Annonce
Østjylland

Nyt besættelsesmuseum kan ikke åbne straks

Søren Tange Rasmussen er leder af Besættelsesmuseet. Her er han foran museet med genstande fra Besættelsen. Foto: Hans Petersen
Coronaen har forsinket ombygningen, og der er hensyn at tage på museet.

AARHUS: Når Besættelsesmuseet i Aarhus åbner igen, vil det være totalt forandret for omkring 10 millioner kroner. Men det bliver ikke lige straks, selv om regeringen nu har givet lov til det.

Museet er skabt på ny og med et helt anderledes indhold end det havde tidligere efter at have været lukket i to år.

Egentlig skulle det være åbnet 7. april, to dage før 80 års dagen for den tyske besættelse af Danmark, men det forhindrede coronaen.

Den har også forhindret en del af arbejdet på museet, så det endnu ikke er klar til at tage imod publikum. Men nu kan arbejdet gå i gang igen.

- Vi bliver ikke firstmovere på åbning, selv om vi nu må. Dels er arbejdet forsinket, dels er der meget trangt i lokalerne i kælderen under Kvindemuseet, så der skal laves strenge regler for, hvordan gæsterne kan lukkes ind, siger museets leder Søren Tange Rasmussen.

Han gør opmærksom på, at mange af de frivillige, som arbejder på museet, er i risikogruppen på grund af deres alder, så der er også et hensyn.

Museet ligger i det hus på Mathilde Fibigers Have 2 ved Domkirken, hvor der engang var rådhus. Da det nuværende rådhus blev taget i brug i 1941, blev huset byens politistation. Den overtog tyskerne og gjorde til deres århusianske hovedkvarter, da Aarhus Universitet blev bombet 31. oktober 1944. Her holdt de ellers til.

Da tyskerne rykkede ud i 1945, blev huset igen politistation, og i 1983 flyttede den til den nuværende bygning med adressen Ridderstræde 1 og over for Rutebilstationen. Året efter blev huset til Kvindemuseum, og Besættelsesmuseet blev skabt i lokalerne under Kvindemuseet. Besættelsesmuseet hører under Den Gamle By og er blevet lavet om takket være en bevilling på 8,4 millioner kroner fra Nordea Fonden og 1,6 millioner kroner fra Aarhus Kommune.

Der er trangt i lokalerne, så der skal laves strenge regler.

Søren Tange Rasmusssen, leder af Besættelsesmuseet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Randers FC sælger støttefigurer til tomme tribuner: Opbakningen varmer i klubben

Annonce