Annonce
Læserbrev

Ophæv corona-isolationen af udviklingshandicappede nu

Læserbrev: I de fleste kommuner er knockout-nedlukningen ledsaget af stram isolation af beboere på plejehjem, bosteder med videre. Det var det rigtige at gøre i den akutte fase, hvor ingen kunne vide, hvor galt - eller godt - det ville gå.

For landets udviklingshandicappede har det ikke været en kæmpesucces, at de overordnede tekniske anvisninger mange steder er fulgt slavisk, hvor smittetrykket har været tæt på nul.

Det har været en voldsomt indgribende tid med næsten total isolation - i egne hjem og på bosteder. Nok temmelig ubegribeligt for dem, der ikke har handicappede tæt på sig. Snilde digitale løsninger omkring kommunikation gør det ikke.

Nogle udviklingshandicappede er helbredsmæssigt særligt sårbare og kræver selvsagt en stor professionel skærmning. Men det er 'systemfejl' at skære alle over én kam. Mange års indsats omkring mestring af eget liv har heldigvis båret så megen frugt for mange, at besøgsrestriktioner er usaglige og reelt overflødige nu, hvor situationen er low-risk - eller måske endnu lavere.

Næsten alle de overordnede udmeldinger om bosteder med videre har ligget i slipstrømmen af tiltagene på plejehjemmene, selv om der er meget store forskelle på de to områder. Samtidig har der været forsinkelser i meldingerne fra ministerierne - og opfølgningerne på dem. Det betyder, at de 'nye' stramt tilrettelagte vilkår for besøg faktisk er forældede, før de omsider er kommet i gang.

'To måneders ophold i kahytter på et krydstogtskib uden smitte ombord' kan tage pippet fra de fleste. Og man gyser ved tanken om, hvordan det har været - og desværre stadig er - for udviklingshandicappede, der har brug for tæt kontakt til pårørende og/eller hinanden. Vant til de dagtilbud med mere, der desværre stadig er lukket ned i mange kommuner, selv om der siden 24. april har ligget en overordnet opfordring om at tage skridt til at genåbne. Det er en alt for hårdhændet behandling i forhold til, hvor landet sundhedsmæssigt står nu og i forhold til kræfterne hos de udviklingshandicappede.

Det er selvfølgelig nemt at være bagklog og kritisk. Men helt ærlig, det er åbenlyst, at corona-flåden er på vej ud af de danske farvande. Hvis den ulykkeligvis måtte vende tilbage, må en ny nedlukning ikke ramme handicapområdet så skævt. Professionelt bør der tages udgangspunkt i den enkeltes situation, hvis der igen skal ske indskrænkninger i den enkeltes friheder. Og de pårørende skal inddrages fra dag et.

Udviklingshandicappede skal behandles med samme værdighed og respekt som alle andre medmennesker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kunsttrappe og rullende trappe

Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce