Annonce
Debat

Opinion: Den forkerte person blev fyret

Tegning: Jens Nex
Annonce

Læserbrev: Ledende overlæge på røntgenafdelingen Mahican Gielen er blevet fyret (“fratrådt") af hospitalsledelsen på Regionshospitalet Randers. Jeg var bisidder og oplevede et grusomt møde. Ledelsens begrundelse var “samarbejdsproblemer”, og at hun opholdt sig for lidt i kaffestuen, og at hun kom med spydige bemærkninger. Ledelsen erkendte, at hun er en særdeles dygtig røntgenlæge.

Det er min vurdering, at hun skulle fyres, fordi hun er besværlig for ledelsen. Mahican alene kvinde fastholdt sin lægefaglighed og satte sig op mod den magtfulde ledelse.

Historien er rystende og kommer her:

Lægefaglig direktør Lone Winther Jensen skriver 29. maj i Dagens Medicin: “ Vi i region Midtjylland følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer”. Det undrer Mahican sig over og skriver i en mail til Lone Winther Jensen dagen efter: “Nej, vi overholder ikke retningslinjerne - min opgørelse viser dette”.

Mahican havde nemlig lavet en opgørelse for uge 21, hvor i alt 59 patienter kun havde fået røntgenundersøgelse af lunger, men efter Sundhedsstyrelsens skærpede retningslinjer burde alle disse 59 med symptomer som langvarig hoste, smerter i skulder eller udtalt træthed i stedet have haft en fulddosis CT-scanning, hvis man skulle følge Sundhedsstyrelsens skærpede retningslinjer på samme måde, som Silkeborg blev pålagt.

Mahican mente selvfølgelig derfor, at nogle af disse patienter skulle genindkaldes på samme måde, som det skete i Silkeborg, og så skulle de tilbydes en fulddosis-scanning som foreskrevet af Sundhedsstyrelsen. Lone Winther havde endda i Dagens Medicin bakket op om, at der i Silkeborg skulle genindkaldes patienter til scanning.

Hun havde sammen med de øvrige direktører i regionen sagt, at de alle overholdt retningslinjerne, og regionsdirektøren havde offentligt udtalt dette. Og nu fik hun så af den faglige leder af røntgenafdelingen oplyst, at det ikke var tilfældet. Det søgte hun at ignorere eller fortie. Lone Winther Jensen ønskede ikke genindkaldelse af tilsvarende patienter i Randers.


Jeg var bisidder og oplevede et grusomt møde.


Når en hospitalsledelse erfarer, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer ikke er fulgt, skal ledelsen naturligvis reagere og rette op, ledelsen bør omgående give meddelelse herom til regionsrådet.

Dette er ikke sket. Tværtimod forsøgte hospitalsledelsen at dysse historien ned. Og det bør selvfølgelig have konsekvenser for både hospitalsdirektør Jonas Dahl og lægefaglig direktør Lone Winther Jensen.

Det skal også pointeres, at mødet med ledelsen blev afholdt på Mahicans initiativ, fordi hun var utryg ved, at Sundhedsstyrelsens skærpede retningslinjer ikke blev overholdt på Regionshospitalet Randers. Der blev skrevet referat fra mødet, men Mahicans opgørelse over de 59 patienter blev ikke nævnt i referatet. Hun havde herefter en kraftig diskussion med ledelsen, men ledelsen afviste og fandt det ikke relevant at nævne hendes undersøgelse i referatet. Det er altså lysende klart, at ledelsen har ønsket, at alt skulle se pænt ud, og at det for alt i verden ikke måtte komme frem til medierne, at sygehuset ikke overholdt retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, umiddelbart efter Lone Winther Jensen i pressen havde udtalt det modsatte.

Jeg var bisidder ved fyringsmødet mellem ledelsen og Mahican Gielen. Og ledelsen sagde, at der var samarbejdsproblemer med Mahican Gielen. Ja det tør siges, Mahican fulgte sin lægefaglighed og ønsker det bedste for sine patienter og turde ene kvinde sige ledelsen imod, også selv om det gav støj blandt nogle af kollegerne.

Mahican Gielen skal have et stort klap på skulderen for sit mod og for at kæmpe for både ytringsfrihed, retfærdighed og for patienterne. Og hun turde blive ved, trods talrige advarsler fra kolleger om, at hun risikerede, at ledelsen ville fyre hende.

Mahican Gielen har gjort det rigtige. Hospitalsledelsen har derimod på mange måder svigtet. Jeg besøgte forleden Mahican Gielen i hendes nye hus, hvor hun bor med mand og fire dejlige børn. Huset ligger lige ved siden af hospitalet. Hun flyttede ind i huset for bare to måneder siden. Nu er hun fyret og må ikke vise sig på Regionshospitalet Randers, hvor hospitalsledelsen har meddelt hende, at hun også er uønsket på alle andre sygehuse i hele Region Midt.

Hvor kan verden være ond.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce