Annonce
Navne

Opfindsomme præster i Kristrup

Kristrup Kirke har i år en anderledes påskefejring. Her ses præst Susanne Hjørlund og Mette Olesen Krawiec. Foto: Annelene Petersen
Den forestående påske markeres på utraditionel vis.

Under de gældende restriktioner må Kristrup Kirke, hvor der normalt er plads til over 250, kun rumme 26 kirkegængere, og børnegudstjenester er nærmest umulige at gennemføre. Aktuelt er der åbnet mulighed for gudstjenester i det fri for 50, men her kan vejret komme på tværs. Netop i påsken er begrænsningerne ekstra generende, men i Kristrup har sognepræsterne Mette Olesen Krawiec og Susanne Hvidt Hjørlund tænkt nyt.

Det begyndte med, at Mette Olesen Krawiec nævnte for Susanne Hvidt Hjørlund, at man måske kunne finde på noget med et bord og det sidste måltid for Jesus og hans 12 apostle skærtorsdag. Der var spontan opbakning, og idéen udviklede sig til et påskeløb, der har fire poster, så deltagerne på den måde føres gennem påskens fire dage.

Ved hver post er der en forklarende tekst, begyndende palmesøndag med blandt andet æslet - Jesus red jo ind i Jerusalem på et æsel - langfredag med korset, bordet med tallerkener, glas, vin og brød samt mønter (Judaspenge) og forskellige kendte skriftsteder.

Løbet eller vandringen slutter med posten, der symboliserer Jesu opstandelse. Her har de to kreative præster sat løg, som, når de alle er udsprunget, danner et kors af påskeliljer. Det skal nævnes, at bordet til den sidste nadver ligger på jorden, for på Jesu tid lå man til bords. Man sad ikke.

Her ses den omtalte påskedug. Foto: Susanne Hvidt Hjørlund

Enhver er velkommen til at gå turen fra palmesøndag til påskedag, ret få meter i øvrigt, og det er tanken, at posterne vil være tilgængelige så at sige altid. En genbrugsforretning har doneret glas og tallerkener, der for god ordens skyld er limet til bordpladen, og det nævnte æsel er ligeledes genbrug - det gjorde nemlig også tjeneste i den julekrybbe, der op til julen 2020 var stillet op foran kirken.

Præsterne har taget kontakt til skoler og daginstitutioner, og til børnene er der en lille pose med indhold, der kan bruges hjemme.

Annonce

Vandring for voksne

Et andet tilbud retter sig særligt mod voksne, nemlig vandring på en 15 meter lang påskedug, der ligger foran kirken. Den har tidligere været brugt ved konfirmandundervisning og inde i kirken ved påskegudstjenester. Også denne vandring viser påskens forløb fra skærtorsdag over den lange - også bogstaveligt talt vist på dugen - til påskemorgen og opstandelsen.

Man må gerne gå på dugen, for det er fremstillet til. Men er det regnvejr, vil det være en god idé at gå ved siden af den. De to kreative initiativer supplerer de korte gudstjenester, der trods alt holdes i påskedagene. Skærtorsdag i øvrigt med en coronasikker altergang. Og enhver er velkommen til at se nærmere på både de fire poster og påskedugen. Posterne er opstillet i haven ved Sognegården og kirken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce