Annonce
Danmark

Oplæg fra DN: Naturnationalparker - En magisk verden med unikke oplevelser

Illustration: Gert Ejton

Vi holder selvfølgelig vinteren og ferien herhjemme i Danmark i år og netop nu søger hundredtusindvis ja sandsynligvis millioner af os ud i naturen. Ud at cykle, løbe, gå på jagt, kigge fugle, fiske eller bare gå en tur med klapvognen. Coronanedlukningen betyder, at rigtigt mange for alvor har opdaget eller genopdaget, hvor dejlig naturen er og hvor godt, den gør os.

Det er nok også gået op for mange, hvor lidt natur der er i Danmark. Altså ufriseret natur med ørne, ugler og spætter, hasselmus i vinterhi og spor efter grævlinge i sneen. Natur, hvor man forbløffes og overraskes og alle sanser bliver udfordret. Vild natur.

Den natur har vi ikke haft i Danmark i mange, mange år. Men nu er den på vej tilbage. Regeringen og støttepartierne har bebudet 15 store naturnationalparker på statens arealer og 75.000 ha urørte, vilde skove. Til forskel for nationalparkerne, skal naturen her have førsteret.

Det har visse steder vakt et ramaskrig. Dansk Gymnastik Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, jægere og til min store overraskelse også spejderne har rejst stærk bekymring over hvorvidt den nye prioritering af natur og naturens pressede arter, kan betyde, at de ikke kan gøre fuldstændig, som de plejer. Selvom de fleste ganske vist anerkender, at de kommende naturnationalparker skabes for at stoppe de voldsomme tab af biodiversitet, Danmark ligesom resten af verden oplever, så er viljen til at afstå egne privilegier åbenbart mere modstræbende. Der er således heftig debat om, hvorvidt man for eksempel stadigt kan ride, cykle og løbe i de nye naturnationalparker.

Svaret er, at det kan man i vid udstrækning. Men det er natur og biodiversitet, der er formålet og hovedprioriteringen, og derfor kan der være steder, hvor friluftslivet skal tage lidt flere hensyn, og eventuelle aktiviteter skal af og til omdirigeres. Heldigvis er der jo afsat adskillige millioner kroner til friluftslivet, der vil føre til store forbedringer uden for naturnationalparkerne. Og det er meget få indrømmelser, friluftslivet må give, for at naturen kan få førsteprioritet. Men det er afgørende, for akkurat som man ikke kan give en patient en halv penicillin-kur, kan man heller ikke gradbøje kuren for naturen.

Til gengæld bliver de nye naturnationalparker en folkegave af de helt vilde. Her skal store græssere udrette deres mirakler. Det kan være hjortevildt, men det kan også være heste, bisoner og elge. De kræver en eller anden form for hegning dels for at sikre, at de store dyr ikke løber rundt på veje og æder kornet på landmandens marker, men også for at sikre at dyrene afgræsser naturarealet året rundt.


Det er mit håb, at alle vil støtte op om at redde Danmarks smukke natur, selvom det betyder, at nogle få - måske - må afstå nogle få privilegier nogle få steder i Danmark for i stedet at give os alle muligheden for et glimt af en vild magisk verden med helt unikke oplevelser.


Det er nemlig ifølge en række biodiversitetsforskere afgørende for at skabe den nødvendige variation og dynamik i naturen. Det er, når den er til stede, at de røde glenter, hvide storke, konge guldsmede, klokkefrøer og køllesværmere indfinder sig i sporene efter de store dyr.

Maria Reumert Gjerding. Pressefoto

Her kommer Sortsømmet Blomsterbuk, Lille Ildfugl og Bjørnespinder. Her kommer ræveunger, sortspætter og hvis vi er heldige, såmænd også ulve. Vi vil få magiske oplevelser af en kaliber, nutidens generationer ikke har set mage til i Danmark. For vi har naturligvis alle sammen adgang til de nye naturnationalparker og her skal være shelters, bålpladser og gode faciliteter for friluftsliv til os alle. Tænk at sidde ved bålet med sine børn en lun forårsnat og høre de store dyr gumle, brøle og pruste ude i mørket, opleve skyggen af mosehornugle på jagt efter mus og høre det pusle i krattet ved teltet. Vi vil pludseligt opleve det uventede og mærke pulsen fra klodens fantastiske mangfoldighed. En vild vidunderlig natur og de unikke oplevelser, vi sammen får i den, er den kærligste og største gave, vi kan give vores efterkommere.

Og heldigvis er der bred opbakning generelt i befolkningen til vildere natur. Ifølge en Gallup-måling fra 2017 var 72 procent af befolkningen enig eller overvejende enig i ønsket om, at ”vild natur kan udvikle sig” i de eksisterende nationalparker, mens en Gallup-måling fra 2020 viser, at 83 procent nu er enige i, at der skal være ”større områder, hvor naturen frit kan udfolde sig”.

Sandsynligvis kan man også ride, køre på cykel og løbe i de nye naturområder. Det glæder mig meget at se en række sportsudøvere i Aarhus - herunder havkajakfolk og orienteringsløbere støtte klart op bag de nye naturnationalparker og bede deres lokale DGI formand om at stoppe modstanden mod at lade den vilde natur og de store græssere udfolde sig og i stedet "tage den folkeoplysende del af projektet på sin kappe og deltage i den nødvendige læring om, hvordan man færdes i en natur med græssende dyr," som de skriver i et åbent brev i Aarhus Stiftstidende.

Tak for det. Det er mit håb, at alle vil støtte op om at redde Danmarks smukke natur, selvom det betyder, at nogle få - måske - må afstå nogle få privilegier nogle få steder i Danmark for i stedet at give os alle muligheden for et glimt af en vild magisk verden med helt unikke oplevelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Vækket af naboen: - Frygten bliver siddende efter brand i underboens lejlighed

Annonce