Annonce
Erhverv

Odders svar på Hollywood? Nyt filmstudie skal lokke flere filmproduktioner til Odder

Klement Thorst drømmer om, at store mastodonter som blandt andre Netflix og HBO får øjnene op for at bruge hans nye studie til at indspille serier i. Foto: Morten Pape
I Burning Snails værksted på Skovdalsvej i Odder bliver der i stigende grad bygget kulisser og rekvisitter, som bliver kørt ud til film-set landet over. Men nu skal et nyt studie være med til at bringe flere filmproduktioner til byen i stedet.

Odder: Når en dansk spillefilm ruller over lærredet, er 37-årige Klement Thorst ofte ligeså optaget af at se på baggrunden som på handlingen. Og det er der god grund til.

For det er i stigende grad hans firma Burning Snail, der bliver valgt til, når alt fra fængselsceller til interimistiske køkkener skal bygges til nogle af de større danske filmproduktioner.

Senest har Klement Thorst i efteråret sammen med fire andre håndværkere, som han hyrede ind til opgaven, sammensat et fransk hotelværelse til Niels Arden Oplevs kommende spillefilm ”Rose”. En film, der handler om to søstres busrejse fra Nordjylland til Paris.

- Men det viste sig, at Paris var en meget dyr by at være i. Så derfor var det billigere for dem at bygge Paris op i filmbyen, og så optage scenerne dér, forklarer Klement Thorst, der af samme grund blev hyret ind til at bygge værelset op i sit værksted i Odder, som han efterfølgende kørte til filmbyen i Aarhus og satte op.

Men for fremtiden er det Klement Thorsts håb, at filmproduktionerne i stigende grad vil komme til ham i stedet for den anden vej rundt. Og til det formål har han netop bygget et helt nyt 500 kvadratmeter filmstudie op side om side med hans værksted.

En stor forandring

Det er efterhånden snart seks år siden, at Klement Thorst fik registreret firmaet Burning Snail i CVR-registret første gang, og snart tre år siden, at han flyttede fra sit første lejemål i byen, en lidt mindre hal med plads til værksted, og videre til sine nuværende lokaler på Skovdalsvej i Odder.

Dengang var ambitionen at få flere og større opgaver ind. En mission, som han indtil videre er lykkedes ret så godt med.

For selvom Klement Thorst ikke har bedrevet synderlig markedsføring for sit firma, har opgaverne alligevel fundet vej til ham.

- Det har været fantastisk at starte op og opleve, at arbejdet bare kommer til en. Det har været en kæmpe gave, siger han og tilføjer:

- Men omvendt; hvis produktet havde været dårligt, havde de jo nok også stoppet med at ringe.

Til at begynde med løste Klement Thorst opgaver for blandt andre Aarhus Teater og produktionsselskabet M2 Film, som han kender flere folk fra. Siden er flere opgaver for særligt danske filmproduktioner kommet til, men også særopgaver for teatre såvel som museer og biblioteker, der efterspørger Klement Thorsts kreative indgangsvinkel til håndværk.

En udvikling på opgaver, der også afspejler sig tydeligt, når man kaster et blik rundt i Klement Thorsts sirligt opryddede værksted. Op ad væggen læner flere sætstykker, der bliver brugt i film- og teaterverdenen som flytbare vægge, sig.

På kontoret i stueetagen ligger tegninger til et kommende projekt for Det ny H.C. Andersens Hus i Odense spredt ud på et bord. Og rundt omkring på borde og reoler står alt fra gamle ridderhjelme til forstærkere og farvefjernsyn placeret.

Den største forandring finder man dog i nabohallen til værkstedet. En hal, som Klement Thorst over foråret har gjort indflytningsklar til forskellige filmproduktioner i håb om at få endnu flere opgaver ind.

For selvom hallen, der foruden akustikplader og lysrigge i loftet samt et interimistisk køkken og toilet, stort set står tomt i øjeblikket, er det planen, at rummet inden længe skal fyldes op med nogle af de produktioner, som Klement Thorst i forvejen leverer udstyr til.

Talent for håndværk

At Klement Thorst skulle ende med et arbejde indenfor filmens verden, lå på sin vis i kortene.

- Jeg har altid godt kunnet lide film, og jeg har nok haft en barnedrøm om at lave film, fortæller han.

Af samme grund søgte Klement Thorst også ind på Medieskolerne i Viborg med et håb om at komme til at arbejde bag kameraet eller styre lys og lyd. Men det viste sig hurtigt, at uddannelsen ikke var ham.


Det kunne være sjovt, hvis vi kunne lande fire-fem spillefilm om året.

Klement Thorst, indehaver, Burning Snail


I stedet valgte han at skifte spor og uddanne sig teatertekniker; en allround håndværksuddannelse, som han færdiggjorde tilbage i 2010, og som viste sig at være præcis den hylde, han befandt sig bedst på.

- Vi havde på et tidspunkt en uges svejsekursus på teaterteknikeruddannelsen. Og jeg husker tydeligt følelsen, den allerførste gang jeg stod med et svejseapparat i hånden. Det var bare et rent ”moment of zen” (et øjebliks fredfyldt lykke, red.). Bare at stå dér med hjelmen på og smede metalstykker sammen. Det var fantastisk, husker han glædestrålende.

- Og så var det jo meget heldigt, at det viste sig, at jeg rent faktisk også er god til det, tilføjer han med et grin.

Også andre fik øje på Klement Thorsts talent for håndværk. Under en projektansættelse i praktiktiden blev den kommende teatertekniker sat til at bygge scener og kulisser op for Østre Gasværk, der i tilgift valgte at hyre Klement Thorst ind efter endt uddannelse.

Gennem to år arbejdede han derfor for teateret som fasttilknyttet freelancer, hvor han blev hyret ind fra forestilling til forestilling. Og imellem teaterforestillingerne løste han så sammen med en kammerat forskellige opgaver i værkstedet for blandt andre Cirkus Summarum.

Men efter to år i hovedstaden vendte Klement Thorst tilbage til Jylland. En beslutning, der blandt andet blev truffet på baggrund af, da hans kæreste havde fået studieplads i Aarhus.

Kulisser sendt til København

- Jeg har nok hele tiden vidst, at jeg ville vende tilbage på et tidspunkt, siger han om flytningen til Odder, der samtidig har ført ham tættere på familien i Aarhus.

Og en flytning, der i virkeligheden også flyttede ham tættere på filmen.

For gennem en tidligere studiekammerat fra Medieskolerne i Viborg fik Klement Thorst de første opgaver med reklamefilm ind gennem produktionsselskabet M2 Film. Og en dag blev han så ringet op ud af det blå med den første spillefilmsopgave.

Den første opgave, Klement Thorst fik ind, var til spillefilmen ”Du forsvinder”, hvor han fik til opgave at bygge en falsk væg, der kunne gøre rummet mindre, og opsætte et såkaldt dekorationskøkken, som primært skulle bruges under optagelserne.

Opgaven blev indgangen til at arbejde med spillefilm. Og i dag kan han skrive flere på CV’et.

Værkstedet er Klement Thorsts helle. Her kan han foruden at indfri de ønsker, der kommer til ham fra produktionsselskaber og teatre, også indfri egne drømmeprojekter. Blandt andet har han bygget sin egen vindeltrappe, der fører op til et plateau med udsigt over hele værkstedet. Foto: Morten Pape

Faktisk har han i perioder så mange opgaver, at han har set sig nødsaget til at hyre flere håndværkere ind til at hjælpe ham.

- Jeg kender flere enkeltmandsfirmaer, der er uden værksted selv. Så jeg har et godt netværk af folk, som er gode til det, de laver, og som jeg hyrer ind ved behov for ekstra hænder, siger Klement Thorst, der forrige år fik sin hidtil største opgave, da han blev ringet op af en københavnsk filmproduktion, der havde brug for flere sætstykker med det samme til en optagelse i hovedstaden.

Her hyrede han seks mand ind til at hjælpe med at bygge de flytbare vægge, som i øvrigt blev malet af teatermalere, der blev transporteret til Odder for at male sætstykkerne i de helt rigtige nuancer.

- Så der var vi virkeligt mange folk. Og jeg blev nødt til at købe ekstra værktøj for, at alle mand kunne have hver deres skruetrækker, fortæller Klement Thorst.

Efterfølgende sendte produktionen så en lastbil afsted for at hente kulisserne og køre dem til København. Men netop den slags scener, vil for fremtiden kunne optages i Burning Snails nye studio i Odder.

Og spørger man Klement Thorst, er der flere gode grunde til, at filmselskaberne bør vælge netop den løsning til.

Håb om flere spillefilm

- Når jeg arbejder i Filmbyen, skal vi jo nærmest have hele mit værksted med plus alle de ting, som vi tror, vi kommer til at mangle. Så det er langt mere praktisk for filmfolkene, hvis de kan få det hele herude, hvor vi desuden har mandskab til at servicere dem undervejs i processen, Klement Thorst.

- Jeg har jo også både vinduer, plader og døre liggende. Så de vil hurtigt kunne ændre på opsætningen, hvis de for eksempel gerne vil have en ekstra dør ind, som hovedpersonen kan flygte ud af, tilføjer Klement Thorst, der ikke lægger skjul på, at han håber studiet vil medføre flere opgaver til firmaet.

- Det kunne være sjovt, hvis vi kunne lande fire-fem spillefilm om året, siger Klement Thorst, der ved at flytte produktionen hjem i egen baggård, også har et håb om at få en vis stabilitet i opgaver, som kan komme de freelancere, som Klement Thorst hyrer ind, til gode.

- I øjeblikket kan jeg have tre måneder, hvor der er vildt travlt, efterfulgt af en måned stort set uden arbejde, hvor jeg bare trisser omkring og ordner småting i værkstedet. Så det kan være lidt svært at planlægge efter, siger Klement Thorst.

Men selvom Klement Thorst har været klar til at tage produktioner ind siden foråret, har corona indtil nu spændt ben for at holde det åbent hus-arrangement, der i første omgang skal gøre hans samarbejdspartnere opmærksomme på potentialet i at flytte filmen til Odder.

På nuværende tidspunkt er der derfor kun kommet en enkelt forespørgsel fra et filmselskab, der ønsker at optage i studierne til foråret. Men planen er, at flere skal følge.

VIDEO: Se tre eksempler på kulisser og rekvisitter, som Burning Snail står bag:

Sætstykker til filmen "Den Næstsidste”

Når den danske film "Den Næstsidste" inden længe kommer i biograferne, er der god grund til at holde øje med væggene i baggrunden, hvis man vil se, hvad Burning Snail kan levere. Firmaet har nemlig bygget sætstykker til filmen, som får premiere i de danske biografer i år.

En kæmpetermokande til BKI

I maj 2020 stod Burning Snail bag fremstillingen af en kæmpetermokande i moderigtig størrelse til en reklamefilm for kaffefirmaet BKI. Rekvisitten blev lavet for produktionsselskabet M2 Film.

En baconforstærker til Tulip

Det er ikke kun forvoksede termokander, der får liv i Burning Snails værksted. På vegne af produktionsselskabet M2 Film har Klement Thorst tilbage i december 2019 leveret en ombygget guitarforstærker til en Tulip-reklamefilm, der kan bruges til at stege bacon på.

Randers HK

Agesen og Mejlvang efter to point i vestjysk drama: - Havde det været for ti år siden, var jeg gået fuldstændig amok

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Randers FC

Efter fire års AGF-samarbejde: Favrskov-klub vender tilbage til Randers FC's klubfællesskab