Annonce
Mariagerfjord

Ny dyrepatrulje om hvalpefabrik-fund i kælder: Det tyder på organiseret kriminalitet

Et tip førte torsdag formiddag den specialiserede dyreværnsenhed ved Nordjyllands Politi frem til en mindre hvalpefabrik i Visborg ved Hadsund. Hvalpen på billedet her har intet med sagen at gøre. Arkivfoto: Kim Haugaard
Rigspolitiets nyoprettede dyrevelfærdsenhed ved Nordjyllands Politi rykkede torsdag ud til en adresse i Visborg på baggrund af et borgertip. Her fandt enheden flere hunde af racerne fransk bulldog og staffordshire bull terrier under forhold, der peger på systematisk avl. Fundet forudses at være det første af mange.

Hadsund: En voksen hanhund af racen staffordshire bull terrier i bur samt to tæver og to kuld hvalpe af racen fransk bulldog. Det var, hvad to betjente fra den nye dyrevelfærdspatrulje ved Nordjyllands Politi fandt, da et borgertip førte dem til en ejendom i Visborg ved Hadsund torsdag formiddag.

- Da betjentene ankom til stedet, fandt de flere ting, der peger på, at der er sket systematisk opdræt af hunde på stedet. Blandt andet opholdt der sig en voksen hanhund i bur, og herudover var der to tæver af racen fransk bulldog, som havde hvert deres kuld på henholdsvis fem og to hvalpe, siger leder af dyrevelfærdsenheden, politikommissær Henrik Taagaard og fortæller, at det er enhedens opfattelse, at der allerede er solgt hvalpe fra det mindste af de to kuld.

- Det skal vores efterforskning nu underbygge, siger Henrik Taagaard.

Annonce

Ulovlig avl på stedet

Ifølge politiet er der intet, der tyder på, at hundene på adressen har været udsat for vanrøgt eller lignende. På samme måde er opdrætteren af hvalpene heller ikke blevet sigtet for noget i sagen.

Men ifølge Henrik Taagaard er det ikke ensbetydende med, at der ikke er foregået noget ulovligt. Fødevarestyrelsen har nemlig ikke godkendt stedet til avl af flere hvalpe end som privat.

- Det er vores formodning, at staffordshire bull terrieren, der blev fundet på adressen, er en såkaldt udstationeringshund, som mod betaling bruges til at blive sendt omkring for at avle på tæver. Den formodning bygger vi blandt andet på, at ingen af de hvalpe, vi fandt på adressen, er blevet avlet på den, siger han og fortsætter.

- Vi har en klar opfattelse af, at det her er organiseret. Som vi ser det, foregår avlen af hvalpe meget systematisk. Det, vi hører, er, at der er tale om et stort netværk, som både handler om ulovlig avl af hunde her i Danmark, men det handler også om import og eksport af "lånehunde" på tværs af grænser. Det skal vi til at trevle op nu, siger dyrevelfærdenhedens leder.

Henrik Taagaard forudser på den baggrund, at fundet af den mindre hvalpefabrik i Visborg blot er det første af mange i den kommende tid.

- I den her sag kommer vi til at efterforske videre, og vi kommer til at besøge mange adresser, siger han.

Reglerne skal følges

Amtsavisen har været i kontakt med den opdrætter, der torsdag formiddag havde besøg af Nordjyllands Politis dyrevelfærdsenhed.

Opdrætteren ønsker at være anonym på grund af hadske kommentarer på nettet, men hun fortæller til avisen, at det eneste problem, velfærdsenheden har kunnet konstatere, er en manglende tilladelse til erhvervsmæssigt salg af hvalpene. En tilladelse, der efter sigende skulle være på vej.

- Folk tror, at jeg mishandler mine hunde, men det gør jeg overhovedet ikke. Alle dyr havde det godt, og politiet har også bekræftet, at alt var efter bogen dyrevelfærdsmæssigt, siger hun.

Ifølge Henrik Taagaard er det dog sagen uvedkommende, om dyrene havde det godt eller ej.

- Vi fastholder, at der er nogle regler om forholdene, som avlshunde opholder sig under, og om de personer, der har med hundene at gøre. Det kræver ikke bare en enkelt erhvervstilladelse for at blive hundeavler. Det, vi ser, er en bytten rundt og handel med hunde blandt privatpersoner, som ikke har de nødvendige tilladelser. Og det er nu engang ulovligt. For os handler det ligeså meget om, at man som køber har sikkerhed for, at ens nye hund er vokset op under ordentlige forhold, siger han.

Hunderacerne fransk bulldog og staffordshire bull terrier er begge lovlige i Danmark.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold For abonnenter

Overblik og reaktioner: Vivild og Vorup styrer mod gyserkamp i sidste spillerunde

Annonce