Annonce
Randers

Ophidset tilhører til politikerne efter Fussingø-beslutning: Føj for f..... I skulle skamme Jer!

Tidligere på året var statsminister Mette Frederiksen på besøg for at se nærmere på den kommende naturnationalpark ved Fussingø. Området er ejet af staten, og Naturstyrelsen er ved at forberede etableringen af parken. byrådet i Randers har nu, lidt forsinket, afgivet høringssvar. Det var tilhørerne ved byrådsmødet bestemt ikke tilfredse med. Arkivfoto: Annelene Petersen
Tilhørerne var mildt sagt ikke tilfredse med, at byrådet i Randers bakker op om planerne om en naturnationalpark ved Fussingø, og der blev ikke lagt skjul på følelserne.

Randers: Selv om politikerne i Randers reelt ikke har noget at skulle have sagt, så tog det næsten en time, før politikerne på byrådsmødet mandag var færdige med at diskutere et forsinket høringssvar til Naturstyrelsen, vedrørende udkast til "projektbeskrivelse og overordnede retningslinjer for forvaltning af Naturnationalpark Fussingø".

Borgmester Torben Hansen (S) måtte flere gange henstille til tilhørerne på mødet, at de skulle være stille under behandlingen af punktet. Til sidst måtte han true med at rydde salen for tilskuere, fordi en gruppe modstandere af parken højlydt gav deres mening om politikernes indlæg til kende.

Et flertal af politikerne gik ind for at støtte etableringen af parken, med en række tilføjelser om, at dyrevelfærden skal sikres.

Annonce

Det fik en af tilhørerne til at reagere kraftigt, og på vejen ud fra byrådssalen fik politikerne regulært skældud.

-  Føj for f...., I skulle skamme jer, lød det blandt andet fra Dorthe Brauer Jensen fra Brugerlauget i Fussingø.

En romantisering

Hun forklarede bagefter, at årsagen til, at hun reagerede så kraftigt, er, at politikerne romantiserer det, der kommer til at foregå i naturnationalparken.

- Politikerne ved ikke, hvad det handler om. Det, der vil ske, er jo, at man vil udnytte dyrenes sult, sagde hun og forklarede, at de dyr, der skal udsættes i parken bag hegn, tvinges til enten at sulte eller spise planter, de ikke naturligt ville vælge.

Forud for byrådsmødet havde brugerlauget demonstreret foran byrådssalen, og aktiviteterne stopper ikke.

- Vi vil fortsætte med at oplyse befolkningen om, hvad det egentlig er, der kommer til at ske, sagde Dorthe Brauer Jensen.

Annonce

Stor uenighed

På byrådsmødet var der stor uenighed om hegn eller ej og om, hvorvidt det er nødvendigt, at hegnet skal være to meter højt, når der kun skal gå vildt og stude. Det blev også drøftet, om det er i orden at holde dyr på den måde, der er lagt op til med reglerne for naturnationalparker.

Blandt andre flere Venstre-folk pegede på, at det er forkert, at der er forskellige regler for dyrehold i parkerne og i landbruget. Blandt andet i forhold til tilsyn.

Der skal være adgang for alle, men ikke alle steder, for naturen kommer først.

Rosa Lykke Yde

- Der er ikke nogen, der går ind for dyremishandling. Debatten bærer præg af, at vi mangler natur, og der er snart budgetforhandlinger, så lad os få det på banen, sagde Anker Boje (S) til sine byrådskolleger.

Annonce

Grundlæggende imod

- Jeg er helt grundlæggende imod projektet. Det er ikke smart at kalde det natur, når det er bag hegn, og der skal fældes træer. Kæmp videre, brugergrupper, for parken er ikke lavet endnu, sagde Daniel Madié (K).

- Det, vi taber i øjeblikket, er mangfoldighed. Jeg glæder mig over dette forslag på mine børnebørns vegne, sagde Karen Kagoni (S).

Sådan stemte politikerne

Byrådet i Randers har disse kommentarer til udkastet til dyrehold i naturnatinalparken:
En god dyrevelfærd er meget vigtig for Randers Kommune. Vi ønsker ikke at der opstår situationer, hvor dyr i menneskelig varetægt mistrives pga. af manglende fodermuligheder eller vandforsyning. Ligeledes bør dyr i menneskelig varetægt tilses jævnligt, således at eventuelle skader, begyndende sygdom og lavt foderhuld opdages så tidligt som muligt og man kan handle hurtigt på det.

Randers Kommune forventer dermed at dyreholdet i den kommende Naturnationalpark i Fussingø under de naturlige græsningsforhold vil blive forvaltet med størst mulig hensyn til dyrenes velfærd.

Ligeledes forventes det, at der blive ført det nødvendige tilsyn med dyrenes tilstand.

Randers Kommune er helt bevidst om at Naturnationalparken udelukkende er beliggende på Statens arealer og at Staten således er sin gode ret til selv at administrere området, og dermed også regulere adgangen til og benyttelsen af området.

Det blev godkendt med 21 stemmer for og 6 stemmer imod. Imod stemte Christian Boldsen (C), Frank Nørgaard (O), Susanne Nielsen (O), Nick Zimmermann (O), Daniel Madié (C), Christina Kjærsgaard (C)

Frida Valbjørn Christensen (EL), Kasper Fuhr Christensen (VL), Bjarne Overmark (BL) og Henrik Leth (A) undlod at stemme.

Et ændringsforslag fra Dansk Folkeparti om at Randers Byråd fremsender fornyet politisk beslutning som lyder følgende: Randers Kommune tilslutter sig rækken af kommuner rundt i landet, som siger NEJ TAK til etablering af en Naturnationalpark med hegn omkring Fussingø Skovene blev forkastet med 12 stemmer for og 19 stemmer imod. For stemte Christian Boldsen (C), Louise Høeg (V), Lars Søgaard (V), Anders Buhl-Christensen (V), Niels Erik Christensen (V), Anders Henrik Jensen (V), Jens Peter Hansen (V), Frank Nørgaard (O), Susanne Nielsen (O), Nick Zimmermann (O), Daniel Madié (C), Christina Kjærsgaard (C).

Et ændringsforslag fra Venstre om ingen hegning på østsiden af Grovebakkevej / Fussingøvej således Fussing sø ikke bliver en del af indhegningen og det dermed vil det være muligt for ryttere og andre at benytte “hundeskoven” øst for Sønderskovbakken, Fussingøvej uden risiko for at møde stude mv. blev forkastet med 6 stemmer for og 24 stemmer. For stemte Louise Høeg (V), Lars Søgaard (V), Anders Buhl-Christensen (V), Niels Erik Christensen (V), Anders Henrik Jensen (V), Jens Peter Hansen (V).

Christian Boldsen (C) undlod at stemme.

SF´s Rosa Lykke Yde glædede sig over, at projektet er blevet tilpasset undervejs, efter input fra borgerne. Blandt andet er der sket ændringer i de dyrearter, der skal udsættes i naturparken.

- Der skal være adgang for alle, men ikke alle steder, for naturen kommer først. Det er en anderledes måde at tænke på, end vi er vant til. Vi sætter dyrene i fangenskab, og skal selvfølgelig passe ordentligt til dem, sagde Rosa Lykke Yde (SF).

Naturen får nye vilkår i den kommende naturnationalpark i Fussingø. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce