Annonce
Randers

Nyt regnvandsbassin skal give rent vand til Randers Fjord og nyt rekreativt område

Vandmiljø Randers og Randers Kommune har planer om at etablere et regnvandsbassin på Østervold med grønne omgivelser. Planen bliver nu debateret - over Skype - i udviklingsudvalget. Tegning: Randers Kommune
Vandmiljø Randers ønsker i samarbejde med Randers Kommune at lave et bassin til rensning af regnvand på Østervold. Udviklingsudvalget skal på et skypemøde 1. april behandle sagen.

Randers: Målet med at etablere et nyt regnvandsbassin på den nederste del af Østervold er ikke blot Vandmiljø Randers' ønske om at lede rent vand ud i Randers Fjord; det kan også blive et nyt rekreativt område, der samtidig styrker forbindelsen mellem middelalderbyen og Randers Havn.

- Det er vigtigt, at vi fortsat kan behandle væsentlige sager for byens udvikling, og heldigvis har vi nogle teknologiske redskaber, som gør det muligt. Jeg ser frem til at drøfte forslaget i udvalget og er overbevist om, at vi nok skal få en god dialog omkring det, selvom det bliver i en lidt anden form, end vi er vant til, siger formand for udviklingsudvalget, Christian Brøns, i en pressemeddelelse.

Annonce

Regnvand skal op af kloakrør

I fremtiden er det planen, at regnvand fra et stort opland ikke længere skal løbe i kloakrør under jorden, men på terræn i fx render og på veje.

Herved undgås, at en blanding af husspildevand og regnvand under fremtidige store regnhændelser forlader kloakken og strømmer af på overfladen eller oversvømmer kældre.

På Østervold vil de store mængder regnvand på overfladen herefter samles, inden vandet løber ud i det nordlige havnebassin. Vand vil dermed blive et mere dominerende element på hele Østervold.

Grønt og blåt

Regnvandsbassinet vil blive 10,5 meter bredt og 74 meter langt, og i hver ende bliver der etableret træterrasser, som for eksempel kan blive brugt til ophold og udeservering. Terrasserne vil samtidig skjule synligt affald, inden det bliver fjernet.

Omkring bassinet bliver der desuden grønne bede, som beplantes med forskellige græsser og siv. Det skal lede tankerne hen på naturen langs Gudenå og Randers Fjord med islæt af blomstrende stauder. En del af projektet er også at udskifte de eksisterende træer på Østervold med nogle større, der har bedre vækstvilkår.

Klar til sommeren 2021

Det er Vandmiljø Randers plan at indlede etableringen af regnvandsbassin og grønt område i anden halvdel af 2020, og forventningen er, at det står klar til brug i sommeren 2021.

- Der er tale om et stort og spændende projekt, som vil sikre bedre rensning af regnvand samtidigt med, at det vil fremme byens udvikling, siger Anders Burlund, formand for bestyrelsen i Vandmiljø Randers.

Regnvand skal op

Projektet har et samlet anlægsbudget på 8,5 millioner kroner. Heraf finansierer Vandmiljø Randers de 6,5 millioner kroner til selve regnvandsbassinet. De resterende 2 millioner kroner, som skal bruges til rekreative og æstetiske elementer i projektet, finansieres af Randers Kommune fra midler fra "Byen til Vandet".

I fremtiden er det planen, at regnvand fra et stort opland ikke længere skal løbe i kloakrør under jorden, men på terræn i for eksempel render og på veje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce