Annonce
Navne

Nyt bind om modstandsbevægelsen fra Randers-historiker

Niels-Birger Danielsens nye værk udkommer den 17. oktober. Arkivfoto: Annelene Petersen
"Modstand 1943-1944" af Niels-Birger Danielsen udkommer 17. oktober.
Annonce

Den 17. oktober udkommer tredje bind af Randers-historikeren Niels-Birger Danielsens store værk om den danske modstandsbevægelse under besættelsen i årene 1940 til 1945.

Hvad, der oprindelig var planlagt til at være et enkelt bind, har som tidligere omtalt udviklet sig, så til næste år foreligger det fjerde og sidste bind fra Niels-Birger Danielsen. Det udkommer dermed i 75-året for befrielsen.

Bind 3 med undertitlen "Den skærpede kamp" fortsætter beskrivelserne fra første og andet bind med udgangspunkt i efteråret 1943, da sabotagen i Danmark begynder at antage mere militante former. Gestapo, det hemmelige nazistiske politi, indtræffer i Danmark på det tidspunkt. Heraf fulgte tortur af tilfangetagne danske frihedskæmpere.

Kampen imod stikkerne - Gestapos danske håndlangere - tager til i denne periode, og som det fremgår af en information fra forlaget, begynder dermed et kontroversielt kapitel, der den dag i dag er belastende for efterkommere af både gerningsmænd og ofre.

Her ses den nye bogs forside.
Annonce

Clearingmord

Et nyt ord indgår i det danske sprogi 1943, clearingmord. De var repressalier imod likvideringer af stikkere, foretaget af danske modstandsfolk, og den såkaldt befuldmægtigede i Danmark, Werner Best, forsøger i april 1944 at stoppe sabotagen ved at erklære en gidselpolitik - fængslede sabotører vil blive stillet for en rigsret og henrettet, hver gang en større sabotageaktion finder sted.

Sabotagen standser ikke, men inden for få måneder bliver 30 modstandsfolk henrettet i Ryvangen ved København.

Frihedsrådet dannes, og bind 3 slutter med en omtale af folkestrejken i København i juni-juli 1944, der med 100 dræbte civile københavnere bliver den største af alle konfrontationer med besættelsesmagten. Under strejken viser Frihedsrådet en politisk styrke, der får de etablerede politikere til at anerkende rådet som en ligeværdig aktør, der skal forberede befrielsen.

Annonce

Forfatteren

Firebindsværkets forfatter er vokset op i Randers, født i 1960. Han er uddannet både som journalist og historiker og anerkendes i dag som specialist i besættelsestidens historie. Han har tidligere skrevet bøgerne "Gestapochefen Karl Heinz Hoffmann - den kultiverede nazist", en bog om Werner Best og en bog om Svend Staal-gruppen.

Første bind af det aktuelle værk udkom i 2015, andet bind i 2018.

Lokalt har Niels-Birger Danielsen haft en væsentlig rolle i tilblivelsen af udstillingen "Modstand" på Kulturhistorisk Museum og stået for efterhånden talrige og meget velbesøgte omvisninger. Udstillingen kan ses frem til den 20. oktober.

Bind 3 udkommer som de to foregående på Politikens Forlag. Bogen er på 608 sider og koster 350 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Harry Tange

Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce