Annonce
Erhverv

Nystartet firma: Stor efterspørgsel på varmepumper og rengøring af ventilationsanlæg

TD Klimateknik i Randers drives af kompagnonerne Thomas og Mathias Dahl, der er onkel og nevø til hinanden. Privatfoto
Et 14 dage gammelt showroom hos TD Klimateknik skal gøre køberne lidt klogere på, hvilke produkter, de kan vælge imellem, hvis de vil gøre deres bolig mere energivenlig. Samtidig har firmaet specialiseret sig i at rengøre ventilationsanlæg, som renses for støv, snavs og svampesporer.

Randers: Det er et turbulent marked, som det nye varmepumpe- og ventilationsfirma TD Klimateknik i Randers er sprunget ud i.

Thomas Dahl, der er den ene af de to kompagnoner, var klar over, at der var stor efterspørgsel på både luft til luft og luft til vand pumper til opvarmning af huse, men regeringens tilskud til grønne energiomstillinger i hjemmet har gjort branchen ret udforudsigelig, har firmaet måtte sande.

- Det er helt vildt, folk har ventet og ventet på tilskuddet, som jo så ikke ret mange fik del i, men mange har så bare besluttet sig for at gøre det uden det tilskud, men ved brug af håndværkertilskuddet i stedet for, siger Thomas Dahl.

Annonce

Firmaet TD Klimateknik er drevet af onkel og nevø, henholdsvis Thomas og Mathias Dahl, og firmaet har eksisteret i syv måneder, men der er lige for 14 dage siden sat et showroom i stand på Viborgvej 164 a.

Vampepumper, ventilationsanlæg, jordvarmeanlæg med mere sælger TD Klimateknik. Privatfoto

- Så kan folk komme og se de forskellige modeller og se, hvad det er, de investerer i, siger Thomas Dahl, der har 30 år bag sig som elektriker. Han tager ud til folk og monterer varmepumperne sammen med en smed.

Med i firmaet er også "yngstelærlingen", Leon Dahl, på 84 år. Han er far til Thomas Dahl og  går til hånde og er firmaets altmuligmand.

Nedkøling af huse

Ud over salg og montering af varmepumper, hvor den billigste kan erhverves for 8000 kroner, og den dyreste, der kan varme 300-400 kvadratmeter op, til 100.000 kroner, sælges der også jordvarmeanlæg og blødgøringsanlæg, der piller kalken ud af vandet.

- Og så har vi stor efterspørgsel på nedkøling også. Det er luft til luft pumperne, der kan klare det billigst, og der er efterspørgslen stigende efter den meget varme sommer, vi havde, hvor folk var ved at dø af varme. Når deres fine, nye huse med de store glaspartier bliver varmet op, skal de jo have air condition til at slippe af med varmen igen, siger Thomas Dahl.

Han har også fundet en niche i markedet ved at specialisere sig i rengøring af ventilationsanlæg.

Firmaet tilbyder også at rengøre ventilationsanlæg. Her er en indgang, der trænger. Privatfoto

- Vi kommer ud til studser i loftet, ind- og udgange på rørene, der er sorte af svampesporer og snavs, i en grad, så det faktisk kan være sundhedsskadeligt. Jeg tænkte tit over det, da jeg var elektriker og forlod folk med et nyt anlæg med ordene om, at det var vigtigt, at de jævnligt fik skiftet filter og rengjort rørene, vel vidende at det fik de jo ikke gjort. Og mange lægger sig til at sove lige ved siden af sådan et anlæg, der sender svampesporene rundt i luften, siger Thomas Dahl.

Der kan laves en serviceaftale med firmaet, så de kommer to gange om året og står for rengøring og skift af filtre, og den ordning er der 120 boligejere, der har meldt sig til.

- Jeg havde en dame for nyligt, der ringede og fortalte, at hun havde kriller i halsen og hendes øjne løb i vand, og spurgte, om vi godt ville rense ventilationsanlægget hos hende. Og tre dage efter, at vi havde været der, ringede hun igen og fortalte, at nu var irritationen helt væk, så det har virkelig betydning for indeklimaet, understreger Thomas Dahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC melder udsolgt til pokalfinalen: - Det forslår som en skrædder i helvede

Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce