Annonce
Randers

Opfinderprojekt kæmper med støv

Martin Lykke og Niels Åge Nørager udgør til sammen Nima Halm ApS, der lægger rammer til udviklingen af et nyt forgasningsanlæg. Arkivfoto: Christina Brorson

Proces. Forgasning af biomasse med elproduktion og effektiv gødning som resultat - idéen virkede så ligetil. Men i dag, godt tre år efter starten, venter folkene i Nima Halm ApS stadig på, at tingene kommer til at virke.

Annonce

Perspektiverne er store, og projektet yderst lovende, derfor har Region Midts erhvervs-udviklingsprogram »Biomasse til Energi«, også netop postet 2,3 millioner i projekt »Nima Char«. Men, som man engang sagde: »liden tue kan vælte stort læs«, og projektværterne, Nima Halm Aps i Bjerre nordøst for Havndal, frygter efterhånden, at det bliver svært at fjerne den lille tue, der er opstået i det opfinderprojekt, som de for godt tre år siden blev en del af og som så mange gange har set ud til at gå op, men bare ikke helt gør det alligevel.

I februar i år blev projektet en del af Region Midts udviklingsprogram og skal være det frem til oktober 2015. I en netop udsendt pressemeddelelse herfra understreges perspektiverne ved projektets idé: nemlig at omdanne biomasse til gas ved opvarmning og få et restprodukt, der kan bruges som gødning. En fordelene er den fleksible proces, der har samme in- (biomasse) og output (el/varme) som et biogasanlæg, men er meget lettere at kontrollere, starte og afslutte. En anden fordel er restproduktet: De såkaldte biochar - kulstofholdig gødning, der er meget effektiv.

Svineproducent Niels Åge Nørager og Martin Lykke, indehaver af firmaet »Lykkesmeden«, udgør tilsammen Nima Halm Aps. For godt tre år siden blev de nysgerrige nok til at involvere sig med virksomheden Frichs A/S fra Aarhus, som søgte samarbejdspartnere til et projekt, der handlede om iltfri gasudvinding af biomasse. Idéen var en forgasningsproces, som alternativ til forbrænding i et forbrændingsanlæg eller forrådnelse i et biogasanlæg - en ren proces, der via opvarmning frigiver biomassens gas, og som restprodukt har de næringsrige »biochar«.

Samarbejdspartnerne i det regionsstøttede projekt »Nima Char« i dag er: Frichs A/S, der står for det afgørende forgasningsanlæg, og Nima Halm ApS, der lægger rammer til. Derudover virksomhederne Radjet Aps, der har leveret gasturbinen, og Purfill, der står for separationsprocessen, når husdyrgødning skal omdannes til tørre fibre.

Alle venter de bare på én ting: At støvet forsvinder.

»Dét projekt er blevet vores livs udfordring,« konstaterer Martin Lykke.

»Vi kan i dag lave al den gas, vi vil. Men den er ikke ren nok. Efter utallige anstrengelser er den stadig så fyldt med støv og skidt, at den videre proces, når der skal produceres el, er problematisk,« forklarer han.

Da Nima Halm Aps i sin tid indgik i samarbejdet med Frichs A/S, var løftet ren gas som resultat. Men den rene gas har altså endnu ikke indfundet sig. Planen, der oprindeligt var at gasse halm med el og varme som resultat, er derfor ændret, så Nima Halm ApS i stedet presser halmen til piller og briketter for derefter at sælge den. Men håbet om produktion af ren gas og dermed også el og biochar lever endnu.

»Det kommer jo til at virke. Det er vi nødt til at sige til os selv med alle de penge, vi efterhånden har postet i det her projekt. Vi synes jo også bare, der er en lille udfordring tilbage: Nemlig støv og skidt, der skal fjernes,« fastslår Martin Lykke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Bekymring hos Cold Hand Winery: Ny grusgrav kan smadre blomstrende turistmagnet

Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Randers FC

Genlæs live-bloggen: Randers FC snuppede sejren i hovedstaden

Annonce