Annonce
Livsstil

- Om mange af de vigtige forhold i vores liv gælder det, at man ikke lige kan ”bruge” dem til noget

Mikkel Wold. Foto: Kamilla Krøier
Mig og kulturen: Mikkel Wold
Annonce

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- For mig er kultur en fuldstændigt uundværlig ting. Nu er det jo altid lidt en udfordring at definere, hvad der er kultur, men hvis vi siger, at det er alt inden for kunst, litteratur, musik, arkitektur og design, er i al fald de vigtigste områder med. Det er en del af den realitet, som ikke kan gøres op i nyttekategorier og skalerbare enheder. Om mange af de vigtige forhold i vores liv gælder det, at man ikke lige kan ”bruge” dem til noget. De er bare uundværlige. Det er det brugbare til gengæld ikke altid.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg var meget overrasket over den seneste bog, jeg læste: Lars Løkke Rasmussens nye bog. Den er velskrevet og virker faktisk ærlig og autentisk. Sådan opfatter jeg den. Og efter læsningen forstår jeg ikke helt, hvordan et parti kan undvære en politiker af hans kaliber. Hvilket de så måske heller ikke kan, er der vist noget, der tyder på.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Min største koncertoplevelse var nok, da jeg hørte cellisten Erling Bløndal Bengtsson spille Bachs solosonater engang i 80’erne i Louisianas store sal. Manden var en mester på sit instrument, det var den smukkeste sommeraften, og der var s-t-i-l-l-e i salen og dermed den koncentration, som løftede det hele til uforglemmelighed.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Det første, jeg tænker på, er nok filmen ”To the Wonder” af Terrence Malick. Det var ham, der også lavede en anden fantastisk film: ”The Thin Red Line”. Jeg tror, alle hans film er nogle, hvor spørgsmålet ”hvad er et menneske” behandles indgående. De to nævnte gør det i al fald. Ikke på nogen fortænkt måde, men vedkommende og dybdeborende. Og så bliver jeg også nødt til at nævne den franske komiker Tati. Han er næsten glemt i dag, men hans film var geniale, vanvittigt morsomme og udtryk for en kærlig og klog satire over de moderne tider, der naivt lod sig betage og forføre af det nye, bare fordi det var nyt. De film kunne godt tåle et gensyn, satire er der ikke meget af i dag, selv om den er tiltrængt.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Lige nu tænker jeg på en udstilling, der er på Tønder Kunstmuseum. Jeg arbejder af og til på de kanter, og Tønder er en i mine øjne noget overset perle blandt de danske byer. Byens kunstmuseum laver den ene fremragende udstilling efter den anden, og for nylig så jeg deres udstilling om mødet mellem dansk og tysk kunst. Den udstilling skal jeg helt sikkert se igen, inden den tages ned, den var dybt betagende.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Med fare for at blive anklaget for nationalt snæversyn synes jeg faktisk, den klassiske danske designtradition er ret unik og i international klasse. Jeg bliver stadig betaget af skønheden og enkelheden i de klassiske danske møbler fra den i mine øjne helt store periode mellem 20’erne og 60’erne/70’erne. Børge Mogensen, Wegner, Koch, Arne Jacobsen, Juul, Kjærholm, det er jo fantastisk, hvad det her lille land kunne fremvise i den periode, og at der stadig er folk over hele verden, som hylder deres møbler, vidner om, hvad de kunne.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg er formand for Poesiens Hus, som leverer fremragende arrangementer, som jeg desværre når alt, alt for få af. Så det spørgsmål er pinligt let at svare på.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Det har jeg fortrængt.

Fakta

Mikkel Wold (f. 1958) blev cand. theol. i 1992 og har desuden en to-årig uddannelse i Logoterapi med afsluttende eksamen 1991 i Hamborg. Siden

1994 sognepræst i Marmorkirken i København, desuden lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter fra 2008 til 2018.

Censor ved lærerseminarierne og Aarhus og Københavns Universitet og beskikket som dommer ved teologiske læresager ved Østre og Vestre Landsret.

Holder mange foredrag og har bidraget til og skrevet flere bøger inden for teologi, samfund og psykologi.

Mikkel Wold har senest skrevet ”Krop og Ånd” sammen med lægen Bente Klarlund og er aktuel med bogen ”Gå med fred”, hvor journalisten Joan Øhrstrøm har interviewet skuespiller Bodil Jørgensen og Mikkel Wold om tro og livsmod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Så lykkedes det på hjemmebane: Randers FC kontrollerede mod fynboer

Danmark

Det antropocæne kulturlandskab

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Randers FC

Genlæs livebloggen: Randers FC vinder med 2–1 over OB

Østjylland

Peter 'PC' Christiansen får nyt job i FC København: AGF suspenderer ham med øjeblikkelig virkning

Annonce