Annonce
Erhverv

Nyt projekt: Virksomhedsuger viser karriereveje for Randers' unge

Casper Kring fra Randers Produktionsskole instruerer Daniel Schmidt, 8. klasse, Tirsdalens Skole under Virksomhedsugen hos Projector. Foto: Annelene Petersen
Randers Kommune har sat gang i et nyt pilotprojekt, der skal give kommunens 8. klasser en bredere palette, når de skal træffe deres valg på karriere- og uddannelsesvejen. En af de lokale virksomheder, der byder eleverne indenfor, er Projector, og her håber direktøren, at virksomhedsugerne vil give de unge et nuanceret billede af industrien.

RANDERS: - Sjovt, anderledes og bedre end at gå i skole. Ja, egentlig bare ret fedt.

Magnus Tommerup Christensen, Daniel Schmidt og Asbjørn Høj Laursen - alle elever i 8. klasse på Tirsdalens Skole - er i gang med at skære gevind i metal, da Erhverv+ kigger forbi en onsdag formiddag i begyndelsen af april. Når de er færdige, skal elementerne indgå i et kryds og bolle-spil.

De er i tre dages-skolepraktik hos underleverandøren til togindustrien, Projector i Tebbestrup. Det foregår som en del af pilotprojektet Virksomhedsuger i Randers Kommune, hvor 500-600 skoleelever besøger en arbejdsplads tre og tre.

Næste skoleår skal projektet gælde alle 8. klasses elever i kommunen. Formålet er at give de unge et indblik i, hvilke karrieremuligheder de har.

- For de elever, som vi har igennem her, så bliver det i hvert fald et bevidst fravalg, hvis de ikke vælger industrien som arbejdsplads i fremtiden, siger Morten Hartvig Jakobsen, direktør og ejer af Projector med et smil.

Annonce
For de tre 8. klasses-elever fra Tirsdalens Skole i Randers som for nylig besøgte Projector i Tebbestrup, bød Virksomhedsugen blandt andet på opgaven: Byg et kryds og bolle-spil i metal. Direktør Morten Hartvig Jakobsen er samtidig glad for at kunne tage imod tre elever ad gangen. - Det er godt for dem, at der er tale om en fælles oplevelse, mener han. Foto: Annelene Petersen

Andet end drejebænke

- Vi vil gerne vise de unge, at der er mange andre funktioner på en fabrik end at stå ved en drejebænk. Vi har også brug for tekniske designere og folk i administrationen, og pigerne tager ofte det med sig hjem, at de fysiske rammer ikke skrammer dem. Skulle de i stedet ende som forsvarsadvokat eller sygeplejerske, så skader det dem jo ikke at se, hvordan vi arbejder her, fortæller Morten Hartvig Jakobsen, der også er bestyrelsesmedlem i DI Randers/Norddjurs:

- Fra industriens side har vi et stykke tid råbt på denne slags tiltag, og så skal vi selvfølgelig også være klar til at bakke op og tage imod de unge. Det gør vi gerne.

Det er den femte uge ud af seks, at der er Virksomhedsuge hos Projector, som har allieret sig med den lokale produktionsskole for at give Magnus, Daniel, Asbjørn og de andre 8. klasses-elever, der kommer forbi en så god oplevelse som muligt. Derfor går Casper Kring fra Randers Produktionsskole rundt sammen med dem.

Jargon, mødetider og sikkerhed

Udover kryds- og bollespillet, hvor de får hjælp af en teknisk designer til at lave prototypen i 3D, skal eleverne gennem en loddeøvelse med fejlfinding og lære at køre med palleløfter i løbet af tre dage på fabrikken. Undervejs dokumenterer de deres arbejde i form af en videodagbog, som de efterfølgende skal fremlægge hjemme i klassen.

Marika Kirstine Jakobsen er projektleder hos Projector og står for koordineringen af de unges besøg. Derfor går eleverne internt under betegnelsen Marikas kyllinger:

- Mange unge har ikke et fritidsjob i dag, og her får de lov til at blende ind på en arbejdsplads med alt, hvad der hører til som jargon, mødetider og sikkerhedssko, forklarer hun.

Magnus Tommerup Christensen og Asbjørn Høj Laursen fortæller, at det er første gang, at de ser en produktionsvirksomhed indefra, og de tre elever fra Tirsdalens Skole kan sagtens se sig inden for industrien i fremtiden. En teknisk studentereksamen (htx), flymekaniker- eller ingeniøruddannelserne bliver nævnt som sandsynlige karriereveje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Annonce