Annonce
Randers

Nyt hærværk i Randers: Hagekors både på tidligere avisbygning og på retsbygning

Allerede kort tid efter anmeldelsen af hagekorsene på den fredede bygning onsdag eftermiddag var politiet på stedet for at efterforske sagen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Først på eftermiddagen onsdag blev seks store hagekors på Amtsavisens tidligere bygning anmeldt til politiet. Tirsdag eftermiddag brændte Rasmus Paludan en koran af på samme placering. Østjyllands Politi har netop påbegyndt efterforskningen og kan endnu ikke sige, om der er en sammenhæng mellem de to sager.

Randers: Randers Amtsavis' tidligere hjemadresse i Nørregade er totalfredet. Onsdag eftermiddag kort før klokken 14 modtog Østjyllands Politi en anmeldelse om maling af facaden, der ikke var godkendt af Kulturstyrelsen. Der var således malet seks store hagekors under bygningens vinduer.

Anmeldelsen kom under et døgn efter, at Rasmus Paludan på samme plads havde optaget Youtube-video og afbrændt en koran.

Østjyllands Politi havde onsdag eftermiddag netop indledt efterforskningen af sagen og var derfor i første omgang ikke klar til at udtale sig om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem de to begivenheder på samme sted.

- Det er alt for tidligt at sige noget om det, slår kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi fast.

På venstre side af retsbygningen i det gamle posthus er der både tegnet et hagekors samt flere pentagramlignende stjerner. Et sted står der også 666. Foto: Eva Maria Jørgensen
Annonce

Hagekors og 666

Senere på eftermiddagen kunne vagthavende ved Østjyllands Politi, René Ludvig, fortælle, at der desuden var politianmeldt et hagekors på siden af retsbygningen i det gamle posthus i Randers. Udover hagekorset er der desuden skrevet 666 samt tegnet to pentagramlignende stjerner, i begge tilfælde sataniske symboler.

René Ludvig fortæller, at Østjyllands Politi ovenpå efterårets hærværk på den jødiske gravplads i Randers er særligt opmærksom på denne type graffiti. Uanset om det er på en offentlig bygning eller en privat.

- Vi vil jo gerne holde styr på, om det er noget, der blomstrer op, eller om der bare er nogen, der rider med på en bølge, forklarer han.

Han synes, det er svært at overse sammenhæng til Paludans besøg tirsdag, men understreger samtidig, at Paludan ikke umiddelbart har interesser i den retning.

- Om det så er nogen, der mener, han er i den dur, eller nogle højreradikale, der vil bakke ham op med hærværk, er svært at vide. Det må efterforskningen vise, siger han.

Annonce

Hører ikke hjemme nogen steder

Chefredaktør på Randers Amtsavis, Axel Præstmark, tager stærkt afstand fra påmalingen af hagekorsene.

- Jeg synes bestemt ikke, det hører hjemme i en by som vores, det hører ikke hjemme nogen steder, siger han.

Han føler dog ikke, at det særligt retter sig mod Amtsavisen, da avisen for mere end et halvt år siden har flyttet lokaler til Østergrave. I dag er bygningen hjemsted for Locked Escape Room. Til gengæld har chefredaktøren det blandet med, at de nazistiske kræfter i Randers igen får omtale igennem hærværk.

- Omtale er en del af det, de går efter. Men omvendt er det jo også vigtigt, at vi fortæller, hvad der foregår, så vi får mulighed for at reagere på det og vise vores modstand, slår Axel Præstmark fast.

Martin Høegh fra Locked er rigtig træt af hærværket. Udover, at han synes, det er et træls budskab, så er det også svært at få fjernet igen på en fredet bygning. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Overvejede sammenhæng til Hvidstensrum

Locked Escape Room anmeldte selv hærværket til politiet kort tid efter, at de havde fået beskeden om det fra bygningens vicevært ved middagstid onsdag.

- Først overvejede vi, om der var en sammenhæng til vores rum, som tager udgangspunkt i Hvidstengruppen og Anden Verdenskrig. Men nu tror jeg, at det er den centrale beliggenhed, det handler om, forklarer Martin Høegh, som står bag virksomheden.

Han synes, det er en rigtig træls graffiti at få på bygningen med hagekorsenes negative symbolværdi.

- Vi er trætte af situationen. Med en fredet bygning kan vi jo ikke bare male det over med hvid maling. Det skal først forsøges fjernet, ellers kan man kalke rigtig mange gange, uden det forsvinder, forklarer han.

Peter Krogh fra Hi-Fi klubben på modsatte hjørne fortæller, at hærværket ikke var der, da de gik hjem tirsdag klokken 18. Til gengæld var det kommet, da forretningen åbnede onsdag morgen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Mellem klokken 18 og halv ti

Martin Høegh regner med, at hærværket er begået i løbet af de mørke timer natten til onsdag. Det bakker Peter Krogh, ejeren af HiFi Klubben, som ligger lige overfor Locked, op om.

- Det var her ikke, da vi gik hjem klokken 18 i går (tirsdag, red.), men det var her klokken halv ti, da vi åbnede, fortæller han.

Desværre kan overvågningskameraerne fra butikken ikke filme ud i nattemørket, og der kunne Peter Krogh ikke hjælpe politiet videre i sagen.

Vidner, som har set noget på stedet i nattens løb, kan henvende sig til Østjyllands Politi på 114.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce