Annonce
Randers

OPDATERET: Naturpark Randers Fjord er en realitet

Borgmester Torben Hansen, Randers, kunne søndag stolt fremvise det certifikat der beviser, at Naturpark Randers Fjord er en af de i alt otte naturparker i landet. Beviset blev overrakt af Flemming Larsen, der er medlem af bestyrelsen for Friluftsrådet. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Indvielsen af Naturpark Randers Fjord blev et tilløbsstykke. mange hundrede strømmede til for at være med til at markere, at vi har fået landets ottende naturpark - den første i midtjylland.

Annonce

Randers/Norddjurs: Den lille færge mellem Mellerup og Voer sejlede søndag i uafbrudt pendulfart mellem de to færgesteder for at fragte de mange hundrede deltagere i indvielsen af Naturpark Randers Fjord mellem de to destinationer.

Klokken ti holdt borgmestrene Jan Petersen og Torben Hansen tale på hver deres side af fjorden i hver deres kommune. Og så gik flagene naturpark-flagene til tops for at markere, at fjorden og området langs vandet har fået Friluftsrådets certifikat.

- Her er et hav af oplevelser. I har det hele her, der er mange kreative oplevelser, sagde Flemming Larsen, medlem af Friluftsrådets bestyrelse.

Han understregede, at erfaringer fra de allerede etablerede naturparker viser, at de virker - forstået på den måde at flere benytter sig af mulighederne for at komme ud i naturen, og borgerne lokalt føler sig stolte af deres område.

Borgmester Torben Hansen understregede i sin tale, at fjorden og omgivelserne er et fristed, som flittigt benyttes, men at der er plads til, at mange flere kan begive sig ud i den fantastiske natur ved "den hemmelige fjord", som Randers Fjord nogle gange omtales som.

Naturparker i Danmark

Naturparker er en mærkningsordning, som Friluftsrådet har udviklet i samarbejde med en række offentlige myndigheder og landsdækkende foreninger.Parkerne er større sammenhængende landskaber primært af lokal og regional betydning.

De har landskabelig skønhed karakteristisk for egnen, og de rummer naturrigdom og kulturhistorisk værdi.

Med naturparkerne er målet at bidrage til en koordineret planlægning og udvikling, der både forbedrer naturkvaliteten og de rekreative behov.

Naturpark Randers Fjord er den ottende, og der er flere på vej. Det er den første i Region Midtjylland.

Vandaktiviteter var naturligvis i fokus ved indvielsen af Naturpark Randers Fjord. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Masser af aktivitet

Derfor er en af opgaverne for kommunerne og bestyrelsen for naturparken i den kommende tid at sætte fokus på formidling af parkens eksistens og dens mange muligheder.

- Det her er det mest unikke naturområde ved den jyske østkyst, understregede Torben Hansen.

I den kommende tid vil kommunerne og bestyrelsen for naturparken sætte turbo på at styrke tilgængeligheden, informationen og aktiviteterne i forbindelse med naturparken.

- Problemet lige nu er, at fjorden er et lidt overset sted, mente Torben Hansen, da avisen talte med ham om de opgaver der venter.

- Jeg sejler selv kajak, og det er lidt ærgerligt, at der ikke er flere herude i området, sagde han med henvisning til, at der er masser af muligheder for at opleve naturen.

Flere skilte kan være en del af formidlingen, så folk finder ud af, at naturparken er her, mente han.

Med hensyn til at sikre adgangen også til den privatejede natur i naturparken, så er kaffemøder med lodsejerne vejen frem, sagde Torben Hansen.

Omkring 200 var mødt op til indvielsen på Mellerup-siden af fjorden, og da talerne var holdt og flaget sendt til tops, blev der rift om pladserne på den lille færge. For ovre på den anden side lokkede de mange aktiviteter på kyst- og fjordcentret.

Blandt andre tog Line Sønderskov og Rune Schou fra Randers turen med børnene Sylvester og Ingeborg.

- Vi har været her et par gange før. Det er de gode faciliteter, der trækker, sagde Line Sønderskov.

Mads Runberg og familien tog også turen fra Mellerup til Voer. De bor selv i Mellerup, og benytter ofte faciliteterne i Voer.

- Det er dejligt, hvis flere nu får øjnene op for vores dejlige natur. Det ville være skønt med mere liv herude. Vi har mange superdygtige ildsjæle der gør meget for at trække folk til, sagde Mads Runberg.

I dagens anledning var der lavet 700 gratis madpakker der blev delt ud, og de var "udsolgt" inden spisetid klokken 12.

Søndag blev ikke blot indvielsen af naturparken men også Fjordens Dag fejret. Det skete med massevis af aktiviteter langs og ved fjorden.

På fjordcentret i Voer lød menuen blandt andet på hjemmefangede og -røgede sild. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Line Sønderskov og Rune Schou med børnene Ingeborg og Sylvester var blandt de mange, der fik en gratis madpakke i anledning af indvielsen af naturparken. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Færgen mellem Mellerup og Voer var på hårdt arbejde hele søndagen, for folk benyttede muligheden for en gratis overfart. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce