Annonce
Randers

Optimisme for den trykte bog og for læselysten på biblioteket

Bibliotekschef Mette Haarup kan konstatere, at læselysten er steget i takt med en øget og målrettet aktivitet på husets hjemmeside. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Udlånet af bøger og andet materiale på Randers Bibliotek er steget markant. Det samme er antallet af besøgende. Så her afblæser man al krisesnak om bog- og kulturdød.
Annonce

Randers: I en tid, hvor dommedagsprofetier om bogens død cirkulerer, melder Randers Bibliotek hus forbi. Kurven er knækket. Bogen er ikke i frit fald.

Her har man nemlig oplevet en markant større interesse for såvel bogen som for meget af det, der foregår på biblioteket. Det viser tørre tal.

Udlånet af bøger og andet materiale er steget med næsten 10.000 udlån. Tallet var i 2018 på 605.667. Det steg i 2019 til 614.832.

Sideløbende er antallet af besøgende i biblioteket steget med 22.000 gæster, fra 513.860 til 535.825.

Og det er tal, der glæder bibliotekschef Mette Haarup.

- Vi har et skarpt fokus på at skabe et fysisk inspirerende rum - og stille en masse spændende materialer til rådighed, som netop har været med til at vække læselysten hos borgerne i Randers. Desuden er vi et hus med aktiviteter og alternative litteraturoplevelser. Derfor er jeg også meget glad for de fine tal, vi leverer. Og glad for at vi har skabt et levende hus, som borgere i alle aldre har taget til sig og har lyst til at bruge, siger Mette Haarup.

Annonce

Læselysten stiger

- Vi kan jo se af tallene, at det ikke holder, at fysiske udlån falder, når man samtidig investerer i digital formidling. Tværtimod. Jeg ser en tydelig synergi, siger bibliotekets SoMe-medarbejder Jacob Holm Krogsøe, der er gået bag tallene og kan se, at der faktisk er en sammenhæng mellem større udlån og aktiviteter på bibliotekets hjemmeside. Det er alt sammen med til at øge læselysten.

Så han kan kun bekræfte, at god gammeldags bibliotekarviden stadig er en eftersøgt vare og kan bruges, bare den præsenteres i et moderne og nutidigt sprog.

- Hjemmesiden inspirerer lånerne. Og det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Især fordi der har været så mange negative teorier om bibliotekerne og deres fremtid, tilføjer Jacob Holm Krogsøe.

Han siger også, at bibliotekets digitale formidling er i vækst.

- Vi har skarp fokus på at gøre hjemmesiden mere effektiv, og søgningen er blevet optimeret.

Krogsøe understreger også, at besøgstallet er med til at skabe det mødested, som biblioteket stiler mod at være.

- Hvad enten man skal læse en avis, lave opgaver, låne en roman eller komme til et godt foredrag, lave strikke- eller læseklub, så samles det her i huset, hvor vi får besøg af folk i alle aldre, siger Jacob Holm Krogsøe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce