Annonce
Norddjurs

Nyt vejnavn og genopførelse af ovn: Teglværk sætter aftryk på ny udstykning

De tre teglovne, der blev fundet i den ny udstykning i udkanten af Auning, kommer nu på flere måder til at sætte præg på området. Arkivfoto: Annelene Petersen
Fundet af et gammelt teglværk i en ny udstykning i Auning fører nu til ændring af vejnavnet på udstykningen og opførelse af en kopi af en af ovnene på et grønt areal i området.
Annonce

Auning: Ikke bare en, men hele tre teglovne dukkede frem af mulden, da man i foråret gik i gang med at undersøge jorden i forbindelse med den nye udstykning, Østre Porsbakkevej, i udkanten af Auning.

Arkæologer fra Museum Østjylland var, fra de såkaldte præsteindberetninger, klar over, at der lå noget gemt i jorden. Ifølge indberetningerne var der tale om en gravhøj, men det var altså et teglværk, der dukkede frem. Og vel at mærke beviseligt det teglværk, der har leveret sten til både Auning Kirke og Gl. Estrup.

Nu kommer fundet af teglværket så til at sætte sit præg på den nye udstykning på flere fronter.

Slots- og Kulturstyrelsen har vurderet de to frigravede teglovne, men da den ikke fandt anledning til at beskytte anlægget, fjerner Norddjurs Kommune to teglovnene i forbindelse med de kommende anlægsarbejder, som starter i september.

Annonce

Vigtig lokalhistorie

På Auning Bymuseum mener man dog, at teglværket er værd at bevare. Derfor har Henning Millard fra museet nedsat en arbejdsgruppe sammen med museumsformidler på Gl. Estrup, Anders Sinding, og murermester Hans Ulrik Jensen.

Arbejdsgruppen ønsker at få opført en kopi af den ældste teglovn med de originale sten på et grønt område i den nye udstykning.


Det er et vigtig stykke lokalhistorie, som har meget stor betydning.

Henning Millard, Auning Bymuseum


Punktet har netop været på Miljø- og teknikudvalgets møde, hvor udvalgtet godkendte, at der tilføjes et supplement til lokalplanen, der gør det muligt at opstille en ovn på et af de fremtidige grønne områder, og det glæder Henning Millard.

- Det er et vigtig stykke lokalhistorie, som har meget stor betydning, siger han.

Han har været i kontakt med Gl. Estrup for at høre, om det ville have en kopi af ovnen, men det var der ikke interesse for og kræfter til på museet, og derfor er det næstbedste en placering i udstykningen.

- Når vi ikke kan få teglovnen op på Det Grønne Museum, så vil vi gerne have den så tæt på findestedet som muligt, siger han.

Annonce

En længere proces

Frivillige har sommeren over været i gang med at samle de pæneste teglsten ved udgravningen på Dyrbyvej, og arbejdet er netop ved at være færdigt, fortæller Henning Millard.

- Nu bliver stenene opbevaret tildækkede på en oplagringsplads. Vi mangler stadig kampestenene, men de bliver siet fra, når entreprenøren går i gang med maskinerne til september, siger han.

Hvornår arbejdet med at opføre teglovnen er færdigt, kan Henning Millard ikke sige noget om.

- Det er en proces, der tager tid. Nu skal der først laves tegninger og skitser, findes penge til projektet og søges byggetilladelse, siger han.

Det færdige projekt skal sendes til politisk godkendelse inden igangsætning, og da projektet ikke er endelig udarbejdet, skal der også skal ske en myndighedsbehandling af det endelige projekt.

Annonce

Ændring af vejnavn

Opførslen af teglovnen i forbindelse med den nye udstykning var ikke det eneste punkt på Miljø- og teknikudvalgets vedrørende området.

Udvalget var tidligere på året ude at se udgravningen, og det havde fået udvalget til at stille forslag om, at vejnavnet på udstykningen blev ændret fra Østre Porsbakkevej til Teglværksvej, som ellers blev vedtaget af udvalget i december 2019.

- Det er en stor lokalhistorisk ting, så derfor kom sagen kom på igen, siger Jens Meilvang (LA), formand for Miljø- og teknikudvalget

Han fortæller, at udkastet til det ny vejnavn oprindeligt var Teglovnsvej, men da der blevet fundet flere ovne, var Teglværksvej, alternativt Teglværksvænge, mere retvisende.

Det er Miljø- og teknikudvalget, der tager beslutning om vejnavne, og der er ikke noget til hinder for, at vejens navn bliver ændret.

- Der er ikke købt skilte med det gamle vejnavn, så det får ingen økonomiske konsekvenser, men vi skal lige have undersøgt, at der ikke er sammenfald med andre vejnavne, siger Jens Meilvang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce