Annonce
Randers

Omsorgschef om udsigt til millionbesparelser: Billigere at nedlægge et helt center end enkelte pladser

Tidligere formand for Ældrerådet, Anna Margrethe Nielsen, lyttede med og har gjort sig sine overvejelserne om et eventuelt ophold på plejehjem. Foto: Anne Myrup Pedersen
Randers Kommune havde i går inviteret til orienteringsmøde om Boligplan 2020-2025, der rummer millionbesparelser på ældreområdet.

Randers: Kritikken var skarp, da Randers Kommune sidste efterår skulle gennemføre en spareplan, der lagde op til, at Dronningborg Plejecenter og plejehjemmet Aldershvile i Havndal skulle lukkes.

Især blev der harcelleret over, at informationsniveauet hos kommunen var for dårligt.

- Det er uanstændigt at udsætte ældre mennesker for den behandling. Hvis de vil lave om på ældreområdet, burde de planlægge det i god tid i stedet for, at det kommer som her-og-nu besparelser, lød det blandt andet fra en pårørende til en beboer på Dronningborg Plejecenter.

Kritikken fra sidste efterår har kommunen åbenbart taget til sig. I forbindelse med, at Randers Kommune igen skal svinge sparekniven på ældreområdet, havde omsorgsudvalget i går eftermiddag inviteret til orienteringsmøde om den nye boligplan for omsorgsområdet i Randers Kommune, Boligplan 2020-2025.

Omsorgschef Lene Jensen gennemgik den nye boligplan, der indeholder besparelser på 25 millioner kroner, og hvis anbefalinger peger i forskellige retninger:

1. Antallet af plejeboliger reguleres her og nu grundet friplejehjem.

2. Løbende omdannelse af ældreboliger med mulighed for kald til enten plejeboliger.

3. Bevarelse af specialenhederne.

4. Samling af midlertidige opholdspladser.

Christina Kjærsgaard, medlem af byrådet for Venstre, slog et slag for, at geografien er en vigtig faktor i diskussionen om nedlæggelse af plejehjemspladser. Foto: Anne Myrup Pedersen.

16 nye pladser

Gennemgangen gav anledning til en række spørgsmål fra de knap 100 forsamlede, der bestod af en hel del politikere, ansatte i omsorgssektoren og pårørende til ældre borgere, der har brug for hjælp og pleje.

Reguleringen af antallet af plejeboliger betyder, at forvaltningen blandt andet lægger op til, at politikerne i byrådet siger god for at nedlægge et mindre center.

De fem centre, som pistolen peger på i forhold til en lukning, er Aldershvile i Havndal, Dronningborg Plejecenter, Spentrup Ældrecenter, Fårup Ældrecenter og Kristrupcentret.

Argumentet for at nedlægge et mindre plejecenter blev af omsorgschef Lene Jensen begrundet med, at det nye friplejehjem skaffer 16 nye pladser, at Randers er rigtigt godt dækket ind sammenlignet med andre kommuner, og at besparelsen er mindre ved at nedlægge et helt center end ved spredte, enkelte nedlæggelser.

Ifølge kommunens beregninger er gennemsnitsprisen per plejehjemsplads på et center 216.800 kroner per plads om året, mens en enkeltstående nedlæggelse kun udløser en besparelse på 100.000 kroner.

Det fik en af tilhørerne, Venstres byrådsmedlem Christina Kjærsgaard, til spontant at kommentere planen under spørgetiden:

- Der er mange fornuftige ting i planen. Men jeg vil godt holde fast i en enkelt ting. Vi politikere er ofte mest optaget af penge, men vi er også nødt til at tænke på livskvaliteten for den enkelte borger. Mange har boet et helt liv i Dronningborg eller Kristrup, og for dem er det naturligt at blive boende i vante omgivelser i stedet for at blive sendt et andet sted hen i kommunen. Det geografiske aspekt er derfor vigtigt, når der skal træffes en beslutning, bemærkede Christina Kjærsgaard.

Gå sagligt til værks

En andet væsentligt punkt i forvaltningens plan for besparelser på omsorgsområdet er, at ældreboliger med mulighed for kald løbende udfases ved at omdanne boligerne til plejeboliger.

Avisen talte efterfølgende med Anna Margrethe Nielsen, der er tidligere formand for Ældrerådet i Randers. Hun kunne godt se pointen i, at pladser med kald blev udfaset.

- De fleste ældre mennesker har vel mobiltelefon i dag, lød det fra 78-årige Anna Margrethe Nielsen, der selv har tænkt tanken, at hun en dag havner på et plejehjem.

- Man skal flytte, mens man kan, men jo tættere man kommer på, jo sværere er det. En ting er sikker. Hvis jeg skal på plejehjem, skal der ordentlige p-forhold og busser, der kører derhen. Så er der større chance for, at jeg får besøg. Det har jeg fortalt min søn, sagde Anna Margrethe Nielsen.

Næste kapitel i gennemførelsen af boligplanen er den høring, som følger høringsplanen for budgettet fra 10. til 24. oktober.

Som noget nyt går høringssvarene i år ind i en åben portal på kommunens hjemmeside, hvor alle kan gå ind og se andre borgeres høringssvar og holdninger.

- Kom med gode og saglige argumenter for det, vi har foreslået, eller det modsatte, men gå sagligt til værks, lød opfordringen på mødet fra direktør for sundhed, kultur og omsorg i Randers Kommune, Erik Mouritsen.

Forslaget til kommunens boligplan 2020-2025 kan ses i sin helhed på Randers Kommunes hjemmeside.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Annonce