Annonce
Randers

Nyt tilbud i Randers: Åben rådgivning til voldsramte kvinder

Socialrådgiverne Gitte Jensen (tv) og Kathrine Andersen er en del af rådgivningstilbuddet "Sig det til nogen". Hanne Rugholm, der er leder af krisecentret, glæder sig over at der nu kommer et nyt forebyggende tilbud til kvinder i Randers, der er udsat for vold i parforholdet. Foto: Anne Myrup Pedersen
Byrådet i Randers har afsat en halv million kroner til at etablere et nyt tilbud om rådgivning til kvinder, der er ramt af vold. Det skal bygge på gode erfaringer fra det det landsdækkende tilbud "Sig det til nogen".

Randers: Siden 2018 har Randers Krisecenter været en del af det landsdækkende projekt ”Sig det til nogen” - et tre-årigt ambulant rådgivingstilbud, finansieret af A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond. I forbindelse med budgettet for 2020 har et flertal i byrådet vedtaget, at der skal laves et åbent rådgivningstilbud specielt til kvinder i Randers Kommune – blandt andet med udgangspunkt i erfaringerne fra ”Sig det til nogen”. Der er afsat en halv million kroner årligt til at hjælpe kvinder i Randers, der er udsat for vold i hjemmet. Målet er at give kvinderne og deres eventuelle børn rådgivning. - Det har flere fordele. Kvinderne bliver ikke så skadet af volden, som vi desværre ofte ser i dag. Flere børn får en sundere opvækst. Derudover er det menneskeligt og samfundsøkonomisk langt mere fornuftigt at sætte ind tidligt netop omkring partnervold, når vi nu ved, hvor store konsekvenserne er for de voldsudsatte med angst, sygdom, tabt arbejdsfortjeneste, lavt selvværd og selvmordstanker, siger Hanne Rugholm, der leder Randers Krisecenter.

Annonce

Vold i hjemmet

Den seneste undersøgelse i Danmark viser, at 38.000 kvinder og 19.000 mænd årligt udsættes for fysisk partnervold.

Tallene kommer fra en undersøgelse udgivet i juni 2018 af Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen siger noget om omfanget af fysiske vold, fysisk partnervold, seksuelle overgreb, ikke-fysiske seksuelle krænkelser og digitale seksuelle krænkelser blandt unge.

Kigger vi på psykisk partnervold, har 2,5 procent af den voksne befolkning i Danmark været udsat for psykisk partnervold inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse fra VIVE udgivet i august 2018.

Hvert år er ca. 33.000 børn vidne til vold i hjemmet. Børnene ser volden blive udøvet mod en af deres forældre eller søskende, men oplever også selv at blive mærket af volden – idet de føler og mærker volden på egen krop.

I en undersøgelse fra 2017 anslår SFI, at 5,2 procent af alle danske børn mellem 0-8 år vokser op i familier med én eller flere voldsepisoder mellem forældrene.

At vokse op i en familie med vold har store konsekvenser for børnene af både somatisk og psykisk karakter. Undersøgelser peger på, at der er en sammenhæng mellem børn og vold i familien og en lavere grad af trivsel, dårligere præstationer i skolen, lavere livschancer, kroniske sygdomme samt tidligere død.

Samtaler der hjælper

Gitte Jensen og Kathrine Andersen er socialrådgivere på Randers Krisecenter, og har siden ”Sig det til nogen”-projektet begyndte i 2018 rådgivet 42 kvinder fra hele Jylland, hvoraf flere stadig er med i et forløb. Tilbuddet er et samarbejde mellem Danner, Ringsted og Randers Krisecenter og omfatter rådgivningstilbud til kvinder i Randers, Ringsted og København. - Det er overraskende, hvor få samtaler der skal til, før kvinderne føler, at de er i stand til at handle og klare sig selv. De får styrken til at kunne gøre noget og ser, hvad det er de har været spundet ind i, siger Kathrine Andersen. Rådgivningen går blandt andet ud på at give kvinderne helt konkrete redskaber til, hvordan de skal håndtere deres situation, samtidig med at de får bearbejdet deres oplevelser. - Det er også overraskende, hvor længe kvinder har levet i voldelige forhold. Og tvivlen går igen hos mange. Er de voldsramte? Hvorfor handlede jeg ikke før? fortæller Kathrine Andersen. Skyld, skam og tab af selvværd er nogle af de svære følelser, som kvinderne kæmper med, og som der bliver sat ord på i terapiforløbene, der hører med til rådgivningen.

En glidebane

Præcis hvordan det nye, lokale tilbud bliver tilrettelagt, er endnu ikke helt på plads. Der vil være tale om mulighed for individuelle samtaler og gruppeforløb, fortæller Hanne Rugholm. Og der vil være fokus på at inddrage børnene ved for eksempel familiesamtaler. - Ved en mere opsøgende indsats, håber vi også på at få de unge i tale, siger hun. - Det er vigtigt at få sat ord på, hvad et parforhold egentlig er, og hvad der er ok, siger Kathrine Andersen. Når et forhold udvikler sig voldeligt, er det ofte en glidebane der begynder med små episoder og eskalerer gradvist. Hvis der bliver talt mere åbent om tingene, kan det medvirke til at færre bliver ramt af vold i parforholdet, understreger Kathrine Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Randers FC For abonnenter

Kamp om pladserne til lokalbrag: Midtbanekreatør har beholdt selvtilliden over pausen

Randers

Fri adgang til nationale testcentre for corona: I Randers bestemmer lægens vurdering stadig

Annonce