Annonce
Randers

Opskriften på samarbejde og respekt: Kodeks skal udstikke spillereglerne for arbejdet i Randers Byråd

Det er snart mange måneder siden, byrådet i Randers har været samlet i det gamle rådhus på torvet, der i øvrigt lige nu er ved at få renoveret facaden. I øjeblikket mødes politikerne i enten Arena Randers eller på Cepheus Park stadion, hvor det er muligt at holde god afstand. Men uanset hvor, de mødes i begyndelsen af det nye år, skal politikerne vedtage et kodeks for samarbejdet i byrådet. Foto: Annelene Petersen
I begyndelsen af 2021 vil politikerne vedtage en række regler for, hvordan samarbejdet skal foregå i byrådet og i forhold til forvaltningen. Målet er at sætte en klar retning for, hvordan man omgås hinanden - og hvad det egentlig er, politikerne skal beskæftige sig med.

Randers: Politikerne i Randers er ved at lave et sæt spilleregler - et kodeks - for, hvordan de skal samarbejde og omgås hinanden. Det vil blive vedtaget i løbet af januar eller februar.

Baggrunden er et samarbejdsklima, der i perioder har båret præg af store uenigheder og konfliktfyldte diskussioner. Også forholdet mellem nogle af politikere og forvaltningerne kan være anstrengt.

Derfor har politikerne på et temamøde i august sat gang i arbejdet med at definere rammerne for, hvordan man omgås hinanden.

Annonce

- Det er ikke enestående, at en kommune har sådan et kodeks. Mange har det allerede, for eksempel Odense og Nyborg, siger borgmester Torben Hansen (S).

Han understreger, at samarbejdet i byrådet i Randers er blevet markant bedre i den senere tid.

- Men det er fint med en opstrammer, så vi politikere bliver opmærksomme på, hvordan vi opfører os overfor hinanden - og på, at vi skal sætte politisk retning, ikke være sagsbehandlere, siger Torben Hansen.

Nummer 24 på listen

Lemvig er netop blevet udnævnt til landets bedst drevne kommune af nicheportalen NB Økonomi på baggrund af en lang række parametre for, hvordan de 98 kommuner i Danmark klarer sig - for eksempel når det gælder sygefravær, ledighed og uddannelse af unge.

Kommunaldirektøren i Lemvig, Lars Keld Hansen, der tidligere har været direktør i Randers, peger på, at et godt og tillidsfuldt samarbejde i Lemvig Kommune, både i byrådet og mellem politikere og forvaltning, er en af grundene til succesen med at give borgerne mest for skattekronerne.

I Randers, der ligger nummer 24 på listen, har det omvendt knebet med samarbejdet og tilliden. Sådan har det været i årevis.


Det er ikke enestående, at en kommune har sådan et kodeks. Mange har det allerede, for eksempel Odense og Nyborg.

Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune


Meget få sager vedtages i enighed i byrådet i Randers, og det er ikke lykkedes at lave et budgetforlig, hvor alle partier og lister er med. Debatterne om sager fortsætter ofte længe efter, at der er truffet beslutning i byrådet, og mange enkeltsager og sager, der formelt er afgjort i et fagudvalg, bringes videre i byrådet.

Annonce

Mange gnidninger

Samarbejdet mellem forvaltning og byråd kan også være præget af gnidninger.

For eksempel har Venstre og DF samt en enkelt socialdemokrat for et års tid siden stillet mistillidsvotum til kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt. Venstremanden Jens Peter Hansen har for nylig sagt, at miljø- og teknikforvaltningen politiserer i forbindelse med fremstillingen af sager til byrådet.

Kodeks for Randers Byråd

I oplægget til kodeks for arbejdet i Randers Byråd nævnes blandt andet:

-  Vi definerer visioner, politikker, mål og retning for Randers Kommune og for organisationen. Politiske drøftelser og beslutninger herom skal fylde mere end sagsbehandling, og vi har fokus på at følge op på, om vores beslutninger lykkes frem for processerne derhen.

-  Vi møder hinanden med respekt. Vi respekterer derfor politiske uenigheder og værdsætter den politiske mangfoldighed.

- Vi kan være politisk uenige, men vi er både politikere og kollegaer. Derfor behandler vi hinanden ordentligt både i skrift og i tale – i og udenfor byrådssalen.

- Vi overholder aftaler og respekterer fortrolighed.

- Vi vil have gode debatter, der kvalificerer byrådets beslutninger. Vi holder os derfor til emnet for den sag, der er på dagsordenen.

- Vi tager ikke æren for andres ideer. Vores processer skal være gennemsigtige, og vi anerkender derfor andres idéer og beslutninger frem for selv at tage æren.

-  Vores relationer til administrationen skal være præget af tillid og respekt for faglighed. Der skal være rum for kritik, men vi tilstræber dialog og har udgangspunkt i, at alle forsøger at gøre deres bedste. (

-  Vi siger tydeligt fra overfor dårlig eller diskriminerende adfærd – både hvis vores egne og andres grænser bliver overskredet.

Børn og skoleforvaltningen har været under politisk pres, særligt for et års tid siden i forbindelse med den såkaldte Stjernehussag, hvor flere byrådsmedlemmer var meget kritiske overfor forvaltningens håndtering af sagen.

Annonce

Svært at få stillinger besat

Generelt stiller en række byrådsmedlemmer, især Bjarne Overmark (BL), Kasper Fuhr Christensen (VL) og Frida Valbjørn Christensen (EL), mange spørgsmål til og søger aktindsigt i sager.

Det foregår indenfor rammerne for byrådets virke, men giver meget arbejde til forvaltningerne.

Det er ikke helt let for Randers Kommune at tiltrække nye embedsfolk. Stillingen som børnechef har været genopslået for nylig, og det er netop besluttet at genopslå stillingen som direktør for kultur, fritid og omsorg.

En stilling som direktør for social og arbejdsmarked måtte ligeledes genopslås tidligere på året, og dengang erkendte kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, at den politiske uro i kommunen kan gøre det sværere at tiltrække kandidater til stillingerne. I efteråret lykkedes det dog at få denne post besat, da et enigt byråd ansatte Helene Bækmark i stillingen.

Annonce

Plads til forskellighed

Torben Hansen peger på, at det er vigtigt, at der er plads til forskellighed og den politiske debat.

- Jeg har ikke noget imod lange byrådsmøder. Det er vigtigt at få vendt sagerne, og at borgerne kan følge med i, hvad der foregår. Det skal ske i respekt for hinanden, administrationen og argumenterne, understreger han.

Byrådssalen i det gamle rådhus har ofte været rammen om ophedede politiske diskussioner. Når politikerne vender tilbage til denne adresse for at holde møder, vil de sandsynligvis have vedtaget et sæt spilleregler for, hvordan debatten skal foregå. Arkivfoto: Annelene Petersen

Og her kan et kodeks, som byrådet står bag, være med til at udstikke retningen.

Kodekset skal fungere som et fælles grundlag for den politiske kultur, som skal kendetegne Randers Byråd.

I oplægget til kodeks hedder det, at:

"Arbejdet i Randers Byråd smitter af på Randers Kommunes borgere, på Randers Kommunes omdømme og på Randers Kommune som organisation. Det er derfor vigtigt, at vi som politikere går foran som rollemodeller for kommunen og for organisationen."

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Den hårdtslående skønhedsdronning fra Randers fylder 50

Randers FC For abonnenter

Seneste trupnyt: Randers FC-anfører glipper pokalopgør mod barndomsklub - Graves ude af topopgør

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Alle brandfolk på Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Erhverv

Så er retssagen i gang: Bonusser kan have udløst ulovligt salg af flybrændstof til syrisk borgerkrig

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel mod grundvand: Ordførere kritiserer manglende orientering

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kultur

’Pretty Woman – The musical’ kommer til Værket i efteråret 2022

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Leder

Der skal otte nye i Randers Byråd. Mindst. Sådan kan din stemme skabe den nødvendige fornyelse og stoppe den dumme fnidderfnadder.

Annonce