Annonce
Syddjurs

Præst er dybt krænket efter tyveri: Tyve stjal 143 arkitekttegnede stole fra rundkirke

143 stole er forsvundet fra Thorsager Kirke. Torsdag morgen rykkede politiet ud, da tyveriet blev opdaget af kirkens personale. Foto: Morten Bay-Mortensen
143 Kaare Klint-stole blev natten til torsdag stjålet fra Thorsager Kirke. Sognepræst kalder det en dyb krænkelse af en hel kultur og en lang historie

SYDDJURS: - Jeg føler det dybt krænkende.

Sådan lyder det fra sognepræst Jørgen Glerup efter et tyveri af 143 arkitekttegnede Kaare Klint-stole fra Thorsager Kirke.

- Det er jo ikke bare en stol, men det er en hel kultur og en lang historie, som nogen har gjort vold på. Siden 1952 har praktisk talt alle i Thorsager siddet på de stole, når de er kommet i deres kirke i glæde og sorg. Kirkerummet er jo en del af manges personlige fortælling, og det voldsomme tyveri vil berøre rigtig mange mennesker, understreger Jørgen Glerup.

De mange eksemplarer af "Kirkestolen", som designerstolen hedder, forsvandt fra kirken natten til torsdag, og politiet opfordrer borgere og forhandlere til at melde, hvis de bliver tilbudt større partier af designerstolene.

Det er jo ikke bare en stol, men det er en hel kultur og en lang historie, som nogen har gjort vold på. Siden 1952 har praktisk talt alle i Thorsager siddet på de stole, når de er kommet i deres kirke i glæde og sorg.

Jørgen Glerup, sognepræst

Kostbart tyvegods

Indbruddet i rundkirken på Kirkebakken i Thorsager fandt formentlig sted omkring klokken 03.00.

Politiet vurderer, at gerningsmændene har haft brug for en varevogn, en lastbil eller lignende til at transportere stolene i, og politiet hører meget gerne fra vidner, der har set mistænkelige køretøjer eller personer ved kirken omkring gerningstidspunktet.

Stolene er produceret i 1950’erne, de er udført i eg, er lakeret brune med transparent lak og har lyse sæder i flettet papirgarn.

Der er endnu ikke fastsat en samlet værdi for de stjålne stole. Men på markedet for brugte stole sælges en stol af samme model i øjeblikket for 1.500 kroner.

Det betyder, at stolene fra kirken kan repræsentere en værdi på lidt over 200.000 kroner.

Annonce

Stole skal afsættes

Rundkirken i Thorsager besøges især i turistsæsonen af gæster fra både ind- og udland.

Der er intet alarmanlæg i kirken, som betjenes af en automatlås. Den betyder, at dørene automatisk låses morgen og aften.

- Det er et meget stort antal stole, der er stjålet, og som nu skal afsættes. Derfor vil vi meget gerne høre fra private eller professionelle forhandlere, som får tilbudt et parti af den type stole, siger politikommissær i Østjyllands Politi, Anders Schouby.

Oplysninger til politiet kan gives via telefon 114.

"Kirkestolen" er produceret i 1950’erne og udført i eg med lyse sæder i flettet papirgarn. De tilbageværende stole stod torsdag morgen hulter til bulter i kirkerummet. Foto: Morten Bay-Mortensen
Sognepræst Jørgen Glerup er krænket over den manglende respekt for kirkerummet i Thorsager Kirke. Foto: Morten Bay-Mortensen
143 stole som denne er forsvundet fra Thorsager Kirke. Fotos: Google Street View/privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Giver guldrusen vinger mod midtjyske mesterskabsbejlere?

Annonce