Annonce
Norddjurs

Nye vindmøller ved Hollandsbjerg aflyst: Forkæmper tror ikke længere på landmøller i Norddjurs

De 12 vindmøller på 92 meter tæt på Naturpark Randers Fjord bliver ikke udskiftet med 180 meter høje møller. Det satte byrådet i Norddjurs en stopper for tirsdag aften. Arkivfoto: Michael Bager
Siden efteråret har forskellige udvalg i Norddjurs Kommune diskuteret muligheden for at fordoble højden på vindmøllerne ved Hollandsbjerg. Tirsdag aflyste byrådet alle planerne.
Annonce

Norddjurs: Det er en lidt ærgerlig Niels Basballe (S) fra byrådet i Norddjurs, som onsdag må konstatere, at tirsdagens byrådsmøde med stemmerne 20 mod 5 lukkede drømmen om nye møller ved Hollandsbjerg.

- Jeg har været tilhænger af vindmøller lige fra starten. Det var også en del af socialdemokratiets klimapolitik i Norddjurs. Men i min verden er det slut nu, siger han.

Byrådsmødet, som var styret af viceborgmester Benny Hammer (K), havde ét stort punkt, og det var vindmøllerne. Vattenfall Vindkraft A/S sendte i efteråret en ansøgning om at udskifte de 92 meter høje vindmøller på Hollandsbjerg mellem Mellerup og Ørsted med nye møller på 180 meter. De har været lovlige siden efteråret.

Selv om sagen har været behandlet både i miljø- og teknikudvalget og i økonomiudvalget af flere omgange, var det stadig uvist, hvordan det ville ende. Konsekvente modstandere af forslaget i byrådet har blandt andet været Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

- Vores problem har hele tiden været, at der ikke var godt nok styr på helbredsrisikoen tæt på bebyggelse, siger viceborgmesteren og forklarer:

- Vi kunne ikke stå på mål for, at Sundhedsstyrelsens rapport ingen garantier gav.

Annonce

En lang proces

Allermest imod har de berørte borgere i Hollandsbjerg og omegn været. Derfor er de også lettede nu.

- Det har været en lang proces, hvor vi har brugt mange kræfter på finde argumenterne for, at det var en dårlig idé, forklarer Christian Vammen, som er talsmand for de berørte.

Han var også med til byrådsmødet tirsdag, og han var op til det sidste meget i tvivl om, hvorvidt Niels Basballe ville fastholde sit seneste ændringsforslag. Det gjorde han ikke.

- Det viste sig, at det var kompliceret at køre sagen videre med de sider, som stadig ikke var belyst, forklarer han.

De seneste svar fra både Vattenfall Vindkraft A/S og kommunens egne embedsmænd viste nemlig, at regeringen efter al sandsynlighed vil ende med at formindske det årlige tilskud til borgere i nærheden af møllerne fra 225.000 kroner til 5.000 kroner. Desuden vil det ikke være muligt at skaffe møller, som er lavere end minimum 150 meter, da dem på 130 og 136 meter udgår af produktion.

Annonce

Tvivl om lovlighed

Derudover var der opstået et nyt tvivlsspørgsmål. Vattenfall Vindkraft A/S havde via en klimafond tilbudt kommunen et afkast af møllernes strømproduktion. Et afkast, som ville ende mellem 3 og 5 millioner årligt alt efter møllernes højde. Men der blev ved byrådsmødet sået tvivl om, hvorvidt det var lovligt på den måde at påvirke kommunens interesser i vindkraftspørgsmål.

- Jeg ville jo egentlig gerne fastholde forslaget, men da der var den betænkning i forhold til lovligheden, trak jeg det tilbage, forklarer Niels Basballe.

Samtidig mener han også, at regeringens nye forslag om erstatning er et "latterligt" lille beløb.

- Nu må jeg sætte min lid til vindmøller på havet, for når de gamle vindmøller på land udløber, kan man ikke længere få de små, og så tror jeg, de uddør, konstaterer han.

Annonce

Ikke skabt til befolkningstæthed

Også Christian Vammen tror, at havvindmøller er vejen frem.

- Vi har jo haft kontakt med andre borgergrupper i samme situation. Problemet er, at den størrelse landvindmøller slet ikke er skabt til den befolkningstæthed, vi har i Danmark, selv i tyndt befolkede områder, siger han.

Han forestiller sig, at landvindmøller måske stadig kunne give mening i Australien.

Når socialdemokraterne i Norddjurs nu må skrotte deres vindmølledrømme, kan de i stedet glæde sig over, at de har ansøgninger liggende til 700 hektar solceller.

- De skal bare heller ikke ligge i naturskønne områder, slår Niels Basballe fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Overhaling gik helt galt

Sport For abonnenter

Billeder og reportage fra premieresejr i Hornbæk: Dobbelte målscorere, cheftrænere i aktion og en kandidat til årets mål

Annonce