Annonce
Favrskov

Nyt alternativ til kirkegården: Gods vil etablere begravelsesplads i lokal fredsskov

Ejeren af Clausholm Gods, Kim A. Berner håber at kunne indvie en privat begravelsesplads under de mere end 120 år gamle bøgetræer i den nærliggende fredsskov Mygind Skov. Arkivfoto: Robert Wengler / Jysk Fynske Medier / Ritzau Scanpix
Clausholm Gods har ansøgt Favrskov Kommune om at få lov til at anlægge en privat skovbegravelsesplads i Mygind skoven. Håbet er, at de første begravelser kan finde sted i løbet af 2021.

Favrskov: Det er efterhånden fem år siden, at den første kommunale skovbegravelsesplads i Danmark blev indviet. Sidste år fulgte man så op med den første private skovbegravelsesplads i Stensballegaard Skov ved Horsens. Og nu ser det ud til, at Favrskov Kommune inden længe springer med på bølgen og gør det muligt for borgere at blive begravet i uindviet jord i et naturskønt stykke fredsskov.

I hvert fald skal politikerne i Favrskov Kommunes planudvalg i næste uge tage stilling til en ansøgning fra Clausholm Gods, som ønsker at etablere en 1,5 hektar stor, privat skovbegravelsesplads til urner i Mygind Skov ved Clausholm Gods.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der for os er en økonomisk interesse i etableringen af en privat skovbegravelsesplads i Mygind Skov. Mange har ikke længere den samme tilknytning til en kirkegård og vil derfor gerne begraves ude i naturen, og eftersom vi har en dejlig skov og et dejligt område, som kan bruges til formålet, var det for os naturligt at se, om myndighederne synes, det er en god idé, siger ejer af Clausholm Gods, Kim A. Berner til Randers Amtsavis.

Annonce
Det er i den afmærkede firkant på kortet her, at Clausholm Gods vil droppe den aktive skovdrift til fordel for etableringen af en privat skovbegravelsesplads. Illustration: Favrskov Kommune

100 begravelser om året

Kim A. Berner erkender, at han ikke har noget overblik over, hvor stort potentialet for en privat skovbegravelsesplads i Mygind Skov måtte være. Men han forestiller sig, at det vil være af en vis størrelse.

- Jeg ved, at der findes skovbegravelsespladser i Tyskland, hvor de har 800 begravelser om året. I vores tilfælde vil jeg mene, at der sagtens kunne være potentiale for 100 begravelser om året, men det er jo et jomfrueligt område, så vi ved det jo ikke, siger han.

Hvor mange begravelsespladser er der plads til?

- Det har jeg ikke noget at sige om. Jeg har ikke engang regnet på det. Men jeg kan sige, at det ikke er et issue, for der er plads nok. Og skulle vi alligevel gå hen og løbe tør for plads, så har vi jo mulighed for at få udvidet arealet, siger Kim A. Berner.

Klar i 2021

Når Favrskov Kommunes planudvalg har behandlet Clausholm Gods' ansøgning i næste uge, sendes den videre til behandling i økonomiudvalget og herefter byrådet i slutningen af juni.

Der venter dog et større opgave, inden pladsen kan etableres. Hvis politikerne som forventet siger "go" til planerne, skal der laves udkast til vedtægter, forpagtnings- og driftsaftale samt forslag til takster for et gravsted.

Herudover skal den private skovbegravelsesplads igennem en længere godkendelsesproces, der i sidste instans ender hos Kirkeministeriet.

- Hvis byrådet giver grønt lys, og alting går, som det skal, så er så er det mit gæt, at det kommer til at tage mindst halvandet års tid at få de fornødne tilladelser, kontrakter og aftaler på plads. Hvis det sker, så tror jeg på, at skovbegravelsespladsen kan tages i brug i løbet af 2021, siger Kim A. Berner.

Det er kun muligt at blive stedt til hvile på en skovbegravelsesplads, hvis man er villig til at blive kremeret og nedsat i jorden i en urne. Årsagen til det er, at lovgivningen ikke tillader kistebegravelser uden for indviet jord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce