Annonce
Rejser

Oplevelse på Bornholm: På Hjorths Fabrik drejer kreativiteten

Hjorths Fabrik består af museum, værksted, butik og produktion. PR-foto
På Krystalgade i Rønne er der blevet drejet ler og skabt keramik i over 150 år. Det var Hjorth-familien, der gennem fire generationer drev Hjorths Fabrik. I dag er det Bornholms Museum, der holder liv i drejebænken, så besøgende kan få et indblik i keramikkens historie - og selv prøve kræfter med at lave keramik.
Annonce

Det er ikke mere end et par årtier siden, at den sidste generation af Hjorth-familien boede i den fabrikantbolig, der er tilknyttet Hjorths Fabrik.

Det var Marie Hjorth, der var fjerde generation, som drev stedet sammen med sin søster. Bagefter overtog Bornholm Kommune - sammen med Bornholms Museum - fabrikken og lavede den til et museum i midten af 1990’erne.

Undergrunden på Bornholm er ideel til udvinding af materialer til fremstilling af keramik. Derfor har der i tidens ligget andre og større keramikfabrikker på øen, men Hjorths Fabrik er den eneste, der i dag fungerer som både museum, værksted og produktionssted.

Afdelingsleder Karina Skibby kalder et besøg på stedet for en helhedsoplevelse.

- Det har hele pakken. Her kan man prøve at dreje selv, i udstillinger kan man opleve det bedste fra i dag og fra gamle dage, og man kan se medarbejdere i produktion i vores fabriksanlæg, fortæller hun.

I slutningen af sidste år blev fabrikantboligen renoveret, og til foråret og hen over sommeren kan besøgende opleve udstillinger om Bornholms kunstkeramik fra Hjorths Fabrik og fra Bornholms Kunstmuseums samling.

- Det er det ypperste af Bornholms keramik, der er skabt af keramikere gennem tiden, som har haft en tilknytning til Bornholm på den måde, at de har boet på øen gennem længere tid, forklarer afdelingslederen og nævner kunstnere som Axel Salto og Lisbeth Munch-Petersen.

Hjorths Fabrik

Hjorths Fabrik er en del af Bornholms Museum.

Keramikfabrikken består af en nyrenoveret bolig, som Familien Hjorth har haft som hjem og kontor i fire generationer. I dag er det indrettet som dengang, og besøgende kan opleve udstillinger og komme på rundvisninger.

Det er også muligt at besøge fabrikken, som stadig i dag producerer stentøj efter oprindelige principper.

Som besøgende kan man også selv prøve kræfter med at dreje ler og lave stentøj i keramikværkstedet i løbet af skolernes sommerferie.

Det anbefales at booke tid på hjemmesiden hjemmefra, da det er en populær aktivitet.

Entré for voksne er 70 kroner. Børn og unge under 18 år kommer gratis ind.

Adressen er Krystalgade 5, 3700 Rønne.

Læs mere på www.bornholmsmuseum.dk.

Annonce

Poesi og sanseligheder

Derudover kan man opleve nulevende kunstneres værker i en særudstilling hen over sommeren. ”Udsøgt” er en udstilling, hvor tre bornholmske keramikere, der alle sammen arbejder med porcelæn, viser deres værker, og hvordan de har forfinet deres metoder. Udstillingen ”Kvinderne på Hjort” er derimod en mere historisk udstilling af værker fra både kendte og ukendte kunstner på Hjorths Fabrik, også dem der stod for det administrative arbejde.

Afdelingsleder Karina Skibby er selv uddannet pottemager og har beskæftiget sig med keramik i 35 år. For hende er keramik som udtryksform helt unik:

- Det har noget at gøre med materialet, men også det faktum, at det er noget, man altid har lavet og brugt i vores hverdag og husholdning, også for flere tusinde år siden. Det er sådan set meget basalt, men man kan skabe så forskellige udtryk i ler, der er fuldstændig unikke. I keramik kan man skabe udtryk, poesi og sanselighed ud over det sædvanlige. Det er et fantastisk materiale, og alt sammen noget, vi graver op af jorden.

I værkstederne har besøgende mulighed for selv at prøve kræfter med keramik. Det anbefales at booke tid i forvejen, da det er en populær aktivitet. PR-foto
Hjorths Fabrik. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tæsket til hun besvimede: Mand sigtet for at gennembanke tilfældige kvinder på gaden

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce