsentligt mindre honorar for deres lokalpolitiske indsats end deres forgængere hidtil har gjort.

Mandag 4. og 11. december mødes det nuværende byråd nemlig til to ekstraordinære møder for at første- og andenbehandle kommunens styrelsesvedtægt, og det drejer sig bl.a. netop om honorering af formandshvervene for de stående udvalg.

Af konstitueringsaftalen fremgår det, at udvalgsformændenes honorar årligt vil lyde på 15 procent af borgmesterens vederlag, svarende til næsten 146.000 kroner, i den kommende valgperiode. Det er en nedskæring på cirka 77.000 kroner sammenlignet med denne periode, hvor udvalgsformændene har modtaget en årlig gage på lidt under 30 procent af borgmesterens vederlag, svarende til cirka 223.00 kroner.

De danske borgmestres vederlag blev i denne valgperiode sat op, og derfor svarer 15 procent af borgmesterens vederlag altså til mere i den forestående valgperiode end i den snart foregangne. Dengang justerede byrådet i Favrskov dog udvalgsformændenes honorar, således at det i den ombæring ikke også steg, men forblev uændret, fortæller borgmester Nils Borring.

Sådan aflønnes politikerne

Lokalpolitikernes honorar fastsættes ud fra borgmesterens honorar. I Favrskov Kommune er borgmestervederlaget per 1. januar 971.000 kroner årligt.Honoraret til 1. viceborgmesteren kommer til at udgøre 7,5 procent af borgmesterens vederlag. Der udbetales ikke honorar til 2. viceborgmester.

Honoraret til udvalgsformændene udgør 15 procent. Honoraret til de stående udvalgs øvrige medlemmer udgør 5 procent. Økonomiudvalgets medlemmer vil dog modtage 6 procent.

Honoraret til formanden for Favrskov Forsyning A/S udgør 7,5 procent, mens bestyrelsens øvrige medlemmer vil modtage et honorar på 2,5 procent.

Det særlige børne- og ungeudvalgs formand modtager et honorar på 10 procent, mens næstformanden modtager et honorar svarende til 5 procent.

Honoraret til formanden for Landsbyrådet udgør 4 procent, mens det andet medlem modtager en gage svarende til 2 procent.

Honoraret til formanden for Folkeoplysningsudvalget udgør 4 procent.

Summen af de årlige vederlag skal ifølge loven holdes inden for en økonomiske ramme 305 procent af borgmesterens vederlag. I den næste valgperiode svarer udvalgs- og udvalgsformandsvederlagene 271 procent af borgmesterens vederlag.

En omfordeling

Borgmester Nils Borring (S) forklarer, at der med ændringen i udvalgsformændenes honorar er tale om en omfordeling af midlerne.

- Det falder fra cirka 230.000 kroner til cirka 150.000 kroner. Vi ændrer det, fordi vi syntes, at formændene fik for meget, og at medlemmerne fik for lidt, så nu omfordeler vi de midler, der er. Vi har kigget på arbejdsbyrden og sammenholdt, hvad der er af arbejdsopgaver for udvalgsformændene med, hvad der er af arbejdsopgaver for medlemmerne, og man må bare sige, at den stofmængde, man skal igennem, er den samme, hvad end man er formand eller medlem, forklarer borgmesteren.

Men er det så et udtryk for, at dem, der har siddet på formandsposterne i udvalgene indtil nu, ikke har været pengene værd?

- Man kan sige, at de i hvert fald har fået et pænt vederlag. Det er vi enige om, siger borgmesteren og tilføjer:

- Man behøver ikke kunne leve af at være politiker, og vederlaget er jo et beløb, man får for at kunne købe sig fri til at passe sit politiske virke. Derfor skal der være en nogenlunde sammenhæng mellem den tid, du bruger på det, og det honorar, du får - man skal ikke se det som en lønnet fritidsbeskæftigelse. Det skal være noget, man gør, fordi man brænder for det. Pengene skal ikke være drivmidlet.

De nye udvalg

Sådan fordeler posterne i Favrskovs politiske udvalg sig per 1. januar: Økonomiudvalget: Nils Borring (A), formand, Niels Flade Nielsen (A), Isabell Friis Madsen (A), Lars Storgaard (C), Flemming Nørgaard (V), Thomas Storm (V), Dorte Winther (V)

Planudvalget: Erling Kvist Andersen (A), formand, Kurt Andreasen (V), næstformand, Søren Gade (A), Bodil Kvistgaard Olsen (Ø), Niels Kallehave (O)

Teknik- og miljøudvalget: Anders G. Christensen (V), formand, Niels Flade Nielsen (A), næstformand, Søren Gade (A), Søren Frandsen (F), Niels Kallehave (O)

Social- og sundhedsudvalget: Grethe Villadsen (A), formand, Hanne Smedegaard (V), næstformand, Rikke Randrup Skåning (A), Gitte Lynderup Lauritsen (A), Lone Glarbo (V)

Børne- og skoleudvalget: Birgit Liin (V), formand, Isabell Friis Madsen (A), næstformand, Erik Særkjær (A), Bodil Kvistgaard Olsen (Ø), Morten Bang (V)

Kultur- og fritidsudvalget: Steen Thomasen (A), formand, Dorte Winther (V), næstformand, Lone Boye (A), Charlotte Green (C), Morten Bang (V)

Arbejdsmarkedsudvalget: Lars Storgaard (C), formand, Lone Glarbo (V), næstformand, Erling Kvist Andersen (A), Søren Frandsen (F), Kurt Andreasen

Det særlige børne- og ungeudvalg: Lone Boye (A), Lone Glarbo (V)

Søren Frandsen (F) bliver desuden formand for Favrskov Forsyning A/S, mens Hanne Smedegaard (V) bliver formand for landsbyrådet.

Annonce

Bred enighed

Det er det gamle byråd, der foretager ændringerne i vedtægterne på denne uges to ekstraordinære byrådsmøder, og der er ifølge borgmesteren enighed om ændringerne.

At det er det nuværende byråd, der beslutter vedtægtsændringen, er der ifølge borgmesteren en logisk forklaring på, og det er ikke, fordi de nye udvalgsformænd- og medlemmer ikke har været med i forhandlingerne, lyder det.

- Vi lader det nuværende byråd lave reglerne om, således at de nye vederlagsregler er gældende, allerede når det nye byråd starter til januar. Hvis det nye byråd skulle forhandle aftalen hjem, så skulle vi lave en konstituering efter de nuværende regler, som så skulle gælde indtil januar for så igen at blive lavet om. Derfor er bare mest hensigtsmæssigt at gøre det på den måde, forklarer Nils Borring, der dog understreger, at byrådets nye folk har været med i forhandlingerne.

- Det er stemt af med de nye folk i de enkelte grupper. Det er gruppeformændene, som også er gruppeformænd i det nye byråd, der har forhandlet aftalen hjem med dem, og der har ikke været uenighed om vederlagenes størrelse - heller ikke blandt de nye.

Ændringer i styrelsesvedtægten skal behandles forud for det konstituerede møde 11. december 2017, hvis de skal træde i kraft samtidig med, at det nye byråd tiltræder 1. januar 2018. De to møder er 4. december 2017 kl. 19.00 og 11. december 2017 kl. 16.30. Det konstituerede byrådsmøde er planlagt til kl. 17 11. december.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Annonce