Annonce
Randers

Nyt kapitel for øjebæ: Snart flagrer sommerfuglene på Shell-grunden

Det var ikke nogen skønhedsåbenbaring af et plankeværk, der måtte lade livet 30. april i år. Nu er planafdelingen i Randers Kommune klar med en ny, midlertidig plan for forskønnelse af den gamle Shell-grund på Havnegade 7. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Planafdelingen i Randers Kommune er klar med et projekt, der midlertidigt skal forskønne den gamle Shell-grund i Havnegade, inden Byen til Vandet bliver endeligt realiseret.

Randers: Tirsdag 30. april var en mindeværdig dag for forskønnelsen af Randers Midtby.

Den dag væltede et sjak fra Nordkabel i Aars, anført af borgmester Torben Hansen (S) og i overværelse af et halvt hundrede tilskuere, det meget lidt kønne plankeværk, der i mange år adskilte Busterminalen og den med tiden meget udskældte Shell-grund i Havnegade 7.

Dengang lovede borgmesteren, at en af byens værste øjebæer snart ville blive midlertidigt forskønnet, inden grunden kommer til at indgå i det lidt mere langsigtige prestige-projekt Byen til Vandet.

Nu er kommunen nået så langt, at planafdelingen er færdig med et forslag til den midlertidige forskønnelse af Havnegade 7.

Planen går i al sin enkelhed ud på at anlægge tre større, grønne øer, der beplantes med træer, buske, stauder og græsser. Øerne opbygges af rammer, hvor der langs kanten kan placeres bænke.

I indstillingen til kommunens udviklingsudvalg, som mødes torsdag, kan man blandt andet læse, at der i detaljeringen af projektet vil være opmærksomhed på at skabe bynatur med så stor en biodiversitet som muligt:

"I forlængelse af kommunens indsats for sommerfugle kan det midlertidige grønne øer bruges til at understøtte bynatur med plads til sommerfugle og andre insekter.

Placering af bede tager hensyn til sigtelinjer og ganglinjer samt muliggør tilgængelighed på tværs af grunden. Ujævnheder i den eksisterende belægning og andre praktiske hensyn kommer til at justere formerne på øerne.

Der placeres kampesten langs grunde, som sikrer, at området friholdes for kørsel og parkering."

Fra benzintank til grønne øer

1960: Shell-tanken i Havnegade 7 åbner og er i mange år et træfpunkt for randrusianere, der skal tanke benzin og købe øl under byturen.

31. august 2014: Shell-tanken lukker, fordi den ikke længere er tidssvarende. Dansk Fuel A/S er på udkig efter en køber, men uden held.

25. marts 2019: Et byrådsflertal siger god for, at Randers Kommune køber grunden af den tidligere ejer for på længere sigt at lade den indgå i Byen til Vandet.

30. april 2019: Med borgmesteren i spidsen og for øjnene af et halvt hundrede fremmødte væltes plankværket mellem Busterminalen og Havnegade 7.

23. maj 2019: Udviklingsudvalget i Randers Kommune skal tage stilling til den midlertidige forskønnelse af grunden på Havnegade 7.

Et af flere byrum

- Nu mangler vi bare, at der bliver sagt "go" for det her. Vi skal have lavet et miniudbud og fundet nogle, der er klar til at udføre opgaven. Vi håber, at vi får det op at stå midt i august, siger Anne I. Hansen, der er midtbykoordinator i afdelingen Plan i Randers Kommune.

Forvaltningen indstiller til, at udviklingsudvalget i dag på sit møde klokken 16 sætter gang i anlæggelsen af de tre grønne øer.

Rammen for udgifter til anlæg af det midlertidige forskønnelsesprojekt er 300.000 kroner.

De grønne øer i Havnegade er blot et af flere grønne, midlertidige byrum i Randers by.

Andre projekter er ådalslandskabet på Østervold, englandskabet på Jens Otto Krags plads, Østervold Syd og Havnegadeboksen på Dronningekajen.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce