Annonce
Navne

Oplevelse i Slots-Bio resulterer i ny bog

En film i Slots-Bio gjorde stort indtryk på Lars Ulrik Thomsen. Privatfoto
Lars Ulrik Thomsen bebuder to nye bøger i løbet af 2020.
Annonce

En aften i 1962 var den dengang purunge randrusianer Lars Ulrik Thomsen gået i Slots-Bio for at se en dengang meget berømmet film med titlen "Spartacus".

Filmen, der varede i tre timer og 17 minutter, var skabt to år tidligere af den berømte instruktør Stanley Kubrick og havde Kirk Douglas i hoved- og titelrollen. Den var baseret på romanen af samme navn, skrevet af Howard Fast.

Filmen gjorde et stort indtryk på den unge Lars Ulrik Thomsen - så stort, at en livslang interesse for romertidens historie blev grundlagt, og til næste år udsender Lars Ulrik Thomsen bogen "I Spartacus´ fodspor". Ifølge forfatteren selv den ene af kun to bøger i 2020. Det er dog tidligere set, at Lars Ulrik Thomsen har vist sig mere produktiv end oprindeligt antaget.

"I Spartacus´ fodspor" skriver Lars Ulrik Thomsen om den romerske slave Spartacus, der i årene 73 til 71 før vor tidsregning (forfatterens mål på tid, red.) rejste slaverne i Romerriget til en opstand, der gav genlyd gennem historien.

- Bogen bliver en skildring af slavernes kampe mod de romerske legioner og slavernes vandring gennem Italien fra Capua i syd til Genua i nord. Bogen bliver illustreret med akvareller fra den rejse, som jeg vil foretage for at skildre slavernes frihedskamp, fortæller Lars Ulrik Thomsen.

Bogen forventes at udkomme i oktober 2020 og får et kvadratisk format på 21 gange 21 centimeter.

Forinden vil endnu en udgivelse fra Lars Ulrik Thomsen foreligge, nemlig bogen "Fra en skruestik". Den bygger på en tidligere udgivelse fra 2016 ved navn "Litteratur og samfund".

Her i 2019 udsender Lars Ulrik Thomsen seks bøger i alt. Filosofi, litteratur, historie, økonomi, teori og samfundskritik er de emner, forfatteren altid behandler.

Annonce

Kendte i biroller

Stanley Kubricks film fra 1960 var bemærkelselsværdig på mange måder. Dels havde hovedrolleindehaver Kirk Douglas insisteret på at få et manuskript udarbejdet af en person, der ellers var sortlistet og uønsket til opgaven af instruktøren, dels var selv biroller besat med tidens store stjernenavne.

Nævnes kan således skuespillere som Laurence Olivier, Peter Ustinov og Charles Laugthon, der normalt selv ville være stjerner i film.

I øvrigt har Lars Ulrik Thomsen tidligere beskæftiget sig med figuren Spartacus, nemlig i bogen "Frihedskampe gennem tiderne".

Slots-Bio, hvor Lars Ulrik Thomsen så den berømte film, var drevet af den lokale fagbevægelse i Randers og havde i mange år Leif Jensen som direktør. Biografen lå i Slotsgade, deraf navnet, og havde dengang konkurrence fra andre biografer som Kino Palæet i Middelgade, hvor der også blev spillet teater efter bombningen af Randers Teater i Østergade den 23. februar 1945, og Raadhus Teatret på Rådhustorvet, ofte kaldt byens hyggeligste biografteater. Hertil kom Skanse-Bio og Dronningborg Bio, der dog sjældent, om nogensinde, viste premierefilm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce