Annonce
Østjylland

Oplev en lille solformørkelse sammen med eksperter fra Aarhus Universitet

Under solformørkelsen i 2015 måtte man heller ikke se direkte op mod solen uden beskyttelsesbriller. Mandag kan man i Danmark observere en minisolformørkelse, når Merkur passerer mellem Solen og Jorden.  Foto: Jens Thaysen
Mandag kan man opleve noget så sjældent som en merkurpassage fra taget af Moesgaard Museum.
Annonce

HØJBJERG: Hvis vejret skulle vise sig fra sin venlige side, kan man mandag 11. november klokken 13.35 være heldig at overvære en merkurpassage fra taget af Moesgaard Museum.

Er det overskyet, må man væbne sig med tålmodighed. Merkurpassager er en sjældenhed. Næste gang planeten bevæger sig ind mellem Solen og Jorden er i 2032 – Den 13. november hvis man allerede nu vil notere det i kalenderen.

Man skal ikke bare stille sig ud i baghave og stirre op mod solen, hvis den skulle vise sig på mandag.

- Det at observere en merkurpassage er ikke noget, man selv skal binde an med, hvis ikke man har specialviden om solobservationer, advare Ole J. Knudsen, Institut for Fysik og Astronomi.

Dels er Merkur ikke ret stor, faktisk fylder den så lidt i forhold til Solen, at der ikke er tale om en solformørkelse men om en merkurpassage, dels er det farligt at kigge direkte mod Solen.

- Vi bruger helt sikre filtre og teleskoper. Prøv det ikke derhjemme - du kan give dig selv uoprettelige øjenskader i form af smeltede pletter inde i øjet, siger han.

Annonce

Planetjægere på taget

Specialviden er lige præcis, hvad man finder på musesumstaget mandag eftermiddag, når Merkur som en lille sort plet langsomt begynder at bevæger sig hen over solskiven.

- Sådan en passage har en helt speciel betydning for aarhusastronomerne. Det er nemlig lige præcis sådan, man også kan jagte planeter omkring de andre stjerner; exoplaneter, og det er i den grad en spidskompetence på Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet, siger Ole J. Knudsen.

Mandag vil nogle af planetjægerene fortæller om deres arbejde samtidig med, at de hjælper med at finde Merkur på solskiven.

Hvis det mod forventning være overskyet, forbeholder forskerne sig retten til at aflyse arrangementet, men så må man nøjes med at nyde udsigten fra taget på Moesgaard Museum.

Det er Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet, der står for arrangementet i samarbejde med Moesgaard Museum. Og selv om der er lukkedag på museet, må man gerne låne toilettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce