Annonce
Livsstil

Orange og gule bær

Kanelæbler - velbekomme. Foto: Birgitte Hasholt

Sommeren er slut, og efterårets farver tager over i haven.

Røn og æbler funkler som hængende lygter og minder om, at haven kan være poetisk smuk i gråvejr, selvom det gnaver helt ind i knoglerne at tænke på, at sommeren er forbi.

Den almindelige røn er knaldorange. Den blev plantet hos mig for omkring 15 år siden, dengang min mands kollega havde et par små rønnebærtræer i overskud. Overskudstræerne kom i jorden her ved skovløberhuset, og sidenhen har de multipliceret sig selv.

Et af de selvsåede rønnebærtræer står ved gårdspladsen ved siden af en gulfrugtet røn. Den gulfrugtede røns ståsted er nøje udvalgt, til gengæld har den selvsåede orange røn en lidt uheldig placering. Orange røn, som også kaldes almindelig røn, Sorbus aucuparia, har bedre vækstkraft end den gulfrugtede røn, der er en varietet af almindelig røn, og de to træer står i princippet for tæt.

Det er aldrig godt, når planter presser hinanden, fordi de har for lidt plads, eller grene krydser. Men jeg har ikke nænnet at gøre noget ved rønnebærtræerne - altså fælde det ene. Lige nu spreder rønnebærtræerne efterårsstemning med orange frugter og med gule frugter, og det er utrolig fint.

Annonce

Det kan du gøre nu

Nyd efterårets fantastiske farver og hold sommerblomsterne i gang ved at nippe visne hoveder af.

Bag en æblekage. Samtidig med at rønnebærtræerne står med flammende bær, kaster blandt andet æbletræet filippa om sig med æbler. Æblerne er fantastiske til æblegrød eller æblekage. Den meget nemme kage kanelæbler er god i en travl høsttid, hvor en masse skal bruges, og det måske er svært at følge med naturens overflod. Hvis du ikke har rapadurasukker, som bruges i opskriften, kan du erstatte med 50 gram rørsukker og 50 gram muskovadosukker.

KanelæblerTil seks personerKanelæblerne er en krydret efterårsdessert, der bages i et ildfast fad eller, som jeg synes er meget charmerende, portionsanrettes i ildfaste skåle.

Dej

120 g valnødder eller hasselnødder males helt fint

140 g smør

100 g rapadurasukker

1 tsk. vaniljesukker

2 tsk. kanel

1 knsp. fint havsalt

100 g hvedemel

Fyld

7 aromatiske æbler

125 g lyst rørsukker

Bland ingredienserne til dejen og ælt den grundigt sammen. Det er en meget lind dej, men jeg ælter den alligevel sammen med hænderne. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne ud i små stykker. Vend æblestykkerne med sukker og læg dem i et ildfast fad eller i ildfaste skåle. Fordel dejen ovenpå og bag ved 180 grader varmluft i 30-40 minutter, til æblestykkerne er godt bagt. Server kagen lun med pisket fløde til. Kagen er bedst samme dag, som den er bagt.

Zinnia haageana ?Aztec Sunset? er en rigtig sød sommerblomst, der også er standhaftig, når efteråret banker på. Foto: Birgitte Hasholt

Eventyrtræet

Lyserød røn står et andet sted i haven, og når det træ har frugter, er det som den yndigste fantasi. Navnet på den lyserøde røn er "Vilmorinrøn", Sorbus vilmorinii, og der er tale om et smukt træ med langsom vækst.

Rønnebærtræernes frugt hænger i tætte knipper og ligner bittesmå æbler, som man kunne forestille sig serveret på et alfefad. Almindelig røn, Sorbus aucuparia, med orange frugter er spiselig. De orange bær er dog bitre, men bruges til gelé, eller man kan lave rønnebærsnaps. Den rosafarvede "Vilmorinrøn" er ikke spiselig.

Fuglene er meget glade for almindelig røns orangefarvede frugter. De gule rønnebær på gulfrugtet røn og de rosafarvede rønnebær på "Vilmorinrøn" er fuglene knap så interesserede i.

Rønnebærtræer kan vokse nærmest overalt, men de bliver smukkest og opnår størst frodighed i næringsrig jord på en vokseplads, hvor der er lys og luft.

Både bær, blomster og blade er et plus ved rønnebærtræet. De hvide blomster i halvskærmeform folder sig ud om foråret samtidig med de fligede blade. Om efteråret får bladene skønne høstfarver, og rønnebærrene udvikler sig i de smukkeste farver.

Røn er løvfældende, så når frosten kommer, taber rønnebærtræerne bladene.

Hvis man vil spise bær fra den spiselige almindelig røn, Sorbus aucuparia, skal bærrene først fryses eller koges, så parasorbinsyren, som findes i de friske bær, ødelægges. Parasorbinsyre er ikke godt for nyre og lever og kan især i større doser være skadelig.

Jeg anbefaler

Rønnebærtræer i haven. Gulfrugtet røn og rosafarvet røn "Vilmorinrøn", Sorbus vilmorinii, er smukke lidt spektakulære træer. De bliver op til fem meter høje. Især "Vilmorinrøn" har meget holdbare frugter. Man har glæde af det smukke syn indtil november.

Almindelig orange røn, Sorbus aucuparia, er det bedste træ til fuglene, som mæsker sig i rønnebærrene om efteråret. Almindelig røn bliver op til 10 meter højt og 3 meter bredt.

Om foråret er rønnebærtræernes blomster god føde for insekter, hvilket er et vigtigt fokus i en tid, hvor bierne er trængte.

?Vilmorinrøn?, Sorbus vilmorinii, er af kinesisk oprindelse og er et smukt letløvet træ, der bliver op til fem meter højt. Frugten er ikke spiselig. Foto: Birgitte Hasholt

En fin lille blomst

Samtidig med at rønnebærtræerne er smukke her om efteråret, er nogle sommerblomster utrættelige. Frøkenhat, Zinnia, er stadig blomsterrig, den giver ikke op, før vejret bliver væsentlig koldere. Højden på Zinnia varierer fra 15 til 75 centimeter, og i år prøver jeg for første gang en frøkenhat i meget lille størrelse nemlig Zinnia haageana "Aztec Sunset", der bliver cirka 15 centimeter høj og blomstrer med mindre blomster i solens fine farver fra gul til rust og rødlige nuancer.

Sådan gør du

September er den perfekte plantetid, fordi jorden stadig er lun, men også fugtig, så det nyplantede kan få godt fat.Hvis der skal stå flere rønnebærtræer ved siden af hinanden, så de for eksempel danner en smuk allé, vil en afstand på fem meter mellem træerne være passende.

Gulfrugtet røn er et meget charmerende træ. Det er en varietet af almindelig røn, Sorbus aucuparia. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rystet borger efter faldulykke på Østervold: - Det var som at træde ud på en skøjtebane med brun sæbe over det hele

Randers For abonnenter

En kirkegårdsomlægning fjernede mors sorgsted: Nu søger hun ligesindede til at lave en mindeplade

Annonce