Annonce
Østjylland

Opfordring fra to læger: Lav stor fælles tv-høring om Coronavirusset

Hvordan skal vi forholde os, hvis coronavirusset kommer til Danmark. Vil der eksempelvis blive rift om ansigtsmasker, som dem en gadesælger her falbyder foran banegården i Milano. Det vil de to Venstre-politikere og læger Jørgen Winther og Ulrich Fredberg gerne have DR og TV2 til sammen at sætte fokus på. Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo
Jørgen Winther og Ulrich Fredberg, begge læger og begge medlem af regionsrådet for Venstre, mener, der er brug for at samle landet og udarbejde planer for, hvad man gør og ikke gør, når de første corona-inficerede patienter dukker op i Danmark. Skal vi så også til at lukke hele byer ned, spørger de blandt andet.
Annonce

Randers: - Det handler om at være på forkant, så vi ikke pludselig står med en masse smittede uden at vide, hvordan vi forholder os til problemet, siger Jørgen Winther, pensioneret læge og medlem af regionsrådet i Region Midtjylland.

Sammen med sin partifælle i rådet, overlæge Ulrich Fredberg, opfordrer han landets to store public service tv-stationer, DR og TV2, til at gå sammen om at lave en fælles udsendelse, som skal have karakter af en høring om coronaviruset.

- Formålet er at få inddraget relevante politikere, læger, embedsfolk i debatten med henblik på at sikre, at når coronavirusset kommer til Danmark, så har vi en plan for, hvad vi gør og ikke gør. Skal vi eksempelvis lukke skoler eller hele byer ned, eller er det nok at imødegå eventuelle sygdomstilfælde med de samme retningslinjer som under influenza-epidemierne, siger Jørgen Winther og understreger, at "forkant" er nøgleordet.

- Det er vigtigt at undgå tumultagtige forløb med slagsmål om masker, hånddesinfektionsmidler, diverse medicinske præparater med mere eller mindre tvivlsom effekt, unødige hamstringer og så videre, skriver de to læger og politikere i en skriftlig henvendelse til Randers Amtsavis.

De anbefaler på den baggrund, at man får etableret et passende beredskab, der ikke skal have karakter af panikløsninger, hvor man skyder langt over målet for en "usikkerheds skyld", men vælger de tiltag og kun de tiltag, som er relevante efter en faglig overvejelse.

- Og så er det vigtigt, at sikre, at alle de relevante aktører kender disse beslutninger inden den første coronapatient står i landet, siger Jørgen Winther.

Annonce

Lang inkubationstid

Jørgen Winther mener videre, at netop med coronavirusset er det mere vigtigt end nogensinde, at man har en plan, fordi sygdommen er meget svær om ikke umulig at inddæmme.

- Inkubationstiden, altså tiden fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud, er lang. Og modsat de fleste influenzatyper, så kan man smitte med corona uden at have fået symptomer selv, siger han.

Hos Sundhedsstyrelsen siger pressechef Tina Gustavsen, at man ikke kan forholde sig til de to politikeres forslag.

- Men skulle DR og TV2 finde på at henvende sig om en sådan udsendelse, så vil vi da kigge på det, siger hun

Til dr.dk har styrelsens direktør Søren Brostrøm udtalt, at man stadig har en forventning om, at kollegerne i Italien kan inddæmme smittekæderne i landet. Samtidig erkender han, at den eksplosive vækst i antallet af smittede i det sydeuropæiske land også betyder, at man nu har en ny situation, og at risikoen må revurderes.

Videre oplyser Søren Brostrøm til dr.dk, at man fra Sundhedsstyrelsen side netop nu er i gang med at kontakte alle landets sygehuse med henblik på at sikre, at hele det danske sundhedsvæsen er toptrimmet til at være opmærksom på andre smittekilder end folk, som kommer fra Kina.

Hertil siger Jørgen Winther, at det er fint, og hvad man med rimelighed kan forvente.

- Men hvis der eksempelvis skal tages stilling til, om hele byer skal spærres af og lukkes ned, som det er sket i Italien, så skal også politikerne på banen, ligesom borgerne har krav på at være ordenligt og korrekt informeret, siger han.

Netop information om coronavirusset kan man hente på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor der er formuleret en lang række spørgsmål og svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tæsket til hun besvimede: Mand sigtet for at gennembanke tilfældige kvinder på gaden

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce